24 Май 2024петък01:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Ретрофото, ретромераци... ретрофашизъм

Поморие - улици без тротоари, град без улици и... атракция с хитлерови СС униформи

/ брой: 193

автор:Димитър Копривленски

visibility 1953

Ще каже някой, събра се много черно. Но е вярно. Тук всичко е от първо лице, единствено и божествено число, сегашно време. Съвсем актуално... И пред очите на всички. Обновеният двор на училище "Иван Вазов" след години на пълна пустота и разруха се превърна в... платени тенис-кортове, общински бизнес вместо детски спорт. В Музея на солта сол няма. На културни прояви пред прекрасното читалище зрителите набират тен от прежурящото следобедно слънце. Сляпото око пък на обществения часовник показателно "гледа" към кмета!

Освен най-хубавото лятно кино в България тук сигурно е и най-хубавият пенсионерски клуб. До морето, близо до центъра. Просто природни дадености. А пенсионерите в унес жулят карти, славят кмета и не се сещат, че за да отидат до Бургас, плащат колкото плащат и курортистите от Русия и Украйна... А плащат и местни данъци. Чийто размери определя общината. Тя пък как ги тъкми, ако някой знае! Но със сигурност -  е: както каже кметът Иван Алексиев. И е като навсякъде, където ГЕРБ е на власт - 

тотален герберизъм 

Преди пет години, след предишните местни избори, ачик тенденциозно община Поморие отне сградата, в която от години се помещаваше Клубът на БСП. Под предлог, че е за ремонт, че е опасна, че там ще се настанява... ще се предоставя... Да лъжат и да задушават силом опонентите си и всекиго, когото нарочат, в ГЕРБ го могат и го правят не от вчера. Някой помни ли още, че ГЕРБ се появи с претенции за честност и некрадене? А едно от първите изхвърляния на новоизлюпения министър-председател, охранителя н Тодор Живков, бе: "До година връщам всички млади в България!" Да напомням ли още? Отдавна сериозно предлагам да бъдат издадени "събраните речи" на председателя на ГЕРБ. Ще бъдат "принос" в демократичната духовност. Сетне някой посланик ще предложи да бъдат преведени, да речем в Париж, в Берлин.. Та приятелите като Макрон и Меркел да се учат на ораторство, на мъдрост и държавност. Защо не!

Колкото Поморие е богато на море, толкова му липсва едно прилично паркче, едно зелено оазисче, малко приморска тишина. Няма ги сега, не се предвиждат и занапред. Има един "Айвазовски парк", но това е руска строителна фирма, която превзема малкото удобно за парк пространство. Тук всяка улица опира в друга пряка. Тротоарите са изключително причудливи, все в полза на колите. Истински цирк е паркирането в активния сезон. Общината нехае за улични табели. Но е прокарала широка асфалтирана улица в боклукчарника, където няма нито един жилищен блок. Въпрос на кметски вкус!

"Поморие се казваше градчето..."

На това му се казва пазарен хаос, т.е. пазарна икономика. Затова на двадесетина метра от защитеното Поморийско езеро, близо до входа на Музея на солта и там, където в езерото се къпят "кално болни", се е пръкнал подобен на Бастилията жилищен блок. Само кметът знае как. По цялото протежение между езерото и морето е нацвъкано с нови масивни сгради. И природното богатство Поморийско езеро най-сетне ще секне. И ще стане гьол, като този в Белене. Знайно е кой го казва днес. И кой утре ще се отрече. Но Поморие ще го отнесе!

Нека поясня. Ако някому се стори, че прекалявам с кмета, ще си призная, че е прав. Но съм гледал дневния ред на сесиите на 06щинския съвет, гледал съм и не един брой на бюлетина и в. "Поморие". Там друго име или снимка, освен на Иван Алексиев няма. Затова него споменавам.

И още. Покрай "одисеята" за "клонирането" на бившия Военен санаториум в Поморие към болница "Вита" във Велинград в игрите за окончателно разтуряне или запазване на санаториума за Българската армия, този кмет си позволи да отмени дарение за ранените в Балканските войни войници от община Поморие с почти 100-годишна давност. Уникум!

Не е само българска черта човек да подкрепя, да застава, да се нарежда на страната на по-силния -  общинските съветници на ГЕРБ са най-много. И винаги до тях се залепват хората на Доган, последвани от реформатори, коалиции... В опозиция остава най-често БСП. И е още без клуб! Стоят така и досега! Някой да прави асоциация с предложеното и прието скорострелно субсидиране от един лев? Върхът в стила на г-н кмета е намесата му в администрирането на вече ремонтираната и заработила отново като клон на Велинградската болница "Вита". Просто новият управител не може да назначи там кандидата, защото е от социалистите. Така е в Поморие. Предстоят избори.

Днес данъците и местните такси ги определя общината. И в Поморие е така - т.нар. летни поморийци (сред тях 4ООО руснаци и украинци, които идват за месец, два, три, а някой въобще с години не идват тук, плащат такса смет колкото и постоянните поморийци. И тук май сноват хората на Вълка. Нека. Ама как се харчат! Когато отново дойдат тук, след година или две, летните поморийци не виждат особени промени. Най-хубавият бул. "Яворов" е зона за разхождане и къпане на кучета. Това лято открито бе разграбена и ветрохоната база. В ремонтираното лятно кино я има, я няма десетина прожекции.

Веднага се набива на очи - Европейското командване на САЩ е построило ново крило на детската градина "Детелина" на ул. "Солна". Макар да не се вижда "старото крило" да е пренаселено и колко са посетителите в "американското". За нужда или за реклама става дума! Като бял ден е ясно. 

Нагаждачи, лакейчици, лакеи... 

Навярно и децата вече усещат, че в последно време над Европа се носи призракът на фашизма. Най-напред на площад "Славейков" в София по импровизираните книжарски улични щандове се появи "Моята борба" на Хитлер. И отмина. Тръгна и "Луков марш". И продължава. А кметицата на София "ни лук яла, ни лук мирисала". Появиха се и вдигнатите по хитлеристки ръце за поздрав. И ето че, след като по Европата започнаха да сравняват Сталин с Хитлер и ни светват, че СССР бил виновен наравно с хитлеристка Германия за началото на Втората световна война, в центъра на китното градче Поморие, някогашно Анхиало, се пръква рекламна снимка. Тя кани жителите и хилядите почиващи тук туристи, главно руснаци, да си направят фото с... хитлеристка униформа! Темата е голяма, топката е в полето на Иван Алексиев. Защото лично председателят Адам Адамов е "сезиран" от другия председател Никодим Стоянов най-добронамерено и своевременно. Реакция няма.

Прекрасно градче е Поморие. Както е прекрасна и моята родина България. Напоследък обаче витае нагнетеност. Нищо хубаво не се случва. Поучават ме, че до нахлуването на т.нар. демокрация съм живял зле. Те мен ще ме учат - спасгърневци, томабиковци, антонтодоровци! Те познавали по-добре моята възторжена младост, моя реализиран идеал! Злобари, нагаждачи, лакейчици, лакеи...

А иначе, нека аз да опитам да разведря "ефира на БНТ с Георги Ангелов". "От Поморие привет" тук звучи навред. Сред навирени нозе на пясъка без концесии и спасители, не се вижда кой говори и приветства. Но е престижно. И всеки бърза да се похвали: "Привет от Поморие!". Преди години тук до синьото море се люшкаше зеленото море на лозята. Сега лозя почти не останаха. Стърчат самотно застроени и необитаеми комплекси от затворен тип. И ние с моя приятел от гимназията в Гоце Делчев пак седим на пясъка. Но май повече псуваме, вместо да се радваме. Поне на годините си. Герберски реализъм!

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 713

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 367

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 361

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ