26 Юли 2021понеделник19:04 ч.

Ресорната комисия не прие предложенията на БСП за промени в бюджета

Мнозинството отхвърли поисканата от левицата промяна в облагането на доходите и така страната ни остава единствената в ЕС с плосък данък

/ брой: 231

автор:Мара Трифонова

visibility 1744

Парламентарната комисия по бюджет и финанси не прие предложенията на "БСП за България" за промени в бюджета за 2018 г. Едно от най-важните предложения на левицата беше за промяна на данъчното облагане на доходите и така България остава единствената държава в Европейския съюз с плосък данък, в която работещите са и с най-ниските доходи в общността.
Ударно ресорната комисия одобри вчера на второ четене изготвения от властта проектобюджет за 2018 г., бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Пред комисията депутатът от БСП Георги Търновалийски, който е и зам.-председател на комисията, заяви, че в бюджета за догодина, изготвен от МФ, приходите са подценени, като най-вероятно заложените средства за капиталови разходи отново няма да бъдат изразходвани. Проф. Румен Гечев обърна внимание на темата за несъбрания ДДС. По данни на "Евростат" несъбраният у нас ДДС за последната година е за 1,050 млрд. евро. Румен Гечев и проф. Светла Бъчварова от левицата повдигнаха и въпроса за увеличаване както на парите за наука в бюджета, така и на възнагражденията за учените, което също беше сред предложенията на БСП за промени. Мнозинството в комисията почти не подложи предложенията на опозицията на дебати, каквито имаше внесени и от ДПС. 
Първо беше приет бюджетът на ДОО, като предложенията на БСП и ДПС по отделните параграфи бяха отхвърлени. Левицата предложи преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до края на 2012 г., със средния осигурителен доход за 2013 г., който по данни на НОИ за 2013 г. е бил 648,73 лв.
Дебати възникнаха при минималните осигурителни прагове за земеделски работници. Според Светла Бъчварова минималните осигурителни прагове не трябва да са толкова високи. От ГЕРБ обаче заявиха, че вноските не са достатъчни и трябва да се покриват от другите пенсии, затова се налага увеличението. Минималният осигурителен праг за земеделци за догодина в проектобюджета е 480 лв. при 330 лв. сега. БСП предложи прагът да е 350 лв. Светла Бъчварова заяви, че това засяга около 100 000 стопани. От ДПС пък предложиха сумата да стане 360 лв. Това също не беше прието.
Другото предложение на БСП за увеличение на парите, които НОИ плаща през втората година от майчинството, също не бе прието. Така остана заложеното от 340 лв. на 380 лв., а не както БСП искаше, колкото ще бъде минималната работна заплата за догодина, или 510 лв. Бюджетната комисия отхвърли и предложението на БСП минималното обезщетение за безработица на ден да е 12 лв.
Комисията прие на второ четене и бюджета на НЗОК. Предложенията на БСП и ДПС отново не бяха приети. Въобще депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха всички предложения на опозицията. Приеха обаче предложението на Даниела Дариткова за допълнителни 27 млн. лв., като то беше анонсирано по-рано от здравния министър Кирил Ананиев. От тези пари 7 млн. лв. са за първичната извънболнична помощ, 7 млн. лв. за специализираната извънболнична помощ, 3 млн. лв. за медико-диагностични дейности и 10 млн. лв. за дентална помощ.

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ