Любителите на шоколад са изправени пред поредно покачване на цените заради растящия пазар на какао, пише CNBC.
Цените на какаото се покачиха рязко през последните години, достигайки рекордно високи нива на фона на неблагоприятни метеорологични условия, нашествия на вредители и ограничени доставки в Западна Африка, която е отговорна за около три четвърти от световните доставки.
Тази тенденция се комбинира с по-широка инфлация на цените на дребно по света, което води до повишаване на разходите за потребителите и едновременно с това намалява търсенето на сладки изделия. Проучване от 2024 г. на британската потребителска група Which установи, че шоколадовите продукти са категорията с най-висок среден годишен темп на инфлация в магазините за хранителни стоки миналата година - 11%. В САЩ цената на популярни продукти, като Hershey's Kisses, също скочи с около 12% на годишна база.
Адалберт Лехнер, ръководител на швейцарския гигант Lindt & Sprungli, заяви пред CNBC, че не вярва цените на какаото "някога да паднат до нивата, на които са били преди“.
Фючърсите на какаото останаха колебливи, но като цяло се забавиха тази година, падайки от 8177 долара за метричен тон в началото на януари до около 7855 долара през август. Това е в сравнение с 2374 долара преди три години.
И скорошният спад няма да се отрази на цените на шоколада в краткосрочен план, според Трейси Алън, стратег за селскостопански стоки в J.P. Morgan.
Хамад Хюсеин, икономист по климата и стоките в Capital Economics, каза пред CNBC, че дългогодишните предизвикателства пред производителността, като болести и години на недостатъчни инвестиции в Кот д'Ивоар и Гана - двата най-големи производителя на какао в света - означават, че глобалното предлагане ще остане ограничено, дори ако метеорологичните условия в Западна Африка се подобрят през следващите месеци. "Това ще поддържа цените на исторически високи нива. А съответно това ще държи цените на шоколада на исторически високи нива“, каза той.