25 Май 2024събота09:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ренета Инджова: Дискредитираха се по всички линии*

Сегашните "бракове" между политици водят до взаимен рекет и изнудване след първата брачна нощ, казва бившият служебен премиер пред радио "Фокус"

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 2751

"Виждам, че посланици вече започват да правят изявления, да ходят по телевизиите в едно недоумение какво е това, което им се сервира тук

 

- Г-жо Инджова, това, което гледаме в парламента, прилича на шоу без завеси - остри реплики, обиди, заплювания. Какво се случва с политическия модел на управление в България, според вас? 

- Ако това е шоу, би трябвало ние да се забавляваме, а ние, освен омерзение от това, което виждаме, друго не изпитваме. Не знам на публиката как действа, но картината, която представлява България в момента, е позорна. За нас може би е естествено да си продължаваме простотиите, но за света това е нещо, което не са виждали. Намираме се в международен скандал, който ние сме произвели, и не виждам никакви усилия той да бъде по някакъв начин коригиран с действия от страна на българските власти. 

Виждам, че посланици вече започват да правят изявления, да ходят по телевизиите в едно недоумение какво е това, което им се сервира тук. И ако това продължава, то вече е в състояние да предизвиква международни реакции и санкция от страна на тези, за които тук безразборно се говори. Имаме политици, които въобще не си държат сметка на езика, какви работи приказват и какви последици може да има от това. И вместо да се опитват да коригират това, ги гледаме - ходят по света, не им дават да си четат докладите, карат тротинетки. Ама това не е несериозна работа - това е налудна работа. 

- Хаос и сблъсъци, знаете, имаше и в сръбския парламент, и в грузинския, но и в нашия не липсват. И пак ще има как сме се изложили пред чужденците. 

- Темите, темите започват да имат международен отзвук, защото касаят и ги въвличат - Урсула фон дер Лайен ли не въвлякоха? Посолството като се каже - пет посолства скочиха, защото презумпцията е, че те може да бъдат набедени. Защото тук става дума, че светът не може да разбере нашите простотии, за да има правилно отношение към пратениците си тук, каквито са посланиците. Аз не разбирам кой е този, който може да търпи това нещо. Риторичният ми въпрос е към президента Радев, който е главният отговорник за нещата. Така или иначе, последствията от онези действия, които текат от 2020 г. насам, са върху неговия гръб. И тук е необходима изключителна дипломация, която да се опита да тушира ефектите, последствията и вредите, които на страната така или иначе ще бъдат наложени. 

- Тази пародийна обстановка доста отблъсква хората. Те се отвращават от случващото се в политически план. Как се стигна до тук, г-жо Инджова, имате ли някакво обяснение? 

- Как да нямам?! Аз го събирам това обяснение вече 40 години. Ние смятаме, че винаги ще минем между капките. Бандитската структура, която сме изградили в политическия и обществения живот, се е превърнала в един мастодонт, който е обхванал и съдебната система, и медийната власт, ще ме прощавате. Но всичкото това нещо в момента действа като единна хидра, която се движи и реагира, и контракциите й как и какво да направи са в зависимост от онова, което в другата сфера става. И ние в момента виждаме краха на един цялостен механизъм, който първоначално е изграден от кланове, впоследствие се превръща в една симбиоза между всички власти. 

Вие днес няма да откриете никой да е на мястото си. А онова, което става в съдебната власт днес, нека да знаят - говори им човек, който от друга система е видял как функционира властта - имат шанса да започнат, да отворят бленда, с която независимо къде и по какъв начин, прецедент може да се формира на действие на съдебната власт, нещо, което досега под абсентизъм се укриваше. С други думи, нищо като не правиш, няма опасност да сбъркаш. Сега са в шанса да направят първото, което им се появи като необходимост за въвеждане на справедливост и за налагане на правосъдие. И ако го направят, то ще създаде верига от последващи прецеденти, които да прекъснат тази зависимост, в която те пак ще попаднат. Сега, ако си сменят прокурора, ще отидат да служат на другия, т.е. сега е техният шанс за освобождаване от зависимост. Но понеже във всички сфери у нас се работи само на принципа "Аз да оцелея, пък каквото ще да става със системата, в която съм", мисля, че опасността е отново да бъдат заробени от следващия. 

- Как ви изглежда възможността за съставяне на правителство или пак ще опрем до служебно такова? 

- Ние вече пет пъти се намираме в тази ситуация, шести се задава. Това само означава, че политическата и партийна система на страната е устроена по начин, по който не може да излъчва представителни части на българския народ, които да могат да функционират съвместно, заедно и да решават общи задачи. 

Те сега са се събрали и се навиват, нахвърлили са се върху един провизорен обем пари, които представляват парите по Плана за устойчивост и развитие. И понеже други източници на капитал в страната няма, те не са капиталисти, те са усвоители на обществен европейски ресурс. И затова в устите им са само думите "европейски ценности". Само че парите са провизорни, в смисъл, че те си ги представят така, както на всеки му се иска. Оттам нататък, вече кой ще ги вземе е въпрос, който не им позволява да напишат Плана смислено, защото в Плана на всички особените интереси трябва по някакъв начин да присъстват. А това не е ластик, нали, и в крайна сметка се оказва, че са си приели някакви условия, че ще въведат едни закони, пък от тях ще зависи да усвояват парите. Сами са се вкарали в капан...

- Знаете и големият казус с Бюджет 2023. Служебното правителство поиска ново удължаване на стария бюджет. 

- Това са пак едни неща, които веднъж произнесени, се превръщат в мантри. Ами, като не може да се създаде от некорумпирани хора правителство, защо искате те пък да направят това правителство и да плуваме в още един бюджет? Една Америка реши въпроса със споразумението за удължаване и повишаване на тавана на дълга, защото няма друг начин държавата - тя е жив организъм, тя не може по друг начин да съществува. Сега, като ни го няма бюджетът, ще има удължаване, ще има за три месеца, после може за шест. 

Тук няма какво да казват, че законът не им позволява. Те са извън закона отдавна, следователно във форсмажорни условия те ще формират нови разновидности, по които ще се финансира държавата ни. Така че да не го повтарят това, че и пенсионерите нямало да имат пари. Дори и да нямат, кои пари ни трябват на нас? Парите на хора, които не могат да управляват пари, на един министър, който е провалил бюджета, пак ще му ги дадат в ръцете. Ама това е налудна работа! Значи вижда се, че не става човекът, и викат "пак той ще бъде".

- Стана ясно, че Европейската комисия започва наказателни процедури срещу няколко държави, сред тях е и България. Става въпрос и за пране на пари, и корупция отново. 

- Така. А ние си предлагаме варианта, в който за да имаме правителство, да преустановим всякакви - те и без това бяха нефелни досега, опити за борба с корупцията, но сега да замразим и нея. То е като преговорите в правителството. И аз питам уважаемите членове на Висшия съдебен съвет, като са решили да продължават процедурата, а тя ще е 6-месечна минимум, ами дават ли си сметка, че освен сегашна тяхна амбиция да се съхранят - за 6 месеца я камилата, я камиларят. Възможно е мечката да подгони тях самите, защото симбиозата, както казах в началото, е органическа. 

- Ще има ли успех съставянето на правителство с втория мандат между двете ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България"? 

- Зависи колко още хода има и игричките, които играят. Възможно е да има, но както онзи ден казах по едно друго радио - не е жених, булката е провалена. И сегашните "бракове" между такива партньори (бел. ред. политици) знаете до какво водят - до взаимен рекет и изнудване след първата брачна нощ. Това ще бъде, ако се създаде правителство преди да се разкарат един друг... Тук няма и предварителна договореност. Има надлъгване, а ловци, рибари и т.н. нищо не струват пред това, което се прави. Въпросът е, че оттук нататък всяко нещо ще се заменя за друго, всяко гласуване ще бъде остойностявано, ще бъде трампвано и т.н. - неща, които за морала на една нация, за младото поколение е най-пагубното, което можем да си дадем в бъдеще. 

Разделиха нацията на безкрайно много парчета, всеки е с най-специфични потребности и интереси. Оттук нататък това нещо не може да се обедини. А така се дискредитираха и по външен вид, и по вътрешно съдържание, и по ценности, и по морал, че оттук нататък населението може да има към тях отношение само като вземе тоягите. Нищо друго не може да има като смислена реакция между народ и управляващи. 

със съкращения

*заглавието е на редакцията

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 556

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 580

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 550

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 590

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ