28 Юли 2021сряда08:17 ч.

Ремонтът на Бузлуджа ще струва 7,5 млн. евро

Експертите на Пласидо Доминго предлагат да запазим петолъчката на паметника

/ брой: 237

автор:Христо Димитров

visibility 2086

7,5 млн. евро без ДДС ще струва ремонтът на монумента на връх Бузлуджа. Сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка, които неотдавна посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция.

Сумата е съобщена в изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго - почетен президент на "Европа ностра", финансови и технически доклади с препоръки за съхраняването на паметника, създаден по проект на арх. Георги Стоилов през 1981 г. Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството. Според авторите на докладите - водещи специалисти от международен мащаб, "Паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "Шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение". 

Те предлагат той първо да бъде обезопасен, което ще струва около 500 000 евро. Тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия. Преди това обаче комплексът трябва да получи статут на "Паметник на културното наследство от национално значение" по българското законодателство.

Към този момент сградата е държавна собственост и в момента се управлява от областната администрация Стара Загора. "Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е, това да бъде Министерство на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък", уточняват още авторите на докладите. Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на управлението на сградата на частна фирма не е препоръчително, макар на по-късен етап това можело да стане.

"Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват", са казва още в заключените на експертите. Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти, EIB JASPERS (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ