27 Февруари 2020четвъртък19:43 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Ректорът на СУ защити българското образование

Проф. Анастас Герджиков разкритикува опитите за очернянето на Алма матер при откриването на учебната година

/ брой: 188

автор:Деси Велева

visibility 570

Със слово в защита на българското образование и конкретно на обучението в Софийския университет "Св. Климент Охридски" откри учебната година ректорът му проф. Анастас Герджиков. Той се обърна към студентите, преподавателите и гостите на тържествената церемония с призив да не се охулва висшето образование, а да се стимулира. Иска ми се да вярвам, че сме способни да спрем очернянето на всичко родно и да се захванем заедно за съзидание, заяви проф. Герджиков, който изреди и успехите, постигнати в Алма матер. Повод за критиките в речта му бяха медийни публикации през последните месеци, които представяли апокалиптична картина на българското образование, намаляващия брой кандидати и студенти и незапълнените места. Герджиков подробно цитира конкретна статия на преподавателя в СУ проф. Ивайло Дичев за катастрофата в образованието и опроверга много от твърденията му. 

Ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас обясни намаляващия брой на студентите с демографската криза и категорично отрече данните, че много от младежите бягали в чужбина, за да търсят по-качествено образование. "Моят кратък отговор на всичко това се намира в телеграма на Марк Твен до американски вестник: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени."

Проф. Герджиков призова и за мерки срещу ниската раждаемост и увеличаване на производителността на труда. Въпреки упреците, ние сме тези, които можем да вдъхновим младите хора да заменят всеобщата подозрителност с взаимно доверие, бездейния песимизъм със съзидателност, обърна се към колегите си ректорът. Той прикани студентите да полагат усилия, да покажат оригинални идеи, да не спират да учат и да не бъдат безразлични към бъдещето на обществото, в което живеят.

Гост на тържеството бе вицепрезидентът Илияна Йотова, която представи университета като един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието и измислените идоли, на бунта срещу полуистините и фалшификатите. Тя настоя науката, която се твори в Софийския университет, да бъде подкрепена от държавата. Вицепрезидентът призова и за още по-голяма свобода и автономия на университетите.

Не се притеснявайте от силата на собствената си позиция, участвайте активно в политиката, в обществените дебати с познания и компетентност, които тук ще получите, обърна се към студентите Йотова. 

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 152

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 138

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 226

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 151

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 90

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 223

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 420

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 123

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 639

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ