15 Ноември 2019петък16:51 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Ректорът на СУ защити българското образование

Проф. Анастас Герджиков разкритикува опитите за очернянето на Алма матер при откриването на учебната година

/ брой: 188

автор:Деси Велева

visibility 360

Със слово в защита на българското образование и конкретно на обучението в Софийския университет "Св. Климент Охридски" откри учебната година ректорът му проф. Анастас Герджиков. Той се обърна към студентите, преподавателите и гостите на тържествената церемония с призив да не се охулва висшето образование, а да се стимулира. Иска ми се да вярвам, че сме способни да спрем очернянето на всичко родно и да се захванем заедно за съзидание, заяви проф. Герджиков, който изреди и успехите, постигнати в Алма матер. Повод за критиките в речта му бяха медийни публикации през последните месеци, които представяли апокалиптична картина на българското образование, намаляващия брой кандидати и студенти и незапълнените места. Герджиков подробно цитира конкретна статия на преподавателя в СУ проф. Ивайло Дичев за катастрофата в образованието и опроверга много от твърденията му. 

Ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас обясни намаляващия брой на студентите с демографската криза и категорично отрече данните, че много от младежите бягали в чужбина, за да търсят по-качествено образование. "Моят кратък отговор на всичко това се намира в телеграма на Марк Твен до американски вестник: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени."

Проф. Герджиков призова и за мерки срещу ниската раждаемост и увеличаване на производителността на труда. Въпреки упреците, ние сме тези, които можем да вдъхновим младите хора да заменят всеобщата подозрителност с взаимно доверие, бездейния песимизъм със съзидателност, обърна се към колегите си ректорът. Той прикани студентите да полагат усилия, да покажат оригинални идеи, да не спират да учат и да не бъдат безразлични към бъдещето на обществото, в което живеят.

Гост на тържеството бе вицепрезидентът Илияна Йотова, която представи университета като един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието и измислените идоли, на бунта срещу полуистините и фалшификатите. Тя настоя науката, която се твори в Софийския университет, да бъде подкрепена от държавата. Вицепрезидентът призова и за още по-голяма свобода и автономия на университетите.

Не се притеснявайте от силата на собствената си позиция, участвайте активно в политиката, в обществените дебати с познания и компетентност, които тук ще получите, обърна се към студентите Йотова. 

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 271

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 238

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 404

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 211

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ