27 Януари 2023петък20:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Рекордна незаетост сред младите

Равнището на младежка безработица в България е по-високо от средното за ЕС

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 929

Световната безработица сред младите на възраст между 15 и 24 г. тази година достига своята най-висока стойност от Втората световна война насам, съобщи Ройтерс.
По данни на организацията по труда към ООН (ILO) до края на годината повече от 13% от тази възрастова група няма да имат работа вследствие на икономическата криза. Това са повече от 81 милиона млади хора. Над тях тегне заплахата да се почувстват излишни, което може да доведе до повече престъпност, психологически проблеми, насилие, конфликти и увеличена консумация на наркотици, предупредиха от ILO в своя доклад. Тенденцията дори ще продължи и през 2011 г., въпреки очакваното глобално възстановяване на икономиката, макар и по-бавно в повечето региони.
Младите безработни у нас са 29,3 на сто. Данните бяха изнесени от Поли Стреянова, ръководител на Младежки информационно-консултативен център - Благоевград по повод Международния ден на младежта - 12 август.
Mакар и неголяма част от децата у нас  не постъпват в училище, а други отпадат в различните класове, сочат още данните. Причините за намаляване на процента на записаните деца и младежи във всяка следваща степен на обучение имат както социален, така и образователен характер, отчитат специалистите. Високото равнище на бедност, отдалечеността на слабо населени места от селища, в които има училища, пречат да бъдат обхванати на този етап всички, подлежащи на обучение.
Осигуряването на заетост на младите хора е условие за предстоящото им трудово и социално реализиране, подчерта Стреянова. Изследване, проведено в Югозападен регион на планиране, показва, че младежите до 29 г. представляват 22,8% от състава на работната сила в България. Най-висок е относителният дял на заетите от 25-34 г. (25,3%), а най-нисък - (7,7%) за младите хора от 15 до 24 г. За младежите до 29 г. в структурата на безработните лица, той е 29,3 на сто.
Равнището на младежка безработица в България е по-високо от средното за страните от Европейския съюз. На пазара на труда младежите са значителна по размер група от лица в неравностойно положение. Причина за това е несъответствието между броя на младежите с дадена професия и реалното търсене, ниското равнище на професионална квалификация, неточна професионална ориентация и липса на трудов опит. Според експерти през 2023 г. младежите у нас ще са едва 670 000.
Безработицата сред начинаещите в професията и младите бързо се покачи след избухването на глобалната финансова криза в края на 2007 година. Най-тежко засегнати са хората в развиващите се страни, но и също в 27-те страни-членки на ЕС, САЩ и бившите комунистически държави извън ЕС са изчезнали работни места. В края на 2009 г. 17,7% от всички потенциално трудоспособни млади хора в най-важните индустриални страни са били без работа, колкото никога досега. В сравнение с 2008 г. покачването на този процент е 4,6 на сто.

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ