03 Март 2024неделя01:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рекордна незаетост сред младите

Равнището на младежка безработица в България е по-високо от средното за ЕС

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 27

Световната безработица сред младите на възраст между 15 и 24 г. тази година достига своята най-висока стойност от Втората световна война насам, съобщи Ройтерс.
По данни на организацията по труда към ООН (ILO) до края на годината повече от 13% от тази възрастова група няма да имат работа вследствие на икономическата криза. Това са повече от 81 милиона млади хора. Над тях тегне заплахата да се почувстват излишни, което може да доведе до повече престъпност, психологически проблеми, насилие, конфликти и увеличена консумация на наркотици, предупредиха от ILO в своя доклад. Тенденцията дори ще продължи и през 2011 г., въпреки очакваното глобално възстановяване на икономиката, макар и по-бавно в повечето региони.
Младите безработни у нас са 29,3 на сто. Данните бяха изнесени от Поли Стреянова, ръководител на Младежки информационно-консултативен център - Благоевград по повод Международния ден на младежта - 12 август.
Mакар и неголяма част от децата у нас  не постъпват в училище, а други отпадат в различните класове, сочат още данните. Причините за намаляване на процента на записаните деца и младежи във всяка следваща степен на обучение имат както социален, така и образователен характер, отчитат специалистите. Високото равнище на бедност, отдалечеността на слабо населени места от селища, в които има училища, пречат да бъдат обхванати на този етап всички, подлежащи на обучение.
Осигуряването на заетост на младите хора е условие за предстоящото им трудово и социално реализиране, подчерта Стреянова. Изследване, проведено в Югозападен регион на планиране, показва, че младежите до 29 г. представляват 22,8% от състава на работната сила в България. Най-висок е относителният дял на заетите от 25-34 г. (25,3%), а най-нисък - (7,7%) за младите хора от 15 до 24 г. За младежите до 29 г. в структурата на безработните лица, той е 29,3 на сто.
Равнището на младежка безработица в България е по-високо от средното за страните от Европейския съюз. На пазара на труда младежите са значителна по размер група от лица в неравностойно положение. Причина за това е несъответствието между броя на младежите с дадена професия и реалното търсене, ниското равнище на професионална квалификация, неточна професионална ориентация и липса на трудов опит. Според експерти през 2023 г. младежите у нас ще са едва 670 000.
Безработицата сред начинаещите в професията и младите бързо се покачи след избухването на глобалната финансова криза в края на 2007 година. Най-тежко засегнати са хората в развиващите се страни, но и също в 27-те страни-членки на ЕС, САЩ и бившите комунистически държави извън ЕС са изчезнали работни места. В края на 2009 г. 17,7% от всички потенциално трудоспособни млади хора в най-важните индустриални страни са били без работа, колкото никога досега. В сравнение с 2008 г. покачването на този процент е 4,6 на сто.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 599

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 655

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 621

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ