19 Април 2024петък02:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Темата днес

Рекорд - 10 000 евро/кв. м. за луксозен дом в столицата

Реални сделки се сключват на три пъти по-ниски цени

/ брой: 15

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1993

София е на второ място в света по поскъпване на имотите през третото тримесечие на миналата, гласи последният доклад на консултантската компания  Knight Frank, публикуван неотдавна. Той обхваща 107 града и от подреждането им по ръст на цените излиза, че българската столица  изпреварва Ню Йорк, Сидни, Сингапур и още много други.
Оказва се, че българската столица е на девето място в света с годишен ръст на цените на жилищата 8,8%. Пред нея са Варшава, Атина, Загреб, Дубай и Вилнюс. В челото на класацията са Анкара и Истанбул, където годишното поскъпване е съответно 107,2% и 77,6%.
Според данните на Евростат пък страната ни е на трето място по ръст на жилищните цени в Европейския съюз през третото тримесечие на 2023 г. с годишно увеличение от 9,2%. Начело е Хърватия с 10,9 на сто, следвана от Полша с 9,3%. Средно за Евросъюза се регистрира понижение на цените от 1%, а за еврозоната - спад от 2,2%. Най-силен е в Люксембург - 13,6%, и в Германия - 10,2 на сто.
На тримесечна база България е на четвърто място по ръст на цените с повишение от 2,7% след Полша, Румъния и Дания. Средното увеличение за ЕС е 0,8 на сто, а за еврозоната - 0,3% при имотите и наемите. На годишна база обаче има разминаване - жилищата са поевтинели с 1%, а наемите са се покачили с 3 на сто.

Зашеметяващи оферти

Оферти за имоти в София със замайващи цени периодично се появяват в български и чужди сайтове. Търсят се нови собственици на имения и апартаменти, с които заможни българи искат да се разделят. В момента има близо 60  активни обяви с цена на имотите над 1 милион евро. Според брокери една от причините богаташите да продават луксозните си имоти са възможни финансови затруднения. Има и такива, които искат да се освободят от тях, защото не ги ползват, а имат разходи за поддръжка и данъци, или са преценели, че сега могат да реализират печалба заради поскъпването на имотите. Проверката по сайтовете за имоти, която не претендира да е изчерпателна, показва, че най-много сред бявите за жилища с цена между 1 и 3 милиона евро.
Луксозните жилищни имоти на стойност между 1 и 3 милиона евро са наистина най-често срещаните с висока стойност имоти на нашия пазар. Българският пазар на луксозни имоти е затворен, той трудно привлича чужденци и затова суми от порядъка на 5 милиона евро и нагоре не са особено реални. Сделките на цени между 3 и 5 млн. евро са единични случаи и стават сравнително рядко. Много по-често се продават луксозни имоти на цена около 1 милион евро. Техни купувачи са българи, които живеят в чужбина, или просто българи с по-големи спестявания.

Спасение

На този пазар около половината от сделките се правят от хора със спестени средства, които искат да спасят от обезценяване парите си, и само за около 50% от тях се прибягва до кредит. Докато при обикновените имоти в 80% от случаите се прибягва до ипотечен кредит. Цените на луксозните имоти в София най-често се движат между 2000 и  3000 евро за квадрат. А средната цена е около 2 500 евро за кв. м, показват данни на компании, специализирани в продажбата на луксозни имоти.
Най-високи са цените на имотите в района на Докторската градина, където достигат близо 4 000 евро за кв. м. Причината за по-високите цени, е че в района няма голямо предлагане, защото липсва ново строителство. Затова при пускане на апартамент на пазара може да бъде намерен купувач, който е готов да даде много висока цена. Най-високата цена, постигната през миналата година, е 7620 евро/кв. м за апартамент на улица "Оборище, до Докторската градина. Появяват се и купувачи на т. нар. "трофейни" имоти. Те купуват жилища, които са стояли на пазара дълго време, защото цената им е била над пазарните равнища, но с поскъпването на имотите за тях вече се намират нови собственици.
Сред оферти от края на 2023 г. се откроява апартамент на ул. "Московска" в София. Жилището е описано като "колекционерски апартамент" в сграда от 1929 г., която е паметник на културата. Реновирани и обзаведено, с площ от 80 кв.м. се предлага на цена от 800 000 евро или по 10 000 евро на квадратен метър. Това е най-скъпото жилище в списъка с тристайни по офертна цена на кв.м.

Гаранция

Луксозните имоти в София за година са поскъпнали с около 23%. Инвестицията в имот в България продължава да е гаранция за сигурност и стабилност, казват брокери. Инфлацията изяжда спестяванията на хората, а лихвите по кредитите са много по-ниски от инфлацията.
На пазара на луксозни имоти най-много хора купуват за обственото си семейство. Затова купувачите са много взискателни към това, което получават за парите си. Най-голям е интересът към апартаменти с две или три спални. Все по-голяма популярност добиват умните сгради, със системи за добра енергийна ефективност. Търсят и нови луксозни имоти в затворени комплекси.
Все повече купувачи в най-високия ценови сегмент от пазара се интересуват от покупка в ранен етап на строителството. Затова е ключово за инвеститорите да предложат добри схеми на плащане, а крайните цени трябва да бъдат пазарни, коментират брокери. Очакванията за тази година са за стабилен пазар на имоти без свръхпредлагане.Активен е пазарът на наеми във високия ценови клас. Наемите се покачват и достигат 9,21 евро/кв. м, при 8,4 евро/кв. м година по-рано. Има дефицит в предлагането на луксозни къщи под наем - едва 10% от запитванията успяват да бъдат удовлетворени от наличното предлагане на пазара. Затова според брокерите е необходимо да бъдат реализирани повече проекти за изграждане на комплекси от къщи край София.
Българите, които разполагат със спестени средства, се разделят в две основни групи. В първата група влизат хора, които търсят сигурност за парите си и предпазване от инфлацията. Те и занапред ще купуват имоти в България, защото жилищата са доказано стабилно вложение. Втората група са търсещите по-висока доходност. Те търсят възможности за инвестиции в имоти не само извън България, но и извън Европа.


Най-скъпо продаденото жилище през 2023 г.
е в столичния кв. "Лозенец"

Най-скъпо продаденото жилище през отминалата 2023 г. е в столичния квартал "Лозенец". Цената на сделката е 2 880 000 EUR. Става дума за имот с разгъната застроена площ от 428 кв.м.
За сравнение, средната цена на многостайните жилища във въпросния квартал към декември 2023 г. е 2380 EUR, сочат данните на сайта за недвижими имоти у нас imot.bg. С около 100 EUR е по-скъп квадратният метър при 4-станите жилища. Най-достъпни са и най-масово оферираните и търсени апартаменти - 2-стайните. Средата цена за Лозенец в края на 2023 г. е 1800 EUR. Промяната спрямо декември 2022 г. е минимална, което показва, че през годината пазарът е достигнал връхната си точка и се е успокоил.Втората и третата най-скъпи жилищни сделки в София е с апартаменти, разположени в центъра на столицата. Единият се намира в северната централна част. Големината му е 268 кв.м, а цената - 1 млн. EUR, или 3730 EUR/кв.м. Другият е разположен в източната част. Цената на покупко-продажбата е била 960 000 EUR за апартамент с площ от 248 кв.м. Цената на квадратен метър е 3868 EUR.
Средната цена на квадратен метър жилищна площ в центъра на София не се е променила съществено през изминалите 12 месеца. Най-силна е флуктуацията при 4-стайните имоти, които към края на текущата година се търгуват средно срещу 2200 EUR/кв.м. Най-масово търгуваните имоти -  2- и 3-стайните, остават с непроменена цена. Средно квадратният метър се търгува съответно за 1840 EUR/кв.м и 1930 EUR/кв.м. Най-скъпи остават многостайните апартаменти със средна цена от 2240 EUR/кв.м.
Ако допреди известно време оферти за скъпи имоти бяха рядкост, то напоследък все по-често ставаме свидетели на подобни явления.  Щo ce oтнacя дo пpeдлaгaнeтo в лyкcoзния ceгмeнт, нормално е цените да са високи, но в момента с високи цени се отличават и имоти старо строителство на вторичния пазар. Такива са особено имоти в идеалния център, натоварени с културна и историческа стойност, и откриващи гледка към емблематични места в столицата.
При двустайните апартаменти ново строителство силно впечатление прави оферта за апартамент в кв. "Лозенец" от 90 кв.м., който се предлага за 3 778 евро на кв. Цената става 340 000 евро.Още един двустаен на цена от 416 000 евро може да се намери в Изток. Квадратурата тук е по-голяма - 160 кв.м., като цената излиза по 2 600 евро на квадрат.
Ако търсите скъпо ново жилище в центъра, офертата за двустаен от 69 км.м. също ще ви допадне. Цената е 2 366 евро на кв.м. Офертата е за 163 262 евро.Тази цена може и да изглежда висока, но още по-скъпи излизат апартаментите на вторичния пазар. Един пример е жилище в "Оборище" от 53 кв.м. на цена 300 000 евро или по 5 660 евро на кв.м.Отново в "Лозенец" жилище с квадратура 138 кв.м. се продава за 3 506 евро на кв. м. или цялостна цена от 483 840 евро за имота.
Още по-високи са цените на тристайните апартаменти, особено тези, които се предлагат на вторичния пазар.
Друга интересна оферта е за тристаен в "Лозенец" от 130 кв.м. на цена 3 000 евро на квадрат или 389 997 евро. Изглежда обаче най-скъпи излизат тристайните жилища на вторичния пазар у нас. "Цената на жилищата на вторичен пазар е с около 30% по-висока от цената на жилищата ново строителство", коментира брокери.
Още една по-интересна обява е за тристаен апартамент в кв. "Лозенец" с 316 кв.м. за цена от 1 100 000 евро, което прави по 3 481 евро на кв.м.
Като цяло у нас най-малко търсени от купувачите са четиристайните апартаменти. "Прави впечатление, че при офертите за жилища ново строителство предложенията за четиристайни и многостайни апартаменти е твърде ограничено. Инвеститорите са се фокусирали върху двустайните и тристайните жилища, тъй като те са и най-търсени от купувачите", посочва още експертът.
И все пак да видим кои са офертите с най-високи цени в този сегмент. При новото строителство най-високата офертна цена е за жилище с площ 165 кв.м. в Киноцентър в.з. на цена от 500 000 евро или за 3 030 евро на кв.м. На вторичния пазар, както можем да се досетим, цените са още по-високи. Един пример за това е четиристайно жилище в квартал "Иван Вазов" от 368 кв.м. за 2 000 000 евро. Цената излиза 5 435 евро на кв.

Какви луксозни апартаменти
се предлагат в момента

Двустайни (ново строителство) - най-висока офертна цена:

    160 м2, Изток - 416 000 евро
    90 м2, Лозенец - 340 000 евро
    123 м2, Малинова Долина - 250 000 евро
    127 м2, Кръстова Вада - 230 000 евро
    97 м2, Център - 227 997 евро

Двустайни апартаменти (ново строителство) - най-висока офертна цена на кв.м.:

    46 м2, Кръстова Вада - 2 724 евро.кв.м (125 283 евро)
    49 м2, Център - 2 631 евро/кв.м (128 908 евро)
    160 м2, Изток - 2 407 евро/кв.м. ( 416 000 евро)
    70 м2, Зона Б5 - 2 407 евро/кв.м. (168 500 евро)
    69 м2, Център - 2 366 евро/кв.м. (163 262 евро)

Обяви за двустаен апартамент (вторичен пазар) - най-висока офертна цена на кв.м.:

    53 м2, Оборище - 5 660 евро.кв.м (300 000 евро)
    40 м2, Център - 5 500 евро/кв.м (220 000 евро)
    75 м2, Център - 5 320 евро/кв.м. ( 399 000 евро)
    47 м2, Център - 5 000 евро/кв.м. (235 000 евро)
    50 м2, Център - 4 900 евро/кв.м. (245 000 евро)
    138 м2, Лозенец - 483 840 евро
    171 м2, Бояна - 430 000 евро
    137 м2, Манастирски Ливади - 417 694 евро
    182 м2, Манастирски Ливади - 410 000 евро
    105 м2, Изток - 315 000 евро

Обяви за тристаен апартамент (вторичен пазар) - най-висока офертна цена:

    316 м2, Лозенец - 1 100 000 евро
    330 м2, Изток - 1 080 000 евро
    264 м2, Лозенец - 850 000 евро
    80 м2, Център - 800 000 евро
    186 м2, Изгрев - 762 067 евро
    80 м2, Център - 10 000 евро.кв.м (800 000 евро)
    82 м2, Център - 7 195 евро/кв.м (590 000 евро)
    75 м2, Център - 5 107 евро/кв.м. (383 000 евро)
    100 м2, Център, пл. Руски паметник - 5 069 евро/кв.м. (506 900 евро)

Обяви за тристаен апартамент (ново строителство) - най-висока офертна цена:

    179 м2 , Хладилника - 542 112 евро
    180 м2, Изток - 468 000 евро
    195 м2, Иван Вазов - 450 000 евро
    183 м2, Младост 3 - 419 842 евро
    130 м2, Лозенец - 389 997 евро
    179 м2 , Хладилника - 3 029 евро/кв.м. (542 112 евро)
    125 м2, Лозенец - 3 000 евро/кв.м. (374 999 евро)
    130 м2, Лозенец - 3 000 евро/кв/м. (389 997 евро)
    180 м2, Изток - 2 600 евро кв/м. (468 000 евро)
    125 м2, Дървеница - 2 480 евро/кв.м. (310 000 евро)

Обяви за четиристаен апартамент (вторичен пазар) - най-висока офертна цена:

    368 м2, Иван Вазов - 2 000 000 евро
    700 м2, Бояна - 1 300 000 евро
    400 м2, Изгрев - 1 300 000 евро
    260 м2, Център - 1 300 000 евро
    287 м2, Дианабад - 1 300 000 евро

Обяви за четиристаен апартамент (вторичен пазар) - най-висока офертна цена на кв.м.:

    125 м2, Център - 5 440 евро/кв.м. (680 000) евро
    368 м2, Иван Вазов - 5 435 евро кв.м. (2 000 000 евро)
    260 м2, Център - 5 000 евро кв.м. (1 300 000 евро)
    180 м2, Кръстова Вада - 4 885 евро кв/м. (879 360 евро)
    181 м2, Хладилника - 4 858 евро/кв.м. (879 360 евро)
    165 м2, Киноцентър в.з. - 500 000 евро
    281 м2, Кръстова Вада - 465 000 евро
    163 м2, Оборище - 440 000 евро
    240 м2, Младост 4 - 439 200 евро
    219 м2, Бояна - 430 000 евро
    165 м2, Киноцентър в.з. - 3 030 евро/кв.м. (500 000) евро
    163 м2, Оборище - 2 699 евро/кв.м. (440 000 евро)
    157 м2, Оборище - 2 382 евро/кв.м. (374 000 евро)
    148 м2, Зона Б18 - 2 202 евро кв/м. (352 860 евро)
    187 м2, Младост 4 - 2 110 евро/кв.м. (394 572 евро)


Всяка власт със своя "Апартаментгейт"

Политическият пейзаж у нас показва, че родните управници нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Така, в годините на т.нар. преход, всяка партия като дойдеше на власт, първата и работа бе да уреди своите хора с някой друг апартамент. Тази практика започна още от началото на прехода. През много далечната вече 1991 г. една от първите работи, която свърши тогавашния премиер Димитър Попов, покойник вече, бе да купи голям апартамент от контингента на някогашното БОДК(Бюро за обслужване на дипломатическия корпус).Случаят бе раздухан, започнаха съдебни дела, но така е не се разбра дали жилището бе върнато на държавата.

Компенсаторки

По времето на Иван Костов модерни бяха компенсаторките. Те служеха за законно платежно средство като при номинал от 1 лв. на фондовия пазар цената им беше около 20 ст. Тогава настанените в жилищния фонд на Министерски съвет успяха да купят с компенсаторки апартаментите си на цена, далеч по-ниска от пазарната. Ситуацията се повтори и при Симеон Сакскобурготски, но в по-малки мащаби.

Лавина от скандали при ГЕРБ

Точно преди пет години лавина от имотни скандали разтресе гербаджийската власт. "Апартаментгейт", както стана известен целият случай, доведе до сериозни размествания на политическата карта. Оказа се, че дългогодишният втори в ГЕРБ и тогава все още  председател на парламентарната група, Цветан Цветанов се е сдобил с нов апартамент. Става дума за луксозен имот от над 200 квадрата с частен асансьор в "Сграда на годината", построена от небезизвестната компания "Артекс". Имотът е бил, придобит на цена от около 630 евро на квадрат, показа разследване на Антикорупционния фонд и "Свободна Европа". Самият Цветанов на няколко пъти заяви, че сделката е законна. Изпълнителният директор на компанията Весела Мирянова пък разказа, че направили отстъпка на Цветанов заради високата му оценка за имота.
А малко след това се оказа, че Цветанов не е единственият клиент на "Артекс" от властта. В списъка на собственици с апартаменти на нелогично ниски цени се записаха заместник-министърът на спорта Ваня Колева, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, както и праросъдният министър Цецка Цачева. Само дни, след като имената им бяха намесени в скандала и тримата преминаха към отбора на бившите министри и заместник-министри.
А подадените и приети оставки нажежиха очакванията какво ще се случи с Цветанов и ще остане ли на постовете си. Отговорът дойде след едно кратко пътуване на тогавашния заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ до Щатите и разговор с премиера. И така, макар че се отдръпна от прожекторите, Цветанов остана да работи като председател на предизборния щаб и заместник-председател на партията. А президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност заради скандалите и предупреди, че оставките не са решение, те са решение само за партиите, не за обществото. В имотната буря се забъркаха и нови имена. Делян Добрев подаде оставка като депутат заради съмнения около апартаменти на негови близки и роднини. Между министъра на туризма Николина Ангелкова и съпредседателя на коалиционния партньор във властта Обединени патриоти Валери Симеонов избухна имотен спор.
И Ангелкова, и Симеонов оцеляха на постовете си след бурята. Веднага след евровотът през май 2019 г. обаче, "Апартаментгейт" отнесе Цветан Цветанов от всички ръководни постове в партията. А премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисово обясни: "Не исках повече Веско Маринов(пръв приятел на Цветанов) да ми пее, ясно го бях казал."Тежко на новината за оттеглянето на Цветанов реагира точно приятелят му Веселин Маринов: "Като гръм от ясно небе ми дойде, спрях колата и се замислих колко мръсно нещо е политиката."
А последен с поста си заради имотните скандали се сбогува Пламен Георгиев. Той подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество през юли 2019 г. - месеци, след като разследване показа, че не е деклалирал тераса с барбекю и джакузи към апартамента си. Кабинетът обаче го назначи за консул във Валенсия. А Цветан Цветанов от политическия, се насочи към неправителствения сектор като създане "Евро-атлантическия център за сигурност". След това създаде и партия, която в момента е със затихващи функции. Националната агенция по приходите пък не откри проблем при Пламен Георгиев.

Случаят "Чаталджа"

Най-актуален обаче се оказа "апартаментгейт" на управляващата в момента партия "Продължаваме промяната". Оказа се, че фирма на финансовия министър Асен Василев купува имот на ул. "Чаталжда" за под 1 милион  евро, ремонтира го и го препродава на 7 септември 2023 г. за близо 3,1 млн. лв. на "СИ Трейдинг 2016", чийто собственик е Станислава Арнаудова. Нейната фирма "Интелигентни трафик системи"(ИТС) дистрибутира продажбата на винетки у нас срещу комисиона от 7%. През 2022-а депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер купува имот в същата сграда и година по-късно го продава на Арнаудова срещу 1,8 млн. лева.
За тези сделки първа писа платформата BIRD. И върху публикацията започва трупането на различни версии и съмнения за порочни връзки между бизнес и политици. От публикацията на  BIRD става ясно, че дружество, от което Асен Василев е излязъл през май 2022 г., е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. и по тази причина Марио Иванов Сотиров, който е управител и настоящ собственик на "СТВ Консълтинг", подава в Търговския регистър искане да бъде обявено в несъстоятелност.
Три месеца преди това обаче същото дружество продава имотите си за над 3 млн. лв. Купувач е фирмата "Си Трейдинг 2016", собственик на която е Станислава Арнаудова. Паралелно с това тя като физическо лице купува апартамент от Даниел Лорер в същата сграда. Той пък го е придобил от бившата фирма на Василев "СВТ Консълтинг". За този имот Арнаудова плаща 1,8 млн. лева. А за останалата част, която остава собственост на Асен Василев, бизнесдамата плаща 3,1 млн. лева. Факт е, че цените, на които Василев и Лорер придобиват всеки своята част от сградата, са ниски, а препродажбата им е като на скъпи имоти. Това според  BIRD дава основание да се заключи, че сделките са съмнителни.  Внушението е, че Арнаудова има защо да благодарна на министър Василев.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ