30 Май 2024четвъртък18:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

На фокус

Референдумът срещу джендър идеологията е все по-актуален

Решението на Съвета на ЕС за Истанбулската конвенция е притеснително, се посочва в позиция на Инициативния комитет за националното допитване

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 1828

Съветът на ЕС прие решение за присъединяването на Съюза към Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция.

Новината предизвика притеснение сред родители и граждански организации по места от налагането на Истанбулската конвенция от Европа, като съюзно право и оттам - чрез прикрити в нея текстове, джендър-идеологията да навлезе опасно в българските училища и детски градини.

Това заявиха от Инициативния комитет от обществени авторитети у нас, обединили се около каузата за провеждане на допитване до българския народ - джендър-идеологията да не влезе в образователната система и да застраши българските деца. Знакови лица като легендите на българската художествена гимнастика Нешка Робева и на футбола Емил Костадинов, адв. Владимир Шейтанов и екип от изтъкнати юристи, Влади Въргала, писатели, издатели журналисти, именити спортисти, водещи представители на родителските организации у нас се включиха в Инициативния комитет.

Какво означава решението на ЕС за България?

"Реално, след като имаме решение на Конституционния съд, днешният политически документ  не е задължителен за България и той няма да се отрази на българското законодателство. Независимо от това, че Истанбулската конвенция  ще стане част от европейското право, не може да ни се вмени задължение да прилагаме нещо, което не сме ратифицирали, още повече, че има Решение на Конституционния съд", посочват от Инициативния комитет.

Противоречието

"В същото време обаче съгл. чл. 216 от  Договора за функциониране на ЕС Дспоразуменията, сключени от Общността, са правно обвързващи  за европейските институции и за страните - членки. В случая се касае за споразумение, сключено за ЕС, така че съответно важи  и за държавите - членки", се посочва в становището на Инициативния комитет.

С решението Съюзът като цяло може да ратифицира Истанбулската конвенция без съгласието на всички държави-членки, тъй като квалифицираното мнозинство е достатъчно. В такъв случай Истанбулската конвенция като международен договор ще се инкорпорира с вътрешното ни законодателство и ще се прилага с предимство пред националното такова, което му противоречи, посочват от Инициативния комитет.

Хронологията:

С Решение  № 13 по конституционно дело - 3/2018 година Конституционният съд на Р. България прие, че т.н. Истанбулска конвенция не съответства на действащата българска Конституция, тъй като е вътрешно противоречива и въвежда несъвместим с основния ни закон трети социален пол. Съдиите се обединяват около разбирането, че ако обществото ни загуби способността  да прави разлика между мъж и жена, то борбата срещу насилието ще остане формален и неизпълним ангажимент.

Съдът прие, че Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция, подписана от Република България на 21.04.2016 г. не съответства на действащата българска Конституция. 

КС е сезиран по този въпрос преди да бъде извършена ратификация на Конвенцията. Въпреки заявената позиция от страна на българското правителство и на няколко неправителствени организации, че ратификацията ще стане факт в кратки срокове, към днешна дата България е единствената държава на Балканския полуостров и една от шестте държави на ЕС, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция.

В съответствие с решението на Конституционния съд България не подкрепи двата проекта за решение на Съвета за присъединяване към Истанбулската конвенция от името на Европейския съюз, с които Съветът иска одобрението от Европейския парламент. На 15.02.2023 г. Европейският парламент със своя резолюция и призова Съвета на Европа да осигури бързо и пълно присъединяване към Конвенцията без бъдещо забавяне.

"Решението на Съвета на ЕС за Истанбулската конвенция от днес поставя още по-остро въпроса за необходимостта от провеждане на референдум срещу навлизане на джендър идеологията в българските училища и детски градини. Подкрепете ни!", призоваха от Инициативния комитет. По думите им в цялата страна вече активно върви подписка за провеждане на допитването и тя среща сериозна подкрепа от българското общество.

Грузия отхвърли ветото за чуждите агенти

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 100

Норвегия спря руските туристи

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 100

Хутите обстрелваха гръцки търговски кораб

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

СЗО предупреди: Ръст на случаите на морбили в Европа

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 100

Докога здравето ще е търговия?

автор:Аида Паникян

visibility 374

/ брой: 100

Дилетанти

автор:Мая Йовановска

visibility 326

/ брой: 100

Имунитетът на идиота

visibility 299

/ брой: 100

Решения, които ни водят директно към бездната!

автор:Здравко Райков

visibility 394

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ