12 Юли 2020неделя15:32 ч.

Референдум за АЕЦ ще има, но без "Белене"

Дебатите в НС бяха съпътствани с обиди, лични нападки и безсмислени спорове

/ брой: 248

автор:Юлия Кулинска

visibility 878

Референдум за АЕЦ ще има, но без във въпроса да фигурира "Белене", решиха депутатите след близо тричасови дебати вчера. Въпросът за допитването ще бъде такъв, какъвто го предложи правната комисия: "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". По този начин бе подменен въпросът, под който положиха подписите си над 700 000 български граждани. В инициираната от БСП подписка той бе: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".
По време на дебатите депутатите от всички политически партии се втурнаха на "бой последен". След като НС взе решение разискванията да се предават по БНТ и БНР, избухна взрив от спорове и изказвания, повечето от които безсмислени и без аргументи. Депутатите от мнозинството се развихриха и превърнаха парламентарната трибуна в предизборно телевизионно студио. В пленарна зала се чуха исторически препратки, персонални обиди и квалификации, обвинения в опити за връщането на комунизма.
След скучните становища на правната и иккономическата комисии какъв да е въпросът за референдума, оживление сред народните избраници предизвика появата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той стана обект на подигравки, когато стана ясно, че лично Бойко Борисов го е пратил в парламента. Добрев изрецитира няколко заучени фрази, смисълът на които остана загадка, и се измъкна от залата. Той ги преповтори и пред журналистите в кулоарите, без да даде никакъв аргументиран отговор на въпросите им, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене". Безответно остана и настояването на опозицията да не се провеждат дебати за референдума, докато в НС не дойде премиерът.
"Вие се опитвате, както някои от фирмите изписват с дребен шрифт най-важните неща в условията на договорите, да ни пробутате нещо подобно. Но при вас даже го няма и дребният шрифт. Ние, изглежда, трябва да използваме симпатично мастило, за да открием истинския въпрос. Защото вашият лидер каза: "Всички знаем, че референдумът е за или против "Белене". Ами като го знаете, защо го скривате от хората", попита Янаки Стоилов от БСП. "По отношение на АЕЦ "Белене" въпросът е хамлетовски и той е "to be or not to be" или "да бъде или да не бъде", обясни той при представянето на предложението на инициативния комитет. Стоилов настоя Цецка Цачева да допусне да се гласуват двете предложения без редакцията на въпроса в подписката. Юристът от БСП отново заяви, че според закона НС има право да редактира въпроса за референдума, без да променя неговото съдържание.
По дебатите коя е подходящата дума да се употреби - "атомна" или "ядрена", независимият депутат Георги Терзийски обясни: "На учениците в началните училища им е ясно, че става въпрос за атомен разпад и ядрен синтез. В атомната централа се извършва атомен разпад", каза той. Думите му предизвикаха шефката на правната комисия Искра Фидосова да извади две табла с атоми и да започне да обяснява какво се случва в ядрените реактори, с което предизвика бурен смях и шеги в залата.
"Преди време се пошегувахме и нарекохме Искра Фидосова Искра Кюри и я предложихме за Нобелова награда по физика. Оттогава тя се взе на сериозно. Искра Фидосова учи доц. Янаки Стоилов на право. Тя реши, че 70 депутати от ГЕРБ са по-тежки и по-важни от 770 000 български граждани", заяви Мая Манолова. "Вие действате като страхливци, като мишоци", обърна се тя към колегите си от ГЕРБ. 
Междувременно посетители на балкона в пленарната зала издигнаха плакати с надписи: "780 000 излъгани" и "ГЕРБ е диктатура". Последваха бурни ръкопляскания от страна на левицата в залата, но малко след това протестиращите хора бяха набързо изгонени от парламента.
Символична точка на дебатите сложи независимият Димитър Чукарски, който зави: "Не съм останал с впечатлението, че държавата, която провежда най-много референдуми, каквато е Швейцария, е тоталитарна. Защо възроптавате, че парламентът трябва да се произнесе? Няма нищо по-демократично от допитванията". По думите му  ядрена централа може да бъде изградена само на площадката в Белене, защото само тя е лицензирана и само там може да се пристъпи към реализирането на такъв проект.
"За БСП въпросът на референдума е свързан с АЕЦ "Белене", заяви по-късно пред журналисти в парламента Мая Манолова. "Ако хората гласуват със "за", това за нас ще означава в следващия мандат да строим "Белене". Така ще разчетем вота на хората, а какво ще разчете Искра Фидосова, питайте нея, дали ще я прави в Монтана, в Банкя или на друго място", коментира Манолова.По думите й това, което се случи в пленарната зала, е позорно и срамно не само за ГЕРБ, но и за това НС.

Редакционно


Щом държавата ни е изпаднала в дъното на всякакви класации, причина трябва да има. И не е необходимо да търсим далече. Достатъчно е да видим в парламента. Мястото, където елитът трябва да кове законите и да решава нашето бъдеще.
Вместо това обаче от парламентарните дебати вчера човек можеше да научи странни думи от екстремната лексика на страната - гювендия, мазмантия... Тези думи звучаха там, където са събрани хората, които трябва да дават пример. Да бъдат модел.
Когато депутатите се обиждат с език, подходящ за Женския пазар, тогава смисълът от парламента просто изчезва. Нивото на лексиката показва нивото не само на политическата, но и на емоционалната култура. В този смисъл дебатите вчера превърнаха Народното събрание в кръчма. Само в кръчмите можеш да чуеш толкова звучни думи. Изречени точно по този начин.
Но над парламента пише "Съединението прави силата", нали? Никъде не се споменава за гювендии. Но кой да чете надписите...
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 746

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 662

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1389

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ