27 Февруари 2021събота17:34 ч.

Снимка БГНЕС

Редови адвокати на нож срещу висшите органи

автор:Дума

visibility 2889

Редовите адвокати отново поискаха смяна на ръководството на основните висши органи в гилдията. Според защитниците, тези организации не защитават нито адвокатите, нито демокрацията в страната.
Законът за адвокатурата е противоконституционен и неговата промяна трябва да стартира по най-бързия начин, обяви на пресконференция адвокат Райна Аврамова. Припомняме, че именно промените в закона изкараха адвокатите на протест, а Висшия адвокатски съвет предпочете да се среща с премиера и да обяснява, че проблемите ще бъдат решени с преговори.
Поради противоконституционни разпореди на Закона, адвокатите настояват и за оставките на ръководствата на Българската адвокатура, на Висшия адвокатски съвет, на Висшия дисциплинарен съд и на Висшия контролен съвет.
Законът за адвокатурата е в разрез и с българското, и с международно законодателство.
Адвокатите се противопоставят и на репресиите, които се предприемат спрямо техни колеги, а генезисът на недоволството е срещу Закона за адвокатурата и липсата на съдебен контрол.
Адвокатите имат дълг да защитават българските граждани, но дали това ни се позволява в пълен обем, бе един от въпросите по време на пресконференцията.
По думите на Райна Аврамова, редовите адвокати са подложени на дисциплинарни производства и самите адвокатски органи са манипулирани.
Проблемът няма да съществува, ако се игнонира възможността жалбите и сигналите да се поддават от засегната страна. Особено важно е всички контролни органи да са наясно, че промените в Закона за адвокатурата трябва да стартират по най-бързия начин, за да защитят адвокатите, призова Аврамова.
Ако ние бъдем органичавани от страх за наказание, ние няма как да защитим българските граждани и законно вменените ни функции, категорична е тя.
Нейните аргументи срещнаха подкрепата и на адвокат Владислав Янев, който допълни, че адвокатите не могат да защитават изконните права на българските граждани поради противоконституционния Закон за адвокатурата.
Адвокат Янев настоява адвокатите да бъдат свободни и независими, а не да бъдат полагани на страх от постоянни репресии от действащите процесуални кодекси.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 273

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 35

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 119

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 131

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 402

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 351

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 485

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 391

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ