26 Май 2019неделя12:22 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

Валентин Николов

Развалят договорите с американските централи

Разтрогването трябва да стане до края на май

/ брой: 80

автор:Дума

visibility 2385

Държавата се кани да прекрати договорите за преференциално изкупуване на ток с двете т. нар. американски въглищни централи в комплекса "Марица-изток". Това заяви пред БТВ председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Според него финансовият министър Владислав Горанов има решение за начина, по който ще бъдат прекратени договорите с "Ей и Ес Гълъбово" ("Марица-изток 1") и "КонтурГлобал Марица-изток 3", което щял да обяви съвсем скоро. След това енергията от двете централи ще се продава на свободния пазар. Ако това не стане по взаимно съгласие, държавата може да го направи еднолично въпреки риска от арбитражни дела, твърди Николов. Той допълни, че държавата вече имала опит във воденето на международни арбитражни дела и затова не се притеснявала от евентуални искове. Николов припомни положителното за държавата решение по делото, заведено от ЕВН.

Депутатът добави, че двете централи са на различен етап от изплащането на инвестициите и прекратяването на договорите няма да стане по едно и също време. Освен това експерти на ЕК и наши експерти били на мнение, че инвестициите в едната от двете мощности - "КонтурГлобал Марица-изток 3", вече са изплатени. Планът за разтрогването на договорите с двете централи вече бил представен на бизнеса по време на срещата при премиера за цената на тока в понеделник, в която участваха работодателите и синдикатите. Намерението на правителството е прекратяването да стане бързо - докъм края на май, за да може облекчението в цените да се усети още от новия регулаторен сезон. Преди да пристъпи към действия обаче, кабинетът чака позицията на Европейската комисия, която е изразила готовност да съдейства за преговорите между държавата и централите. Брюксел настоява държавата да прекрати привилегиите за централите, тъй като те се считат за неразрешена държавна помощ.

При всички положения правителството е готово на компенсации за централата "Ей и Ес Гълъбово" ("Марица-изток 1"), за която реномираният британски консултант Frontier Economics се е произнесъл, че инвестицията още не е изплатена. Според разчетите на Frontier държавата трябва да доплати на американския инвеститор неколкостотин милиона лева. Планът на кабинета е сумата да се изплати чрез специална добавка в цената на тока, която може да се въведе с промени в законодателството. На този етап правителството няма намерение да плаща от бюджета компенсацията на централата във връзка с преференциалните цени на тока.

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 773

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 716

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ