05 Август 2020сряда21:58 ч.

Разнобой как да работи Столичният общински съвет

/ брой: 118

автор:Деси Велева

visibility 148

След над половин година работа върху промените в правилника за работа на Столичния общински съвет се оказа, че няма консенсус как да изглежда окончателният му вариант. Вчера проектът за промени бе обсъден от няколко комисии и се оказа, че основно съветниците от ГЕРБ имат забележки върху него. В работната група, която изготвя новите текстове, са включени по равен брой съветници от всички политически сили и затова управляващите нямат мнозинство. В резултат на това в обсъждания проект са приети много предложения, с които управляващите не са съгласни. Затова съветниците от коалицията ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с много от новите идеи. Те например не са съгласни питанията от общински съветници към кмета да се върнат отново в началото на сесиите. Предложението бе на БСП, като социалистите държат важните въпроси към Йорданка Фандъкова да не остават за края на заседанието, тъй като за тях често не идва ред или остават неглижирани. Социалистите настояват и за публикуване на самите питания. Нововъдението е към районните кметове също да бъдат въведени питания.

Управляващите не са съгласни и с друго предложение на БСП, одобрено от работната група, дневният ред на комисиите да става ясен до 5 дни преди заседанията им. От левицата държат на тази промяна, за да може съветниците да получават навреме писмените материали към точките и да имат време да се запознаят с тях. Сега е честа практика важни документи да се предоставят в последния момент. 

Спор имаше и по въпроси за възстановяване на разходите на съветниците, направени във връзка с с работата им. От ГЕРБ предложиха още комисиите да могат да се събират дистанционно при определени извънредни ситуации.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

140 полицаи са ранени при безредиците в Портланд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Кайро спря преговорите за етиопската ВЕЦ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 149

Албанска партия готова на коалиция със Заев

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Кратки новини

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ