01 Октомври 2022събота23:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Разлом и конфронтация

Междинните избори в САЩ винаги са били използвани като възможност да се даде урок на президента

/ брой: 215

автор:Галина Младенова

visibility 2894

Аз нямам вина, ако републиканците загубят тези избори, обяви американският президент само няколко дни преди междинните избори в страната. Той, разбира се, веднага добави, че всъщност вярва, че неговата партия ще излезе победител.

Междинните избори в САЩ се правят традиционно в средата на президентския мандат. И също така традиционно най-големият проблем на тези избори е ниската избирателна активност. Което всъщност не би трябвало да е така, тъй като междинните избори са своеобразен референдум за доверието към държавния глава. Тази година традицията със сигурност ще бъде нарушена. Според прогнозите този вторник активността на избирателите ще е три пъти по-висока, отколкото през 2014 година. Очаква се дори избирателната активност да надхвърли регистрираните през 1966 г. 49 процента. Оттогава не е достигано по-високо ниво.

Днес американците трябва да изберат 39 губернатори и всичките 435 депутати от Камарата на представителите, долната палата на Конгреса. Освен това ще бъдат избрани и 35 от 100-те членове на Сената.

До днес и двете камари бяха в ръцете на републиканците. Те превзеха Kамарата на представителите още преди 4 години по време на мандата на демократа Барак Обама. Две години по-късно те потвърдиха успеха си, когато заедно с президентските избори се избираше една трета от Сената.

Днес демократите с надежда за реванш тръгват към избирателните урни. Ако демократите дойдат на власт в Конгреса, те със сигурност ще сложат край на републиканските законодателни инициативи и без съмнение ще се заемат активност да разследват дейността на президента, че дори и да му спретнат импийчмънт.

Традиционно партията, чийто представител седи в Белия дом, губи междинните избори. Това се случва на практика винаги през първия президентски мандат, когато подкрепата за държавния глава е под 50 процента. В момента Доналд Тръмп се радва на популярност само сред 40 на сто от американците. И това при положение, че икономиката на САЩ е във възход - заплатите вървят нагоре, безработицата е на най-ниското ниво от години. Не случайно президентът изтъква този факт при всяка среща с хората. Не всички обаче са съгласни, че заслугата за това е на Тръмп.

"Когато напуснах Белия дом, заплатите се вдигаха, намаляваше броят на хората без осигуровки. Това е, което предадох на приемника си. Така че, когато за пореден път чуете за икономически чудеса, спомнете си кой започна това", заяви наскоро бившият президент на САЩ Барак Обама.

Истината за резкия скок на икономиката е малко по-различна от това, което представя Тръмп. Реалното положение на нещата за редовите американци изобщо не изглежда розово, пише сп. "Нюзуик". В средата на миналия месец бе съобщено, че американската икономика е поставила нов печален рекорд - дефицитът на федералния бюджет на САЩ е достигнал най-високи показатели за последните 6 години. Според резултатите от финансовата 2017 г., завършила на 30 септември, бюджетният дефицит на страната е достигнал 779 млрд. долара, което със 17% повече от година по-рано.

Може би заради това през последните дни Тръмп започна да бяга от темата за икономиката и се върна към любимата си "дъвка" - миграцията. Още повече, че се появи удобен повод - мигрантският керван от Централна Америка, който се готви да щурмува границите на САЩ. Хиляди хора тръгнаха да прекосяват Централна Америка с надежда за работа и по-добър живот в Съединените щати. Тръмп, както винаги, видя в това поредната "голяма заплаха" за страната му. Той дори заплаши да изпрати на границата 15 хиляди войници, които да се справят с 5-10 000 мигранти. Че това е противоконституционно, тъй като Конгресът трябва да даде съгласие за участието на армия в подобна операция, не вълнува стопанина на Белия дом. Той поначало не е любител на законите. Както и на договорите. Видяхме го с каква лекота зачеркна договора за ракетите със среден и малък обсег, как напуска международни организации и как с лекота се изпокара с почти целия свят, като дори нарече своите партньори от Европа "врагове". Тези му действия предизвикаха първо недоумение, а след това сериозна тревога. Изглежда, вече никой не знае какво точно се върти в главата на американския президент. Още по-тревожно е, че според някои анализатори, ако републиканците загубят мнозинството си в Kонгреса, Тръмп ще изостави напъните си във вътрешната политика, тъй като ще бъде с вързани ръце, и ще се хвърли в международната. А там шоу президентът може да сътвори големи бели.

Неговите действия, яростно критикувани от демократите, вече срещат неразбиране и сред доста републиканци. Някои от тях открито изоставиха президента и подкрепиха претенции на демократи. Едва ли е случаен и един друг републикански рекорд на тези избори. 24 конгресмени републиканци и трима сенатори обявиха, че се пенсионират, други шестима - напускат Kонгреса, а още 12 решиха да участват в изборите на други постове - губернаторски и сенаторски.

Подобно масово напускане на Kонгреса за последно се е случвало в тази партия през 30-те години на миналия век, подчертава Би Би Си.

"Ситуацията се влошава още повече, тъй като Америка се управлява от президент, който безкрай с наслаждение спори, провокира и поляризира, който води злостна пропаганда срещу мигрантите и по този начин дава на расистите увереност, че е на тяхна страна", пише в "Шпигел" Роланд Нелес.

"Възможно е тази ситуация да се изостри още повече и да излезе извън контрол. Политическите дебати ще станат още по-враждебни... Но съществува и противоположен, позитивен сценарий: След години на разцепление мнозина може да изпитат тъга по покоя. Пред избирателната урна тези хора могат да накажат предизвикалите разцеплението и да поощрят миротворците, независимо от това дали имат леви или десни възгледи", смята Нелес.

Часовникът тиктака. Днешният ден ще покаже каква ще бъде втората половина на президентския мандат на Тръмп.

 

 

Редът за избиране в Конгреса

 

Камарата на представителите се състои от 435 члена, преизбирани напълно на всеки две години, което позволява да се видят актуалните настроения в американското общество. Броят на конгресмените от всеки щат зависи от броя на населението. Конституцията определя и конкретни изисквания към кандидатите за Камарата на представителите:

- гражданство (не по-малко от 7 години)

- ценз за възраст (не по-малко от 25 години)

- пребиваване в щата, от който се избират.

Сенатът е предназначен да бъде балансиращ фактор за разлика от Камарата на представителите и да отразява възгледите на отделните щати като субекти на федерацията във висшата законодателна власт на страната. Сенатът се състои от 100 членове с 6-годишен мандат: по двама представители от всеки щат независимо от числеността на населението, територията или индустриално-финансовото благополучие. Непрекъснатият характер на дейността му се осигурява от частично обновяване на една трета на всеки две години. До 1913 г. сенаторите са били избирани чрез косвени избори: законодателните органи на щатите са избирали сенаторите. Приемането на поправка XVII обаче е направило реда на изборите по-демократичен, като е предоставило на населението да осъществява избора непосредствено.

Изискванията към сенаторите са малко по-строги:

- възрастов ценз - не по-малък от 30 години

- гражданство - не по-малко от 9 години

- пребиваване в щата, от който се избира кандидатът.

 

 

Милиарди за реклама

 

Бюджетът е смайващ: кандидатите от Републиканската и Демократическата партия се очаква да похарчат 4,5 милиарда долара за клипове за предизборна агитация до междинните избори в САЩ на 6 ноември. Вложение само от няколко хиляди долара обаче може да се окаже сред най-ефективните.

Интернет е голяма възможност за новаците, подчертава 21-годишният Ник Хейс, съосновател на компания "Мийнс ъв пръдакшън", която стои зад клипа на Александрия Окасио-Кортес. "Социалните мрежи и дигиталните кампании предоставиха на кандидатите, които не разполагат с четири милиона, дадени им от някоя голяма компания, възможност да бъдат чути и да общуват с избирателите по невъзможен досега начин", обясни той пред АФП.

"Със силно присъствие в социалните мрежи, с ефикасно послание и ясен фокус, говорейки за политики, които засягат работниците, можем да свалим тези хора от власт", допълни Хейс, имайки предвид представителите на върхушката.

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 227

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ