01 Ноември 2020неделя04:12 ч.

снимка БГНЕС

Раждаемостта отново намалява

Липсата на икономическа сигурност спира двойките да имат деца, коментира депутат от БСП

/ брой: 1

автор:Дума

visibility 1751

Едва 22 новородени в цялата страна са регистрирани до обяд на 2 януари в Информационната система на ражданията към МЗ. Вероятно една от причините за тази бройка е реконструкцията и техническото й обновяване, за което съобщи МЗ на 28 декември 2018 г. От ведомството поясниха, че точният брой на новородените през 2018 г. ще стане ясен, след като бъдат обобщени данните на НСИ. ДУМА припомня, че през 2017 г., по данни на НСИ, в страната са родени 63 955 деца, докато през 2016 г. са 64 984. 

"Броят на родените деца е показател за доверието на хората към управлението, а то очевидно не им осигурява комфорт на живот", коментира проблема за ДУМА депутатът от БСП Георги Гьоков. "Далеч съм от мисълта, че увеличаването на доходите, както и на обезщетенията за майчинство и отглеждане на малко дете ще реши демографската криза, но е стъпка негативната тенденция да не е толкова стръмна надолу. Колкото и да се хвали управляващото мнозинство с т.нар. социален бюджет за 2019 г., очевидно е, че реалността е друга и двойките не виждат достатъчна икономическа сигурност, за да се решат да имат деца", категоричен е Гьоков. Той припомни, че преди време е имал въпрос към тогавашния вицепремиер по демографската политика Валери Симеонов относно разминаването на данните от ЕСГРАОН и от Информационната система на ражданията на МЗ. По думите на депутата, въпреки обещанието на вицепремиера данните в двете системи да бъдат синхронизирани, това още не се е случило.  

Общо 58 237 са били ражданията в страната ни през миналата година, осъществени в 108 болници, съобщиха от "Индекс на болниците". Оттам поясняват, че заради многоплодните бременности, броят на ражданията е по-малък от новородените. "Индекс на болниците" установява, че не всички болници спазват изискванията за дейността, заложена в Медицинския стандарт по акушерство и гинекология (АГ). 11 са болниците в страната, в които имало  раждания, въпреки че броят на тази дейност е бил под санитарния минимум от 80 за година. Най-малко са ражданията в Ардино (3), Кубрат (19), и Каварна (26). Най-много раждания имало в три специализирани болници в столицата "Майчин дом" (3730), "Св. София" - бивша "Тина Киркова" (2491), и "Шейново" (2296). От всички 58 237 раждания 45% са чрез цезарово сечение. Делът му в различните болници не е еднакъв, в някои стига до близо 90%. Като цяло процентът на ражданията със секцио е по-висок в частните  лечебни заведения, сочат данните.   

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ