28 Септември 2020понеделник21:38 ч.

Разхъбясване

/ брой: 209

автор:Евгени Гаврилов

visibility 998

Държавата е на път тотално да хъбяса. След като дълги години не можахме да станем енергиен хъб на Балканите, след посещението си в Мароко преди година Борисов обяви, че ставаме хъб за помощите, предназначени за Африка. Преди десетина дни пак Той обяви, че летище Пловдив ще се превърне в хъб за хранителни стоки. Напоследък всичко се върти около тази сакрална думичка. Тя се появи заедно с идеята за газоразпределителен център "Балкан" край Варна. След провала на "Южен поток" неговото изграждане може би имаше някакъв смисъл, но с развитието на събитията около "Турски поток" ситуацията се промени. И в един момент може да започне разхъбясване. Най-после се намериха експерти, които казаха открито, че царят е гол - разбирай, шансовете на газовия хъб "Балкан" не са големи. На конференция в София бяха посочени и причините - регионалният пазар е малък, липсва добра свързаност с европейските държави, доставчиците и търговците на газ са малко.  

За да работи подобно съоръжение, е необходимо синьото гориво да идва от различни места и чрез хъба да заминава по предназначение. България чака газ от много места, но само на хартия. Трябва да забравим вариант, при който Русия да доставя суровината. А интерконекторът с Гърция няма да има директен достъп до транзитната ни преносна система. Ако приемем, че край Варна наистина бъде изграден хъб, остава въпросът с какъв газ ще се захранва той. Наши делегации се извървяха до Азербайджан, Иран, Катар. Борисов беше неотдавна в Туркменистан, но азерски, ирански, катарски и туркменистански газ така и не се задават. Стигна се дотам българският премиер от Туркменистан да признае, че "Балкан" може да стане само с руско участие. Затова щял да моли руския си колега Медведев за суапови сделки (сделки през трети страни), тъй като тръбите на Туркменистан минават през Русия. Вероятно Борисов не знае, че подобни сделки Москва не разрешава. И хъбясването ще се окаже излишно.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Скопие отхвърля Гоце Делчев да е българин

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 364

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ