05 Юни 2020петък01:04 ч.

Разгром

/ брой: 8

автор:Евгени Гаврилов

visibility 887

Логичният край дойде. И най-читавото предприятие на "Булгартабак холдинг", цигарената фабрика в Благоевград, пуска кепенци. Както е известно на този свят случайни събития има, но безпричинни - не. Доказа го и незавидната съдба на "Булгартабак". Още миналата година  мажоритарният акционер - австрийското дружество "БТ Инвест", продаде всичките си акции. Възможно обяснение за изчезването на компанията, подписала приватизационния договор, бе избягването на неустойки. Втората хипотеза бе, че се пристъпва към ликвидация на останките от тютюневия холдинг. Оказа се, че и двете са верни. Компанията се раздели и с най-ценния си актив - търговските марки на цигарите. През 2017 г. те бяха продадени на "Бритиш Американ тобако" за повече пари от тези, които бяха платени при приватизацията. Според малкото информация, която се появи, БАТ е сключил договор за производство на ишлеме на купените марки в "Благоевград БТ" за до две години, т.е. най-късно до април 2019 г. Софийският завод "София БТ" бе затворен. Фабриката в Плевен е без служители.

А управляващите периодично подпираха "Булгартабак" със специално законодателство и данъчни преференции. КЗК си затваряше очите за лупингите около собствеността на холдинга, а прокуратурата остана глуха за сигналите от Турция, че контрабандата с марките на "Булгартабак" процъфтява и с тях се финансира тероризъм. АПСК от своя страна проспа явно неизпълнения ангажимент в договора за запазване на дейността на фабриките най-малко десет години.  

Въпреки всичко това, седем години след като беше продаден, "Булгатбак холдинг" е окончателно разгромен по познатата схема: покупка-източване-закриване. Така някогашната гордост влезе в пантеона на падналите в борбата за пазарна икономика: авиокомпания "Балкан", "Кремиковци", "Видахим", "Химко"...

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ