04 Юни 2023неделя21:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Разфасоването на администрацията

Дянков се кани да доразруши държавата

/ брой: 166

автор:Боряна Костова

visibility 1662

Отделил съм си това лято да се занимавам с преместването на агенциите, каза преди време Симеон Дянков. И за разлика от повечето му твърдения, това май ще излезе истина. На портала на МС за обществени консултации вече е качен проект за промени в Закона за администрацията, предложени за обществено обсъждане. От него е видно, че някои от тях скоро ще бъдат направени. Коментарите на гражданите са много, но съдържанието им (вж. карето) никак няма да се хареса на идеолога на "реформата", която буквално цели да разфасова държавната администрация. Той обаче надали ще ги прочете, тъй като този портал е само за парлама...
Нека припомним, че още в началото на мандата Дянков заяви 
 
      мераци "да мести камъните"

от едно място на друго, както едно време се e правело в казармата, за да не стоят войниците без работа. Тогава си беше наумил, като подкокороса и премиера, да разменят сградите на Столичната община и Министерството на земеделието. Пък на Борисов само му дай тема и му гледай сеира! Маса време "показва знания", обяснявайки как най-импозантната сграда във всеки град се дава на кметството, че така било и в Европа, ама, видите ли, досега никой не се бил сетил да направи това в София. Впоследствие стана ясно, че Дянковата идея хем е скъпа, хем е ялова, тъй като ведомството на Мирослав Найденов няма как да се побере на "Московска" 33. И данданията отшумя.
После финансовият министър обвърза заплатите на държавните чиновници с такива критерии за оценка, че сега те или трябва да гледат началника си в очите и да му се кланят, или да вървят на борсата. За жалост тази пролет Симеон Дянков  отново изпадна в плен на новаторски страсти.

     20 агенции излизат от София

обяви вицепремиерът и се похвали,  че това е важна част от административната му реформа. Вместо да се преместват цели агенции в провинцията, по-добре и по-евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние през интернет, коментира председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски пред журналисти. Обществени дебати обаче не се състояха. Туризмът ще се управлява от Пловдив, а НАП ще се настани във Велико Търново, отсече безапелационно Бойко Борисов. И разясни на простолюдието, че Пловдив бил избран, защото е "център на туризма и е бил средище на траки, римляни и византийци". То такива средища у нас бол и навсякъде, а лъвският пай от печалбите в туризма се внасят от Черноморието, там има и ВУЗ за кадри в бранша, ама кой да ги знае и да ги съобразява тия работи. От думите на премиера не стана ясно и средище на какво е бил Велико Търново, че там да се гласят да запратят приходната агенция. Президентът Плевнелиев също се оказа голям познавач по темата - той аплодира реформата и веднага даде съвет: "Държавната агенция по зърнопроизводство е добре да бъде в Русе, Варна, Добрич или друг земеделски район". Нищо, че такава агенция нямаме. Объркал се е вероятно човекът с Националната служба по зърното. Нейсе.   
Майтап, майтап, ама на чиновниците смехът им е през сълзи. По последни данни преместването на двете дирекции на МИЕТ - "Туристическа политика" и "Маркетинг, реклама и информация в туризма", трябва да стане още от 1 септември, като заедно с тях отива и ресорният зам.-министър Иво Маринов. При това положение ще му се налага често да притичва между града на тепетата и столицата, тъй като трябва да участва в срещи и заседания на министерството. Решено е също Агенцията по рибарство и аквакултури да отиде в Бургас, Агенцията по лозята и виното - в Плевен, Агенция "Митници" - в Русе, Агенция "Морска администрация" - във Варна. Междувременно властта кой знае как премисли за НАП и засега я оставя в София. Но няма никакви обяснения по какви критерии е направено разпределението. Някой се пошегува, че Русе се е паднал на митниците, понеже шефът им Ваньо Танов е от тоя край, на същия принцип приходната агенция трябвало да се готви за Харманли - родния град на данъчен N1 Красимир Стефанов. 
Дотук обаче е само началото в разфасоването на администрацията. Дянков обещава в близките седмици да бъдат обявени новите адреси на още няколко агенции. А Бойко Борисов се прицели и по-нависоко, като се зарече след време да изпрати в Пловдив почти цялото земеделско министерство, барабар с Мирослав Найденов. Окончателното преселение на всички структури трябвало да стане до лятото на следващата година. Ама за по-сигурно вицепремиерът да си плюе в пазвата. Щото може да го препънат гафове, както например този с първото преместване в Пловдив. Там в края на април премиерът отряза лентата на обновената четириетажна сграда срещу Джумая джамия, където трябва да се настани "Туризмът", но само след месец всичко мухляса и мазилката се изрони. Сега скоростно върви нов ремонт, който ще се плати от общината и ще бръкне в джоба на пловдивските данъкоплатци за около 150 000 лв.
На Дянков обаче му минава котка път пред 100-процентовото изпълнение на плановете за агенциите. Премиерът Борисов не може да не се съобрази с това, че в началото на следващото лято се падат и парламентарните избори, та едва ли ще иска да си сложи

      още един "таралеж в гащите"

Защото разселването на част от държавната администрация не минава мирно и тихо. След като служителите от Агенция "Митници" научиха, че скоро новото им работно място ще е в Русе, т.е. на има-няма 330 км от София, те часове обсъждаха какво да предприемат, за да спрат решението. Започват от днес протести, ефективни стачки, а не помогнат ли - масово ще подават оставки. Последното не е без значение, като се има предвид, че става дума за над 400 души. Но преди да пристъпят към крайностите, служителите пратиха протестна декларация до главния секретар на МС Росен Желязков, после и до председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на финансите и до националния омбудсман. И чакат "от умрял писмо".
По признание на министър Дилян Добрев половината от 40-те служители в дирекциите по туризма също отказват да се преместят в Пловдив. Голямо напрежение и нагласи за напускане тресат всички агенции. "Да, има силна съпротива, което ме радва, понеже означава, че идеята е правилна", казва самодоволно Дянков в интервю за БНТ. Такава логика със сигурност ще събуди професионален интерес сред медиците. Според вицепремиера проблемът е лесно решим, тъй като "които не искат да се преместят, ще получат по една средна месечна заплата и ще търсят друга работа". Каза го с такава лекота, сякаш не става дума за хора, а за някакви пионки, които може да мести както и когато си иска. А като цяло проектът ще засегне съдбите на над 2500 държавни чиновници и техните семейства. 
Отгоре на всичко и досега никой от правителството не знае колко точно ще струва преселването. Даже самият Дянков не е наясно и в движение прави някакви

        груби сметки без кръчмар

Веднъж обяви, че само за местенето ще трябват между 50 и 70 млн. лева. После спомена за 120 милиона. Напоследък се отказа да уточнява и само повтаря, че разходите нямало да надскочат 100-150 000 лв. за агенция. Което си е направо смешно. 
Промените в Закона за администрацията предвиждат, когато държавен чиновник откаже да се премести на работа в друг град, да бъде уволнен и като обезщетение да му се изплатят до 2 работни заплати. (Защо ли Дянков посмали на една?) Ако обаче пак се уреди на държавна служба, но с по-малка заплата, два месеца ще получава предишното си възнаграждение. Това са доста пари, които трябва да вземат от хазната, сиреч от всички нас. Но има други, по-сериозни разходи.
Значителни средства са необходими за ремонти на сградите, в които ще се настанят агенциите, както и за осигуряване на нови жилища на служителите, които ще се преместят, коментира пред медиите Мая Манолова. Тя нарече безумна идеята на Дянков чиновниците да бъдат настанявани в общежития. Според червената депутатка още пари ще трябват и за издръжка на членовете на семействата им, като на всеки се полага по една четвърт чиновническа заплата. Повече от 350 000 лв. годишно ще бъдат само командировъчните на митничарите, изчислиха от агенцията на Ваньо Танов. По техни разчети годишният наем за помещенията, в които ще се нанесат в Русе, няма да е по-малък от 760 000 лв. Няма съмнение, че поредната авантюра на хер Флик (това прозвище Дянков получи заради приликата му с един герой на комедийния сериал "Ало, ало") ще доопоска изтънелия и без туй фискален резерв. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев опита да позамаже положението, обещавайки евросредства за преместването на агенциите. Но на пари за това от Брюксел можем да се надяваме най-рано през 2014 година.   
 Пита се в задачката защо насред голямата криза Симеон Дянков е тръгнал да "разхожда" държавните агенции из България? Защо през глава се хвърля в такава " безумна, екстравагантна и смешна работа", както се изрази Сергей Станишев. Според лидера на БСП властта клати вагона, за да изглежда, че той се движи. Вярно, това правителство не е кадърно да управлява, но трябва да му признаем, че по имитациите е цар. То обаче е
 
      майстор и по мръсните номера 

Които винаги са подмолни. И Дянков си държи на своето, че преместването на агенциите е благородно дело, понеже така капацитет щял да остава не само в София, а и в другите градове, където има добри университети. "От реформата ще се получи съживяване на регионите чрез увеличаване на заетостта в провинцията", обяснява вицепремиерът. С което си заслужи освиркването от синдикатите. Но и без да си профсъюзен деятел, не е трудно да разбереш, че някакви си 20-30-50 свободни места са капка в морето на безработицата, която души градовете ни. Пък и нали тук, в София, същият брой служители ще отидат на борсата. Освен това държавната администрация ще напуснат ключови експерти, специалисти, които са се изграждали с години и имат професионални натрупвания, а ще ги заместят хора, които тепърва трябва да навлизат в новата за тях дейност. Тая работа отдалеч намирисва на "развали къща, направи колиба". Пък и Дянков, въпреки оптимизма си, признава с половин уста, че ефектът от реформата ще се разбере едва след две-три години. Ами ако този ефект се окаже негативен?
Идеята за агенциите е "меко казано, нелепа, несериозна и неадекватна", смята бившият шеф на СДС Мартин Димитров. Преместването им "само ще създаде хаос в системата и намаляване на ефективността на работата", допълва картината лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Ами, че нали точно такава е подривната цел на автора на реформата, с която всъщност се залагат управленски мини на следващото правителство! И който и да дойде на власт след ГЕРБ, би загубил поне година да развърне администрацията на място и да сложи  дейностите й в ред. Дреме му на Дянков, че от бъркотията ще загубят не само политиците, а и българският народ. Той нали ще е надалече и ще си гледа кефа във Вашингтон. Ама казва ли ти някой какво има да се случва занапред.
 
каре    
От портала за обществени консултации

Krebs: Пари, хвърлени на вятъра
Няма пари за детски надбавки на всички деца, няма пари за по-достойни пенсии на нашите родители, няма пари за сираците, за пострадалите от наводненията и земетресението. Но има пари за тази глупост нечувана. Ще се дадат за самото преместване сега, а след това и години наред за завишени разходи за комуникации, командировки и какво ли още не. Ще се разруши нещо, което функционира, за да се направи един налудничав експеримент. Какво ще стане, като се установи, че този експеримент е поредната грешка? Всичко отново ли ще се премести назад? Или просто ще закрием цялата администрация? Когато искате да съживявате райони, създайте условия за развитие на икономиката там, а не местете администрации.
Niki: КАКВА Е ЦЕЛТА????????????????
Какво ще стане, когато се разбере неефективността на това преместване? За съживяването на даден район е необходимо да се работи по намиране на инвестиции за съживяване на икономиката, а не унищожаване на администрация в София за сметка на тепърва изграждане на такава в провинцията.
Ема: Децентрализация?
Всъщност думата "децентрализация" означава делегиране на повече права на местните структури, а не преместването на централните звена на държавната администрацията из цялата страна. Агенция "Митници" и Изпълнителна агенция "Морска администрация" и в момента имат такива структури. Това, че дадена администрация ще се премести в който и да е град, не означава непременно, че ще се открият безброй нови работни места за местните хора. Напротив, пристигането на държавните служители в новия град с безработните си съпруг/и по-скоро би довело до повишаване, отколкото до понижаване на безработицата в района. Икономика се съживява с производство, а не с преместване на 300-400 човека от град Х в град У. Спрете да заблуждавате хората в съответните градове, че преместването на административна структура там мигновено ще реши проблема с бедността и безработицата, защото това просто не е вярно. Подобно преместване ще струва твърде скъпо на всички нас!
Еlenagrimaldi: Дянков и неговите идеи
Господин Дянков, четох за вашата любима икономическа теория - тази на Йозеф Шумпетер за съзидателното разрушение. Разрушаването на администрацията на АМ с преместването й в провинцията никак не е съзидателно, а просто малоумие (извинете, че ползвах Ваш израз).
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ