09 Декември 2018неделя23:22 ч.

Разбраха се да се... разберат

"Групата на двайсетте" попари надеждите, че "големите" могат и да се договорят

/ брой: 234

автор:Галина Младенова

visibility 305

Срещите на върха на Г-20 винаги привличат внимание. И това е разбираемо - "Групата на двайсетте" е клуб на държавните глави на 20-те най-развити и развиващи се икономики в света. В срещите на "Двайсетицата" също така участват представители на различни международни организации като Международния валутен фонд, Световната търговска организация, ООН и Световната банка. В съвкупност Г-20 представлява 85% от световния брутен вътрешен продукт, 75% от световната търговия и две трети от населението на планетата. С други думи, това са хората, които управляват икономиката и живота на Земята. Тазгодишната среща в аржентинската столица Буенос Айрес приковаваше вниманието и заради нестабилната обстановка в света. Икономически експерти все по-настойчиво ни плашат с приближаваща нова финансова криза, започнатата от Вашингтон търговска война вече се вихри с пълна сила, не стихват регионалните военни конфликти, природата изглежда също се опълчи срещу хората, а "големите" все по-често се гледат под око и избягват дори да си подадат ръка, но пък си налагат санкции на воля.

Надеждите бяха, че в Буенос Айрес все пак разумът ще надделее. Попариха ни бързо. Да, за разлика от форума на АТИС, Г-20 успя да приеме заключителен документ. Въпросното съвместно изявление обаче предизвиква само разочарование. Единственото, което "Двайсетте" успяха да постигнат, е да се договорят, че някой ден... ще се разберат. Лидерите се съгласиха, че е необходима реформа на Световната търговска организация, но ще започнат да преговарят за нея през следващата година. За климата съгласие така и не бе постигнато - САЩ потвърдиха, че ще напуснат Парижкото споразумение, но все пак и те се обявиха за развитие на чистата енергетика. Всичко останало си остана в сферата на общите думи - борба с корупцията, с тероризма и приемане на мерки (неясно какви) за премахване на причините, които карат хората да бягат от родните си места. Дори руският лидер Владимир Путин не успя да скрие разочарованието си от тези решения. Той дипломатично нарече окончателния документ от срещата "положителен резултат", но със съжаление добави, че той "има общ характер".  

Но най-разочароващото от форума на Г-20 в Аржентина бе така чаканата среща на двамата големи - президентите на САЩ и Русия. Всички бяха наясно, че този разговор едва ли би завършил с конкретни резултати. Той обаче може би би се превърнал в искрата, която да стопли замръзналите руско-американски отношения. А това е важно не само за Русия и Америка, но и за целия свят, защото знаем какво става, когато атовете се ритат. Но не би. Поисканата от Вашингтон среща бе отменена в последния момент от президента Тръмп. Като официален предлог бе посочен инцидентът в Керченския проток. И май никой не повярва на това. Според част от анализаторите причината е разследването на Мълър за евентуалните контакти на Тръмп с Русия. Според други Украйна съзнателно е направила тази провокация сега, за да провали срещата Тръмп-Путин. Трети пък изтъкват, че Тръмп е добро момче, което наистина иска да стопли отношенията с Москва, но американският политически елит не позволява да действа както иска. Всъщност причината не е толкова важна. Важен е резултатът - среща нямаше. Да, двамата лидери успяха да обменят някоя и друга дума "на крак" в кулоарите на форума. И, както се разбра, всеки от тях останал на своите позиции по случая в Черно море. За друго време не е имало. А теми колкото искаш и най-важната от тях - наистина ли Вашингтон смята да напусне Договора за ракетите със среден и малък обсег. Но явно не е дошло времето за такъв разговор. Дано не стане късно.

Малко по-оптимистично на пръв поглед изглежда срещата на Тръмп с китайския лидер Си Цзинпин. Стопанинът на Белия дом е обещал да не увеличава тарифите за китайски стоки от 10% на 25% от 1 януари в размер на 200 млрд. долара. Същевременно Пекин се е съгласил да купува селскостопански, енергийни, промишлени и други продукти от САЩ за все още неизвестна, но доста значителна сума, за да се намали търговският дисбаланс. Успокоителна новина, но само на пръв поглед - Вашингтон обяви, че ще се откаже окончателно от идеята за увеличаване на митата, само ако бъде постигнато ново търговско споразумение с Китай до 1 април 2019 година.

И докато Тръмп традиционно разваляше настроението на всички останали с капризите си, руският президент проведе няколко важни срещи, включително и с германския канцлер Меркел. Между другото заради разваления си самолет Меркел пристигна в Буенос Айрес със закъснение. Заради това забавяне тя отмени планираната си среща с Доналд Тръмп, но намери време да се срещне с Путин. Срещите на руския президент не се ограничиха само с приказки, в Буенос Айрес бяха подписани редица документи, включително споразумение за руско-аржентинското партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия.

Форумът в Буенос Айрес приключи безславно, остава да видим ще "уврат ли" главите на политиците до следващата среща през юни в Япония. Както се казва, надеждата умира последна... 

Нинова алармира за насилие в Кресна

автор:Дума

visibility 0

Президентът: Хора, които не почитат книгите, вземат решения

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 239

Каракачанов заплаши Македония да я спре за ЕС и НАТО

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Кв. "Обеля" излезе на втори протест

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 239

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 239

Унгарците не приемат закон за "робски труд"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 239

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 119

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 97

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239