20 Февруари 2019сряда02:55 ч.

Разбраха се да се... разберат

"Групата на двайсетте" попари надеждите, че "големите" могат и да се договорят

/ брой: 234

автор:Галина Младенова

visibility 808

Срещите на върха на Г-20 винаги привличат внимание. И това е разбираемо - "Групата на двайсетте" е клуб на държавните глави на 20-те най-развити и развиващи се икономики в света. В срещите на "Двайсетицата" също така участват представители на различни международни организации като Международния валутен фонд, Световната търговска организация, ООН и Световната банка. В съвкупност Г-20 представлява 85% от световния брутен вътрешен продукт, 75% от световната търговия и две трети от населението на планетата. С други думи, това са хората, които управляват икономиката и живота на Земята. Тазгодишната среща в аржентинската столица Буенос Айрес приковаваше вниманието и заради нестабилната обстановка в света. Икономически експерти все по-настойчиво ни плашат с приближаваща нова финансова криза, започнатата от Вашингтон търговска война вече се вихри с пълна сила, не стихват регионалните военни конфликти, природата изглежда също се опълчи срещу хората, а "големите" все по-често се гледат под око и избягват дори да си подадат ръка, но пък си налагат санкции на воля.

Надеждите бяха, че в Буенос Айрес все пак разумът ще надделее. Попариха ни бързо. Да, за разлика от форума на АТИС, Г-20 успя да приеме заключителен документ. Въпросното съвместно изявление обаче предизвиква само разочарование. Единственото, което "Двайсетте" успяха да постигнат, е да се договорят, че някой ден... ще се разберат. Лидерите се съгласиха, че е необходима реформа на Световната търговска организация, но ще започнат да преговарят за нея през следващата година. За климата съгласие така и не бе постигнато - САЩ потвърдиха, че ще напуснат Парижкото споразумение, но все пак и те се обявиха за развитие на чистата енергетика. Всичко останало си остана в сферата на общите думи - борба с корупцията, с тероризма и приемане на мерки (неясно какви) за премахване на причините, които карат хората да бягат от родните си места. Дори руският лидер Владимир Путин не успя да скрие разочарованието си от тези решения. Той дипломатично нарече окончателния документ от срещата "положителен резултат", но със съжаление добави, че той "има общ характер".  

Но най-разочароващото от форума на Г-20 в Аржентина бе така чаканата среща на двамата големи - президентите на САЩ и Русия. Всички бяха наясно, че този разговор едва ли би завършил с конкретни резултати. Той обаче може би би се превърнал в искрата, която да стопли замръзналите руско-американски отношения. А това е важно не само за Русия и Америка, но и за целия свят, защото знаем какво става, когато атовете се ритат. Но не би. Поисканата от Вашингтон среща бе отменена в последния момент от президента Тръмп. Като официален предлог бе посочен инцидентът в Керченския проток. И май никой не повярва на това. Според част от анализаторите причината е разследването на Мълър за евентуалните контакти на Тръмп с Русия. Според други Украйна съзнателно е направила тази провокация сега, за да провали срещата Тръмп-Путин. Трети пък изтъкват, че Тръмп е добро момче, което наистина иска да стопли отношенията с Москва, но американският политически елит не позволява да действа както иска. Всъщност причината не е толкова важна. Важен е резултатът - среща нямаше. Да, двамата лидери успяха да обменят някоя и друга дума "на крак" в кулоарите на форума. И, както се разбра, всеки от тях останал на своите позиции по случая в Черно море. За друго време не е имало. А теми колкото искаш и най-важната от тях - наистина ли Вашингтон смята да напусне Договора за ракетите със среден и малък обсег. Но явно не е дошло времето за такъв разговор. Дано не стане късно.

Малко по-оптимистично на пръв поглед изглежда срещата на Тръмп с китайския лидер Си Цзинпин. Стопанинът на Белия дом е обещал да не увеличава тарифите за китайски стоки от 10% на 25% от 1 януари в размер на 200 млрд. долара. Същевременно Пекин се е съгласил да купува селскостопански, енергийни, промишлени и други продукти от САЩ за все още неизвестна, но доста значителна сума, за да се намали търговският дисбаланс. Успокоителна новина, но само на пръв поглед - Вашингтон обяви, че ще се откаже окончателно от идеята за увеличаване на митата, само ако бъде постигнато ново търговско споразумение с Китай до 1 април 2019 година.

И докато Тръмп традиционно разваляше настроението на всички останали с капризите си, руският президент проведе няколко важни срещи, включително и с германския канцлер Меркел. Между другото заради разваления си самолет Меркел пристигна в Буенос Айрес със закъснение. Заради това забавяне тя отмени планираната си среща с Доналд Тръмп, но намери време да се срещне с Путин. Срещите на руския президент не се ограничиха само с приказки, в Буенос Айрес бяха подписани редица документи, включително споразумение за руско-аржентинското партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия.

Форумът в Буенос Айрес приключи безславно, остава да видим ще "уврат ли" главите на политиците до следващата среща през юни в Япония. Както се казва, надеждата умира последна... 

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35