01 Март 2021понеделник19:39 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Снимка Личен архив

Интервю

Рая МАТЕВА: Ще управлявам компетентно, прозрачно и почтено

Личната ми кауза е борбата с обезлюдяването и подпомагането на младите семейства, казва кандидатът за кмет на община Търговище

/ брой: 192

автор:Юлия Кулинска

visibility 1784

Рая МАТЕВА е родена през 1976 г. Завършила е специалност право във ВСУ "Черноризец Храбър". Работила е в община Търговище като юрисконсулт и като началник на отдел "Нармативно-правно и обслужване". От юни 2016 г. е заместник-кмет с ресор "Хуманитарни дейности". Издигната е за кмет на община Търговище от коалиция "БСП за България-АБВ". Владее руски и английски език. Омъжена с една дъщеря.

"Съгражданите ми искат промяна и имат сила и енергия тя да се случи"  

- Г-жо Матева, вие имате завиден стаж в общинската администрация в Търговище. Какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет? 

- Моето професионално израстване и съзнателен живот през последните 15 години премина в общинска администрация. Постъпих на работа през 2005 г. и започнах от най-ниското стъпало като младши експерт "Жалби". Основната ми работа бе изцяло с гражданите и техните проблеми, така че имам подробен поглед върху това какви са грижите и притесненията на съгражданите ми. Въпреки че след тази длъжност поех работата на младши, старши, главен юрисконсулт и на началник отдел на юристите. Запазих това отношение към хората и като заместник-кмет с ресор "Образование, култура, здравеопазване, младежки дейности".

Работата ми като юрист ми помогна да следя за законосъобразността на административните актове, които излизат от името на кмета и неговите заместници, да го представлявам процесуално в съда, да координирам работата в правния отдел, да  съгласувам документите, подготвени от служителите в общината. През всичките тези години съм подпомагала юридически работата и на Общинския съвет. Познавам целият процес на дейността му от "кухнята". 

В екипа от професионалисти, от които се учих, трупах знания, опит, след като ми бе дадено толкова много в житейски и професионален план, както и ми бе предоставено такова голямо доверие, приех да стана зам.-кмет, защото съм отговорен човек и почувствах, че е мой дълг да отстоявам позициите на хората, с които съм работила, и с които споделяме еднакви идеи.

Всичко това ме амбицира и приех доверието не само на БСП, не само от близки, познати и приятели, но и подкрепата от АБВ да се кандидатирам за кмет на община Търговище. Усетих желание за промяна от моите съграждани, усетих силата и енергията от обединението. Дълго преди това мислих и си задавах въпроса мога ли да оправдая такова доверие, мога ли да покрия очакванията към мен. И реших - да, мога! 

- Кои проблеми на общината вълнуват вашите съграждани и които досега управляващите не успяха да решат?

- Въпросите, които вълнуват жителите на Търговище, са свързани с лични, битови и местни проблеми и с такива, чието разрешение може да се намери само на национално ниво. Възрастните хора се оплакват от ниските пенсии, с които трудно преживяват. Много от тях тъгуват, че децата им са потърсили препитание в чужбина или в големите градове, чувстват се самотни и изоставени. Съгражданите ни искат да има денонощна аптека. Настояват за т.нар. квартални полицаи, които да им осигурят спокойствие. 

Жителите на Търговище си мечтаят във всеки квартал да има осветени, асфалтирани улица, контейнери за смет. Те поставят въпроса за премахване на опасни дървета по тротоарите, искат удобен транспорт, искат сигурна патронажна грижа, решаване на проблемите с бездомните кучета, притеснява ги шумът от силна музика от ромската махала. 

Хората желаят санирането да продължава, интересуват се под каква форма ще бъде финансирано, ако то бъде възобновено. Искат видеонаблюдение на повече обществени места с оглед запазване общинската собственост. Съгражданите ми настояват и за действащи консултативни съвети с участието на експерти извън общината. Интересен е и въпросът кой, как и по какъв начин контролира дейността на кметовете по селата. Вълнуват се защо в институциите, било то държавни или местни, се натъкват на служители, които не се държат любезно с гражданите...

Работещите искат добре платена работа, искат държавата да подпомага младите семейства с деца, искат велоалеи, искат град, в който младите да останат да живеят. 

- Как бихте определили управлението на ГЕРБ в общината?

- По време на досегашното управление преобладаваха краткосрочните социални проекти. Закъсня подготовката за инфраструктурни проекти за следващия програмен период. Наблюдавала съм директно през последните 15 години предизборни кампании, тъй като общинската администрация е пряк "участник" и двигател на изборния процес. Да, има известно напрежение по време на избори, но след като те отминат, животът продължава в стария си ритъм.

Търговище, макар и областен център, е спокоен град. Жителите му се познават и си помагат. Убедена съм, че правилният път, по който върви кметът, е да приема работата си като своя кауза и в нея не бива да има място за политически пристрастия. Панацеята на успеха на едно управление е, когато има уважение между представителите на различните партии, когато екипите работят като един човек и независимо от различните мнения и гледни точки.

- Какви са вашите идеи за промяна на Търговище и подобряване на живота на неговите жители?

- Като кандидат за кмет от коалиция "БСП за България" ("БСП за България" и АБВ) ще изпълнявам приетите в тяхната платформа приоритети. Предстои те да се превърнат в ясна, финансово гарантирана и разположена във времето програма, но и сега мога да посоча няколко основни акцента. Те са свързани със запазване размера на местните данъци и такси за целия мандат. Заедно с екипа си ще премахнем всички възможни административни препятствия пред инвестиционните процеси в общината.

Ще организирам проучване за интереса и възможностите за създаване на "Икономическа зона Търговище" в условията на реализация на участъка от автомагистрала "Хемус.

Гражданите ще могат да участват пряко в местното самоуправление чрез иницииране на местни референдуми, проучвания и анкети. Ще работя за бързо решение на проблемите им. Имам амбицията да съдействам на училищните ръководства на професионалните училища и работодателите за подготовка на кадри, необходими в местната икономика. Те ще имат моята категорична подкрепа за развитие на дуалното обучение.

Ще настоявам за приемането на нова транспортна схема, включително и за обществения транспорт, отговарящи на големия брой МПС и нарасналия трафик.   

Търговище се нуждае спешно от изграждане на нова клетка на депото за съхраняване на твърди битови отпадъци.

Ще съдействам за ускорено проектиране на инфраструктурни обекти и интензивна работа за защита на проектите по новия планов период на Оперативна програма "Регионално развитие" и останалите достъпни оперативни програми.

- Какви са вашите послания към избирателите? Защо трябва да подкрепят вас и кандидатите на левицата?

- В града и селата на общината се раждат, учат и играят нашите деца. Тук работим и общуваме помежду си. За нас, представителите на левицата и нашите симпатизанти, най-важното в общинската политика винаги са били хората - тяхното желание за по-красиви населени места, за спокоен и уреден живот, за  участие в обществените дела, за открито и честно управление. 

Посланието ми към всички мои съграждани е да ни припознаят. Ние, левите хора, сме носители на нов морал. Предлагаме етичност, коректност, лоялност в отношенията, равнопоставеност, прозрачност, публичност. Ние желаем по-добро бъдеще на децата ни, по-добро качество на живот на хората, които да не търсят пътя си извън Търговище и държавата, а да ги задържим в нашия град.

Ще превърна в лична кауза борбата с обезлюдяването, ще търся начини да подпомагаме младите семейства. Ще работим за гарантиране на силно местно самоуправление чрез стимулиране на прякото участие на гражданите в местната власт с установените за това законови форми, ще работим за развитието и сплотяването на местната общност. 

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ