05 Август 2021четвъртък08:40 ч.

Ръст в бедността

/ брой: 78

автор:Светлана Велева

visibility 1180

ВиК в Дупница обяви, че започва поетапно прекъсване на водата на абонати, които не са плащали повече от 4 месеца и дължат суми над 100 лв. Нищо необичайно на пръв поглед. Драмата е, че става дума за села, в които няма препитание, хората са без доходи и толкова бедни, че трябва да решат какво да платят с мизерната социална помощ или пенсия - лекарствата, тока или водата. Тъй като без лекарства няма живот, изборът се редуцира до ток или вода. Говорим не за ХтХ, а за ХХт в., за държава член на ЕС.
В същото време управляващите не спират да се хвалят с успешните реформи, преизпълнението на приходите и рекордния икономически ръст. Какво значение имат тези сухи статистики, ако хората не ги усещат по качеството си на живот? Какво значение има рекордният ръст, след като страната ни продължава да е най-бедната в ЕС, с най-ниски доходи? По последни данни на Евростат БВП на човек от населението у нас е 6 хил. евро, при средно равнище в ЕС 30 хил. евро на човек. В дъното на класацията сме - преди нас е Румъния с БВП от 7500 евро на човек от населението.
Пенсиите ни са най-ниските, минималният и среден доход - също. И по-лошо - бедното население расте, успоредно с рекордния растеж. А спирането на водата на длъжници, защото имат пари само за ток, не е частен случай. Страшното е, че 564 села у нас са без население или с едноцифрен брой жители. От тях над 200 са напълно обезлюдени. В останалите няма аптеки, болници, лекари, няма препитание, магазини - нищо от минималните условия за поддръжка на нормално човешко съществуване. А жителите им са оставени на агонизиращо доизживяване.
И докато хиляди хора по селата живеят като скотове и избират между лекарства, вода и ток, а младите и специалистите бягат заради тотална липса на перспектива у нас, управляващите трябва много, ама много да ги е срам. А не да размахват бутафорния растеж, който никой не усеща и от който никой не се впечатлява.
Депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова се похвали, че правителството се справя изключително добре и е постигнало успехи в редица сфери - енергетика, околна среда, регионално развитие. И в какво се състои това регионално развитие, като в повечето райони в провинцията безработицата достига 30-40%, закриват се училища, транспортни линии, пътищата са с кратери? Великденските 40 лв. за пенсионерите били доказателство, че управляващите се справят с бюджета. Това били пари, събрани допълнително в хазната, казва герберката, "онагледявайки" станалата вече азбучна истина, че някои хора трябва двойно да мълчат - от срам и заради глупост. Успешна може да се нарече политика, водеща до трайно повишение на доходи и пенсии, или поне дотолкова, че младите да видят смисъл да останат тук, а пенсионерите - да не се лишават от вода.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ