10 Декември 2019вторник07:22 ч.

Рамо до рамо, крило до крило

/ брой: 130

автор:Лилия Томова

visibility 1211

При учредяването вчера на Левите обединени сили (стр. 3) десет партии и пет леви граждански сдружения и движения поискаха преучредяване на обществено-политическото пространство вляво.
Неолибералното управление наистина може да се преодолее само отляво, чрез принципни съвременни политики, в основата на които стои човекът, гражданинът, солидарността между хората. Да има несъгласни леви българи с тази констатация на учредителите? Та нали всички сме срещу издиганите от глобалния капитализъм нови берлински стени между народи и социални групи? Нали всички искаме да възродим социалната идея, социализма, нали всички искаме алтернативи за спасяването, възстановяването, за устойчиво развитие на България? Нали, за жалост, също всички виждаме, че главно две партии увеличават своите членове: партиите "Няма да гласувам" и "Ще гласувам против". Тогава? Дели ли ни нещо? Ако да, непреодолимо ли е? Защото, макар и немногобройни, при учредяването на лявото обединение се чуха и гласове за "железен юмрук"...
Отрадно е все пак, че на въпрос на ДУМА как  ще се държат Левите обединени сили - като протегната ръка или по старото, от минали векове, определение "железен юмрук", повечето от съучредителите декларираха, че протягат ръце, за да строят мостове. Включително и за учредяване на фонд за социално развитие и солидарност - каква по-лява идея от това? Не сме срещу БСП, а срещу неолибералния консенсус, декларираха още те.
Тогава? Различията ни, убедена съм, не са непреодолими, и не ни трябват нови разделителни линии срещу и без това силно репресираното ляво пространство. Трябва ни обаче най-вече морал, ама много ни трябва, за да ни повярват, че сме за народна демокрация и че искаме да овластим народа. За да ни повярват още, че сме срещу всеки тоталитарен, а значи - и срещу днешния режим.
Мисля си още, че отчетливо декларираната отворена ръка на новия политически съюз трябва да е насочена не само към БСП, а и към цялото ни общество - заради България. Защото две години вече вървим надясно и надолу. А от началото на т.нар. преход тези години са много повече от две...
А щом всички сме срещу антикомунизма, антисоциализма, неофашизма, щом сме заедно срещу истеричната русофобия на гръмогласните кресльовци - какво може да ни попречи да застанем рамо до рамо и крило до крило?
 

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ