22 Февруари 2019петък06:16 ч.

Здраве

Ракът на маточната шийка е предотвратим

За 35 години смъртността от този карцином се e утроила

/ брой: 17

автор:Аида Паникян

visibility 1207

Ракът на маточната шийка (РМШ) отнема живота среднf на 1500 българки всяка година. Тревожното е, че смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти - от 1,8/100 000 през 1980 г. на 5,7/100 000 през 2015 г. Още преди няколко години СЗО обяви, че в България се наблюдава тенденция към увеличаване на смъртността, причинена от това коварно заболяване.

По данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 г. с това заболяване са диагностицирани по над 1000 жени годишно, а смъртните случаи от РМШ са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г., коментира управителят на УСБАЛ по онкология д-р Стефан Константинов. Това нарежда България на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от РМШ. 

Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г. 

Най-голяма е заболеваемостта в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград.

Този вид карцином е предотвратим.

Заболяването се развива бавно и може да бъде овладяно. Профилактичните прегледи са първата стъпка към намаляването на риска от фатални последици за здравето. Те помагат за ранното откриване, диагностициране и лечение. Важно е поне веднъж годишно да се ходи на гинекологичен преглед и на всяка цена да се прави цитонамазка. 

Друг важен момент за предпазване е ползването на презервативи. И най-важното - срещу този рак

има ваксина

Редовните прегледи и ваксината могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове човешки папиломен вирус 16 и 18. Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомня, че ваксините срещу ЧПВ имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. Той цитира данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка намалял чувствително сред ваксинираните  момичета и млади жени между 15 и 26 г. 

СЗО, медицинските дружества и министерствата на здравеопазването в 74 държави, подкрепени от независими експертни групи по имунизация, проучват всички налични доказателствата за ефективността, рентабилността и безопасността на имунизацията срещу ЧПВ и тяхното заключение е, че масовото въвеждане на ЧПВ ваксина е препоръчително.

Необичайното кървене

е първият забележим симптом на рак на маточната шийка, отбелязват от Националната здравна служба на Великобритания (NHS). Оттам уточняват, че става въпрос за необичайно вагинално кървене по време на или след секс, между циклите или когато жената вече е в менопаузата. Други симптоми може да са болка и дискомфорт по време на секс, необичайно или неприятно вагинално течение, както и болка в долната част на гърба или таза, запек, често уриниране, кръв в урината.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37