25 Април 2019четвъртък13:07 ч.

Здраве

Ракът на маточната шийка е предотвратим

За 35 години смъртността от този карцином се e утроила

/ брой: 17

автор:Аида Паникян

visibility 1420

Ракът на маточната шийка (РМШ) отнема живота среднf на 1500 българки всяка година. Тревожното е, че смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти - от 1,8/100 000 през 1980 г. на 5,7/100 000 през 2015 г. Още преди няколко години СЗО обяви, че в България се наблюдава тенденция към увеличаване на смъртността, причинена от това коварно заболяване.

По данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 г. с това заболяване са диагностицирани по над 1000 жени годишно, а смъртните случаи от РМШ са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г., коментира управителят на УСБАЛ по онкология д-р Стефан Константинов. Това нарежда България на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от РМШ. 

Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г. 

Най-голяма е заболеваемостта в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград.

Този вид карцином е предотвратим.

Заболяването се развива бавно и може да бъде овладяно. Профилактичните прегледи са първата стъпка към намаляването на риска от фатални последици за здравето. Те помагат за ранното откриване, диагностициране и лечение. Важно е поне веднъж годишно да се ходи на гинекологичен преглед и на всяка цена да се прави цитонамазка. 

Друг важен момент за предпазване е ползването на презервативи. И най-важното - срещу този рак

има ваксина

Редовните прегледи и ваксината могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове човешки папиломен вирус 16 и 18. Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомня, че ваксините срещу ЧПВ имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. Той цитира данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка намалял чувствително сред ваксинираните  момичета и млади жени между 15 и 26 г. 

СЗО, медицинските дружества и министерствата на здравеопазването в 74 държави, подкрепени от независими експертни групи по имунизация, проучват всички налични доказателствата за ефективността, рентабилността и безопасността на имунизацията срещу ЧПВ и тяхното заключение е, че масовото въвеждане на ЧПВ ваксина е препоръчително.

Необичайното кървене

е първият забележим симптом на рак на маточната шийка, отбелязват от Националната здравна служба на Великобритания (NHS). Оттам уточняват, че става въпрос за необичайно вагинално кървене по време на или след секс, между циклите или когато жената вече е в менопаузата. Други симптоми може да са болка и дискомфорт по време на секс, необичайно или неприятно вагинално течение, както и болка в долната част на гърба или таза, запек, често уриниране, кръв в урината.

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ