22 Август 2019четвъртък08:17 ч.

Здраве

Ракът на маточната шийка е предотвратим

За 35 години смъртността от този карцином се e утроила

/ брой: 17

автор:Аида Паникян

visibility 1777

Ракът на маточната шийка (РМШ) отнема живота среднf на 1500 българки всяка година. Тревожното е, че смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти - от 1,8/100 000 през 1980 г. на 5,7/100 000 през 2015 г. Още преди няколко години СЗО обяви, че в България се наблюдава тенденция към увеличаване на смъртността, причинена от това коварно заболяване.

По данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 г. с това заболяване са диагностицирани по над 1000 жени годишно, а смъртните случаи от РМШ са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г., коментира управителят на УСБАЛ по онкология д-р Стефан Константинов. Това нарежда България на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от РМШ. 

Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г. 

Най-голяма е заболеваемостта в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград.

Този вид карцином е предотвратим.

Заболяването се развива бавно и може да бъде овладяно. Профилактичните прегледи са първата стъпка към намаляването на риска от фатални последици за здравето. Те помагат за ранното откриване, диагностициране и лечение. Важно е поне веднъж годишно да се ходи на гинекологичен преглед и на всяка цена да се прави цитонамазка. 

Друг важен момент за предпазване е ползването на презервативи. И най-важното - срещу този рак

има ваксина

Редовните прегледи и ваксината могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове човешки папиломен вирус 16 и 18. Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомня, че ваксините срещу ЧПВ имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. Той цитира данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка намалял чувствително сред ваксинираните  момичета и млади жени между 15 и 26 г. 

СЗО, медицинските дружества и министерствата на здравеопазването в 74 държави, подкрепени от независими експертни групи по имунизация, проучват всички налични доказателствата за ефективността, рентабилността и безопасността на имунизацията срещу ЧПВ и тяхното заключение е, че масовото въвеждане на ЧПВ ваксина е препоръчително.

Необичайното кървене

е първият забележим симптом на рак на маточната шийка, отбелязват от Националната здравна служба на Великобритания (NHS). Оттам уточняват, че става въпрос за необичайно вагинално кървене по време на или след секс, между циклите или когато жената вече е в менопаузата. Други симптоми може да са болка и дискомфорт по време на секс, необичайно или неприятно вагинално течение, както и болка в долната част на гърба или таза, запек, често уриниране, кръв в урината.

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ