03 Юли 2020петък19:28 ч.

Снимки Личен архив

Булевард

РАДОСТИНА СТЕФАНОВА: Все повече млади хора търсят песни от извора

Само с музика не можеш да се издържаш в България, макар че аз и много други мои колеги сме професионални изпълнители, казва младата певица

/ брой: 137

автор:Надежда Ушева

visibility 1332

РАДОСТИНА СТЕФАНОВА е родена на 15 април 1992 г. в София. Учи в музикална паралелка в 144 СОУ "Народни будители". Завършва народно пеене в НМУ "Любомир Пипков" в класа на Нелка Петкова. Дипломира се в НБУ със специалност изпълнителско изкуство. Има над 200 концерта с вокално трио "Евридика" и още над 300 изяви в страната и в чужбина със съставите, в които е участвала -  "Драгостин фолк национал" с диригент Стефан Драгостинов, смесен хор "Фолк-джаз формация" на НБУ с диригент Георги Петков, хор "Космически гласове от България" с диригент Ваня Монева, "Български гласове - Ангелите" с диригент Георги Петков. От 2010 г. е солист в "Евридика" с худ. ръководител Георги Петков, с което става лауреат на 8 първи награди, номинация за Гран при, "Награда за най-оригинален стил в изпълнението", присъдени от национални и международни конкурси. Участва в международния проект "Еструна". Радостина и момичетата от "Евридика" са част от най-младия хор "Нови български гласове", с който  печелят "Латино грами" за албума "Al este del cante "с фламенко певеца Арканхел.

- Наближава фестивалът "Пирин фолк" в Сандански, в който ще участвате, как върви подготовката? С какви чувства го очаквате?

- Надявам се на добро представяне и запознаване с публиката вече като самостоятелен изпълнител. Преди пет години участвах на "Пирин фолк" с трио "Евридика" в раздел "Вокални групи" и спечелихме първа награда. Сега ще изпълня песента "Лиляна, пиле шарено" в конкурса за изпълнителско изкуство. Освен пирински обичам да пея и шопски песни...

- Какво ви дава изявата в престижни фестивали, освен възможност да спечелите още някоя награда?

- Всяко подобно участие е истинско предизвикателство за един изпълнител. Емоцията е много голяма, защото обикновено тези форуми са познати от публиката и с нетърпение ги очакват. Тази година предстои 27-то издание на "Пирин фолк", фестивалът е голям, колкото мен - аз също навърших 27 години. Има прекрасна дълга история, надявам се и за в бъдеще да се развива все така добре и да върви напред. И все по-млади хора да участват във фестивала, да се доказват, публиката да ги познава. Този форум е безценен, защото всеки млад изпълнител може да се яви и да представи музикалните си качества.

- Какви възможности се отварят след участие в такъв фестивал? 

- Все още не е минал фестивалът, за да кажа, но се надявам, че много нови вратички и сцени ще се появят за покоряване. Много хора биха те разпознали и забелязали и оттам насетне поканили да участваш на концерти, в други фестивали...

- Как се насочихте към народната музика? Откога пеете? Първата ви учителка по народно пеене е била народната певица Гуна Иванова.

- Пея от 6-годишна, имам музикално потекло, моят прадядо е бил гъдулар, майка ми е била певица, която е пяла в Двореца на пионерите по онова време. От много малка обичам да пея и да се занимавам с народно пеене, до седми клас бях записана в музикална паралелка, след това продължих развитието си в НМУ "Л. Пипков" в София. През това време моя учителка беше народната певица Гуна Иванова. Тя положи основата за моето музикално развитие.

- На какво ви научи?

- Гуна Иванова е преди всичко изключителен човек и след това изпълнител. Тя е певица, която се отличава със своя оригинален стил и винаги търси нещо различно - от извора, което е прекрасно. Виждаме и в национален ефир какво количество едни и същи песни се въртят, а един изпълнител трябва да проявява преди всичко народно творчество. Чудесно е, че все повече млади хора търсят нещо по-нечувано, песни от корена, и според мен Гуна Иванова се отличава точно с това - да извади нещо старо от огнището и да го поднесе по нов начин.

- Така се привлича и младата аудитория...

- Именно, това е работещ подход и начин младите хора да се приобщават и да се запознават с народната музика. 

- А вашата публика каква е? Хората говорят ли с вас след изява? Какво споделят?

- Да започнем от дечица, които току-що са проговорили и проходили и искат да се срещнат с възрастни хора, които са се докосвали до различни изпълнители, да научат нещо повече за тях. Интересно им е как човек на моите години е започнал да се занимава с пеене, и то с фолклор. 

- Имате участия и в много хорове и формации. Това по-различна изява ли е от индивидуалната? 

- Да, емоцията е друга, защото ставаш част от екип, който създава доста по-различна музика, многогласна. Част си от нещо голямо и не зависи всичко от теб. 

- Кой носи отговорност, ако се получи гаф на сцената?

- Отговорност носи диригентът. Той е човекът, който може да свири на този хор, и от него зависят доста голяма част от изпълненията. Разбира се, всеки допринася за тяхното добро звучене, но диригентът е този, който управлява реално този инструмент. 

- След приключването на "Пирин фолк" планирате ли други изяви или ще се отдадете на заслужена почивка?

- Веднага след участието ми във фестивала се очертава пътуване до Сардиния, заедно с момичетата от трио "Евридика", с които спечелихме първа награда на "Пирин фолк, 2014". Там ще направим два концерта. Поканата дойде от сардинските тенори, които от три години ни канят да участваме в техния фестивал. И на 5 септември летим за Италия...

- Остава ли ви свободно време? С какво се занимавате извън музиката? Продължавате ли до учите?

- Завърших миналата година. През останалото  време правя и нещо друго, извън сферата на музиката. То е доста интересно, работя в небанкова финансова институция. 

- Явно музиката не носи достатъчно доходи. Можете ли само с нея да се издържате?

- За съжаление не. В България е трудна реализацията, затова се налага, особено на младите поколения, да работят и нещо различно от музиката, за да имат някакъв стандарт на живот. Засега само с изкуство не можеш да се издържаш у нас, макар че аз и много други мои колеги сме професионални изпълнители.                                           

  

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 454

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 396

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1014

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ