29 Март 2020неделя04:08 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Раднево си върна дома на Гео Милев

/ брой: 299

автор:Христо Христов

visibility 1511

След близо 18 години къщата, където е роден поетът Гео Милев в Раднево, отново е собственост на миньорската община. Близо 80 000 лв. от собствените приходи са платени на досегашните собственици на имота, които го придобиха по линия на реституционните закони.
Решението за откупуването на светинята беше взето от местните общински съветници в началото на есента. Създадена е работна група, която включва специалисти от различни области на живота, тя до месец ще трябва да представи идеен проект за бъдещото използване на къщата и прилежащото й пространство.
Сред първоначалните намерения са да бъде възстановена съществувалата някога документално-веществена експозиция, обмисля се вариант скромният дом, където на 15 януари 1895 г. проплаква авторът на поемата "Септември" да стане и своеобразен пристан на поезията.
Гео Милев се ражда в Раднево, където по онова време баща му Мильо Касабов е бил учител, домът е бил притежание на местен жител, който го давал под наем. Сградата е възстановена в оригиналния й вид през 70-те години на миналия век. В непосредствена близост е поставена монументална каменна глава на поета, творение на скулптора Иван Варчев.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ