06 Август 2020четвъртък03:37 ч.

Разговор

Радина Банкова: Кризата е толкова дълбока, че поединично спасение няма

Ловеч трябва да стане средищен туристически център в областта, смята кандидатът за кмет от "БСП за България"

/ брой: 198

автор:Павлета Давидова

visibility 1962

Радина Банкова е родена на 25 април 1969 г. в Ловеч. Завършила е Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" в града. Има висше образование от УНСС, специалност международни икономически отношения. През 1996 г. се връща в Ловеч и оглавява семейната фирма "Крис Фешън" за дамски плетени облекла, която ръководи и до днес. Председател е на УС на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в България, член на Европейската текстилна асоциация. Участва в работата на Европейската синдикална организация по проблемите, свързани с подобряване условията на труд, заплащане и ефективност.

- Г-жо Банкова, прави впечатление, че за изборни позиции мъжете винаги имат превес... Защо дамите странят от политиката?

- Дамите не странят толкова от политиката, колкото тя си остава все още "мъжки свят". В политиката отношението към жените се разчупва по-бавно, отколкото в бизнеса, където жените навлязохме сериозно през последните 15 години. Дори в определени кръгове на бизнеса жените все още не са допускани. Това е архаизъм, който продължава да важи с всичка сила, независимо от факта, че за това не се говори... Истината е, че много жени притежават повече качества от някои мъже на ръководни позиции. За съжаление все още продължават да живеят митове за половете. Хората трябва да се оценяват според способностите им!

- Защо приехте номинацията за кмет?

- Няма как да бъдеш удовлетворен от успехите си, когато хората от общността, в която живееш, не вярват в бъдещето и не виждат перспектива за себе си, за семействата си и за своята реализация, и всекидневно напускат Ловеч. Демографската катастрофа, която сполетя нашата община, е основният индикатор за състоянието на икономиката и заетостта във всички обществени сфери. 

Като човек, който има силно чувство за гражданско самосъзнание и е участвал в много доброволни инициативи, смятам, че в нашето общество отсъства разбирането за необходимото гражданско присъствие и отговорност във всекидневието. Моята мотивация да се включа в изборите произхожда основно от това, но и от дълбокото убеждение, че управлението на общините трябва да бъде структурирано така, че да не се определя от политически зависимости, а да е в полза на гражданите и предприемачите. Оттам е и разбирането ми за нуждата от нов модел на управление, нов пример за провеждане на обществено отговорни политики. 

Родена съм и израснала в Ловеч, моето семейство живее тук и моята фирма осъществява дейност в Ловеч. Мотивирана съм градът и цялата община да се развиват и да станат по-добро място за живеене.

- Оглавявате Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил, има ли отстъпление от позициите, които България е имала и ако да - как може да си ги възвърне?

- Чисто статистически, като брутна стойност на износа до края на м.г., нашият бранш успява да задържи позициите си на европейския пазар. За жалост обаче, поради негативната демографска тенденция, най-вече напускането на страната на толкова много българи в работоспособна възраст, и нашият бранш не може да се развива поради липсата на квалифицирана работна ръка. Нещо повече, ние губим по близо 5000 заети всяка година и от 165 000 заети през 2007 година, вече в бранша работят около 92 000. Задържането на износа се дължи основно на повишение на ценовите нива и ориентацията към клиенти от среден и висок клас, както и на иновативността на фирмите и обръщането им към нишови производства.

Да се надяваме, че ще можем в краткосрочна перспектива да надскочим сегашното ниво, за жалост е нереалистично, още повече, че в нашите съседни държави отрасълът получава сериозна подкрепа заради експортната си насоченост. У нас подкрепата почти отсъства.

- Има ли лостове местната власт да подпомага бизнес начинания като вашето?

- Местната власт няма лостове за директна подкрепа на бизнеса, но управлява широка палитра от административни услуги, които са от ключово значение за всеки вид бизнес, независимо от размера на фирмата. Тяхното структуриране и управление е от съществено значение за комфорта и устойчивото развитие на икономиката в общински мащаб. От близо 10 години слушаме за електронно правителство и то все не се случва. В цял свят административните услуги са електронизирани, а и в нашата общинска администрация все още не се е случва, въпреки заявените планове.

- Всички кандидати говорят за привличане на инвестиции и подобряване на инфраструктурата, от какво се нуждае община Ловеч?

- Подобни обещания избирателите чуват от години. Преходът показа, че познатият ни политически елит не е в състояние да се справи с тежките проблеми на местните общности - западат цели региони, малките населени места продължават да се обезлюдяват, а хората са принудени да търсят препитание извън страната. По-страшна обаче е липсата на идеи за бъдещето. Кои са основните предизвикателства, пред които ще бъдем изправени утре? Какво трябва да направим днес, за да оцелеем като общност и заедно да преодолеем тежката криза? Достатъчно ли ще е да продължим да се хвалим с частично ремонтирани улици, отделни санирани сгради или тук-там обновени детски площадки, ако в тях няма да живеят и няма да правят първите си стъпки нашите деца и внуци?

Време е за промяна - да има управление, отворено към мнението на общността, да има инвестиции в хората, които са най-ценният капитал на града и които ще работят за бъдещето на града и общината. Необходима е коренна промяна в структурата на общинските политики в интерес на гражданите.

- Как ще бъдат стимулирани младите да останат и да се развиват в общината?

- Без условия за реализиране на интелектуалния потенциал на младите хора бъдещето на Ловеч е обречено. Наложително е да бъде потърсен контакт с млади хора, които в момента учат и да им се предложат стипендии, финансирани от общинския бюджет, както и договори за стажуване, които да им гарантират работни места след дипломирането им. Ако няма достатъчно такива деца или желаещи, трябва да се привличат младежи от други градове и да им се предоставят без наем общински жилища. Да се направи карта на града, която да прогнозира колко специалисти в различните сфери ще се пенсионират в следващите 4 години. На тази прогноза да се даде широка гласност и да се търси подкрепата на възможно най-голям брой хора, тръгнали от този град и реализирали се професионално.

- Кои ще са приоритетните ви задачи като кмет?

- Акцентите на моята платформа са трите най-важни сфери от живота на общността - образование и култура, здравеопазване и икономика и социални дейности.

Икономическото оживление на Община Ловеч е задължително условие за преодоляване на кризата. Първоначално ще бъде трудно да се привлекат големи инвеститори и затова във фокуса трябва да бъдат малките и средни фирми от сферата на услугите, туризма и земеделието, за които имаме огромен потенциал. Ловеч трябва да стане средищен туристически център в областта. Виждам чрез развитието на туризма възможно най-бърза възможност за повишаване на икономическата активност и за запазване на местните традиции и обичаи, както и на традиционните занаяти.

- Голям проблем в много населени места е здравеопазването, имате ли готовност да подпомогнете лечебните заведения в общината, ако бъдете избрана?

- Съществуващите и все по-задълбочаващи се проблеми на МБАЛ "Проф. П. Стоянов", закриването на много отделения, липсата на млади специалисти (85% от персонала на лечебното заведение са вече пенсионирани хора), ниското заплащане и скритата абдикацията на държавата от ангажимента за запазване на нашето лечебно заведение, са проблеми, които изискват незабавни действия. Необходими са диалог и преосмисляне на партньорството между община Ловеч и МЗ, както и конкретни ангажименти на местната власт по привличането на млади специалисти с медицинско образование. Трябва да се инициира диалог между представителите на лекарската гилдия и всички структури на здравната система в областта. Време е всички да осъзнаят, че кризата е толкова дълбока, че поединично спасение няма да има. За мен работата за подпомагането, по-скоро спасяването на лечебното заведение, е от ключово значение. 

- Какъв резултат бихте приела като победа? 

- Само и единствено избирането ми за кмет на община Ловеч. Хората са се нагледали на политици, които оправдават загубите с изсмукани от пръстите аргументи. Аз не съм политик. Искам да помогна на града си да се развива. Разчитам на широка подкрепа от гражданите, освен от БСП, която застана зад мен. 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ