24 Август 2019събота13:16 ч.

Снимка БиТиВи

Работят по новото трасе на АМ "Струма" преди да е избран изпълнител

автор:Дума

visibility 1626

Тежки машини вече разчистват трасето по новия участък на АМ "Струма" в Кресненското дефиле. Подготвителните дейности обаче се извършват преди държавата да е избрала фирма-изпълнител за най-тежката част от трасето на магистралата. Разследване на БиТиВи показва, че вече повече от година се работи по рачистване на терена, а тежките машини копаят с изненадваща точност именно върху предвидения за новата магистрала маршрут.
Първи за съмнителните строителни работи алармират от неправителствената организация "Антикорупционен фонд". Техни експерти получават и проверяват сигнал, придружен със снимки, на които се вижда как работят тежки машини. Прави се вертикален сондаж. Въпреки че на терен не би трябвало да се случва нищо, хората, които живеят и работят около бъдещото трасе на магистралата, следят движението на строителна техника, която още миналото лято, преди да е обявена обществената поръчка, проправя временни пътища в планината. Което означава, че може би някой знае предварително, че ще спечели конкурса.

Според правния екип на "Антикорупционен фонд" неправомерното събиране на допълнителна информация би дало сериозно предимство на  участник в процедурата, разполагащ с нея. Това би нарушило принципа на прозрачност и равнопоставеност на участниците в обществената поръчка и основни принципи при разходването на публични средства, последователно проведени в европейското и националното законодателство в областта на обществените поръчки.
Индикативната стойност на обществената поръчката на участъка „Крупник-Кресна“ от лот 3.2.2. и участъка „Обходен път на гр. Кресна“ от Лот 3.3 надвишава 430 млн. лева без ДДС.
С оглед на значителните публични средства, които предстои да бъдат вложени в проекта, и с цел да се разсеят съмнения за корупционни практики, АКФ призовава компетентните органи да разследват случая и да обявят публично кои са фирмите, извършили неправомерните проучвания.
 
За да са сигурни, че временните пътища и сондажите са свързани със строителството на магистралата, от „Антикорупционния фонд” поръчали анализ на спътникови изображения, който да покаже кога точно са правени и как се отнасят спрямо трасето на магистралата.

В проучвания участък са открити 8 промени. Всяка от тях плътно съвпада с бъдещото трасе на „Струма” в посока от „Кулата” към София. Анализът на сателитните изображения показва още, че те са правени преди да е обявена обществената поръчка и са на държавна територия, стопанисвана от Горското стопанство в Кресна.

На 30 август миналата година АПИ обяви обществена поръчка за изготвяне на технически проект и строителството на платното в посока от „Кулата” към София. То ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Дължината на отсечката е почти 24 км, а стойността на поръчката е 430 млн. лв.

От АПИ отгаварят с писмо на запитване на БиТиВи и твърдят, че не знаят за подобни подготвителни дейности по бъдещото трасе. От пътната агенция уточняват, че не са възлагали изпълнението на никакви дейности, свързани с бъдещото трасе – извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или каквито и да било други дейности.
Така горските служители остават единствените, които трябва да знаят какво се е случвало миналото лято. Горските служители не знаят кои са фирмите, които разкопават и правят сондажи. Знаят ги обаче хората, които работят в района – някой казват „Геострой”, а други - „Главболгарстрой”, разказва БиТиВи.

Кметът на Кресна Николай Георгиев потвърди, че и негови служители са виждали строителна техника по бъдещото трасе на магистралата, но територията не била общинска и не проверили кой работи там. В общината не са постъпвали никакви документи за извършваните дейности.

В ранния следобед стана ясно, че вече е назначена проверка в района на "Държавното горско стопанство Кресна". Инспекцията ще бъде извършена съвместно с представители на Югозападното държавно предприятие и представители на Регионална дирекция на горите - Благоевград. Резултатите трябва да станат ясни във вторник. Теренът е държавен горски фонд и затова проверката е от ЮЗДП.

Становище на Агенция "Пътна инфраструктура":

Агенция „Пътна инфраструктура“ не е възлагала изпълнението на никакви дейности по трасето на лот 3.2 от АМ „Струма“ – между Крупник и Кресна, свързани с извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или на каквото и да било друго. АПИ е категорично против свързването й с дейности, които не са възлагани и изпълнявани от нея. Още повече, че чрез тях се правят внушения, че стартираните през миналата година две тръжни процедури за двата участъка на лот 3.2 за избор на изпълнители са опорочени. Към момента няма избрани изпълнители и сключени договори, въз основа на които да бъдат извършвани строителни дейности по бъдещото трасе на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

С официална позиция по случая излязоха от "Главболгарстрой":

Главболгарстрой не е извършвал през 2018 г. каквито и да е строителни или подготвителни работи, в това число не сме извършвали дейности по изграждане на временни пътища или сондажи, във въпросния участък. Важно е да се подчертае, че Главболгарстрой не разполага със сондажна техника и не е възлагало извършване на подготвителни или сондажни дейности на други лица в обхвата на бъдещото магистрално трасе във въпросния участък.
За по-голяма яснота, бихме искали да обърнем внимание, че, съгласно Заданието за изработване на технически проект за обект: АМ „Струма“ лот 3.2.1. и лот 3.2.2. (съставляващо Приложение №3 към Документацията за възлагане на обществена поръчка за избор на Изпълнител, която е публично достъпна на интернет сайта на възложителя АПИ), избраният изпълнител на обществената поръчка следва да изработи технически проект въз основа на класирания на първо място (с Решение № 36/15.05.2017г. на АПИ) разширен идеен проект с парцеларен план за АМ „Струма“ Лот 3.2, участък Крупник – Кресна, съобразявайки предвижданията на ПУП – ПП (Подробен устройствен план – Парцеларен план), изработен въз основа на възлагателно писмо на АПИ изх. № ВЗП-2/18.04.2018г. В тази връзка, за пълното изясняване на обстоятелствата и времето, когато са извършвани предпроектни проучвания по трасето, следва да се търси автора на разширения идеен проект - „Пътпроект – 2000“ ООД", съобщават от Главболгарстрой.
Компанията заявява, че не е изпълнявала каквито и да е строителни или подготвителни дейности, касаещи бъдещото проектиране и строителство на АМ „Струма“ лот 3.2.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ