25 Май 2020понеделник09:26 ч.

Работодателско

/ брой: 181

автор:Аида Паникян

visibility 968

Рефрените на българските работодатели са няколко. Те се повтарят ежегодно.
Българският бизнес мрази да плаща заплати. Затова знаещите и можещите избягаха и продължават да бягат при западните чорбаджии, които дори да "изгърбват" работeщите поне знаят как да им се отплатят за труда. Затова и работници и служители от трети страни дори да са идвали на гурбет у нас, не повтарят.
Българският чорбаджия мрази да плаща дори минимална заплата. През година-две работодателските организации са сърдити на правителството и синдикатите за определянето на минималното задължително възнаграждение. Българският работодател от години бойкотира преговорите за минималните осигурителни прагове и е против тях. Няма разчети, няма анализ, няма разумни аргументи, в масовия случай съвременният български бизнесмен още живее в ерата на първоначалното натрупване на капитала. Очевидно този нашенски чорбаджия от XXI век скоро ще настоява работникът не само да не взема никакви пари, но и да му плаща, за да ходи на работа.
Новият рефрен на родния бизнес е да спре да плаща първите 3 дни болничи, които са 70% от дневното възнаграждение. Да, истината е, че това "правило" бе въведено преди около 10 години с обещание на управляващите от ГЕРБ, че мярката е временна, докато се преодолее икономическата криза. Поне от 5 години премиерът тръби наляво и надясно как сме излезли от кризата, как строим и режем лентите на нови заводи ден през ден. Е, като е така, защо правителството Му не изпълнява обещанията си? Защо лъже бизнеса и по този начин противопоставя работодатели и работници? Навярно "изходът" от поредния инсцениран конфликт ще бъде поредното Му еднолично "решаване на проблема в полза на "малкия" човек" с обичайното "Хората така искат!" И ще посочи министъра, който трябва да остане на топа на устата.
Е, каквото правителството, такъв и бизнесът...

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ