21 Май 2022събота14:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Работодателите: Няма нормален бизнес климат

Предприемачите се оплакаха от липсата на работна ръка, нерегламентирания внос, регулаторните режими и административния натиск

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 1541

"Няма нормален бизнес климат". Това е заявил на среща на 16 браншови организации, членове на Българската стопанска камара (БСК), изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Митев. По неговите думи на всеки четири години се сменя бизнес климатът, с обяснението, че има избори. Така не може да се планира, не могат да се усвояват инвестиции, категоричен е представителят на добивната индустрия, цитиран от БСК.
Като основни проблеми на бизнеса са очертани липсата на работна ръка, нерегламентираният внос, подбиващ цените на родното производство, регулаторните режими и административният натиск, както и предизвикателствата пред т.нар. кръгова икономика. Според бизнеса недостигът на работна ръка е като количество и като качество. Ако преди две години бизнесът е имал проблеми с квалифицирания персонал, сега проблемите са с недостига на всякакъв персонал.
Според председателя на Българската браншова камара на енергетиците Димитър Шевиков все още е твърде голям делът на държавните предприятия в системата на енергетиката, а това е причина за чести смени на мениджърските екипи на големите енергийни компании. Това от своя страна създава нестабилност на сектора, липса на приемственост и следване и нормално бизнес планиране в този структуроопределящ сектор на икономиката.
Бизнесът се е оплакал и от продължаващото с години нерешаване на проблема с начина на определяне на такса "битови отпадъци". Браншовиците настояват за въвеждане на принципа "замърсителят плаща", т.е. таксата да се дължи върху количеството генерирани отпадъци, а не върху балансовата стойност на активите или данъчната оценка на имота.
Според изпълнителния директор на Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ) Владимир Димитров, един от базовите проблеми у нас е липсата на качествена оценка на въздействието на проектите на нормативни документи. "Оценката или изцяло липсва, или е повърхностна, незадълбочена и напълно формална", категоричен бе Димитров.


Контрабанден внос на велосипеди от Китай мори родните производители

За сериозен нерегламентиран внос на велосипеди от Китай алармира главният секретар на Асоциацията на производителите на велосипеди в България Борислав Георгиев. Той подчерта, че това е сериозна пазарна пречка пред българските производители, които поддържат 1600 работни места и само през 2017 г. са реализирали износ за над 7 млн. евро. "България е на десето място по брой и по стойност на изнесените велосипеди за 2017 г., а в ЕС е на седма позиция, докато при вноса сме на 112-та позиция в света и на 26-та в ЕС", изтъкна Георгиев.

Заради едното его

автор:Марин Милашки

visibility 742

/ брой: 94

Когато хепатитът се развилнее

автор:Аида Паникян

visibility 600

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ