29 Март 2020неделя02:44 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Преговорите между двете делегации в разширен състав. Според съобщенията Владимир Путин е приветствал Реджеп Ердоган с фраза, изречена на турски език

Путин и Ердоган дадоха нов тласък на отношенията

Въпреки разногласията двете страни стигнаха до важни договорености за бизнеса и Сирия

/ брой: 70

автор:Зорница Илиева

visibility 1021

Докато управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) вече за четвърти път оспорва резултатите от местните избори в мегаполиса Истанбул и изразява неудовлетворение от отказа на турската ЦИК за ново преброяване на подадените гласове, президентът Ердоган бе на посещение в Москва. Това е ключов момент след разменени остри реплики във Вашингтон между вицепрезидента на Турция Фуат Октай с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс относно закупуването на руските ракетни системи С-400 в отговор на широката подкрепа на САЩ за сирийските кюрди, което Анкара възприема като заплаха за националната си сигурност. 

Това е третата среща на Ердоган с президента Путин за тази година след повече от 20 проведени разговори през 2018 г. Няма спор, че всяка такава среща се следи под лупа не само в двете страни, защото отношенията Москва-Анкара варират по начин, който отразява отчетливо геополитическите сътресения през последните години. 

А напоследък зачестяват въпросите от рода на "какво ще стане след разпада на НАТО", което е отражение на напрежението между Турция и САЩ, както и разногласията по ред въпроси в самия Алианс. Не че Турция е на път да напусне НАТО, а защото проявява за пореден път характер и поставя своите интереси над геополитическите игри на големите. Прави го с т.нар. политика на баланса, която днес среща все по-отчетливи препятствия. Не всичко от разговорите между Ердоган и Путин от срещата им на 8 април е достояние на медии и общественост, но поне програмата на посещението и официалното откриване на годината на турската култура в Русия е толкова впечатляващо като събитие, че няма съмнение - Москва е на ход с "меката сила" -  

включила е "културната артилерия" за приобщаване към другата цивилизация 

Още през март в Истанбул и Анкара ансамбълът на Червената армия е имал свои забележителни представления, театър от Петербург е представил в Анкара руския обичай "Масленица" във връзка с настъпващата пролет, в Истанбул цяла година ще може да се види изложба на руски авангардисти като Кандински, а в Москва известният турски пианист Идил Бирет е свирил Рахманинов заедно с Юрий Башмет на зимния руски фестивал за класическа музика. В Трабзон, на Черно море, очакват държавния драматичен театър на Татарстан да има представления на Международен черноморски фестивал, а в Адана ще гостува младежкият театър "Абрамцев" от Петербург. Популярният руски държавен цирк ще бъде в Анкара и Газиантеп, а "Златната маска" от Москва ще участва на фестивал за изкуствата в Истанбул. Предвиждат се разменени гостувания на изложби от Държавния исторически музей на Русия и Анадолския музей на цивилизациите, както и седмица на руското кино в Анкара. Турция ще бъде специален гост на Московския кинофестивал. Таркан ще има концерти в Москва и Казан, а в Анталия руски оркестри ще участват във фестивал за класическа музика. Руски творби от 19 и 20 век ще бъдат изложени в музея "Пера" в Истанбул. 

Тези събития определено са насочени към онази публика, която има отношение към висше изкуство и светска Турция няма начин да не оцени проявите. Но и представянето на турската опера "Троя" в Болшой театър на 8 април вечерта има своите знаци. Първото представление зад граница със сюжет от събития преди Османската империя с участие на повече от 250 артисти няма как да не цели представа за мощта на държава като Турция.  

Но същината на поредното посещение на Ердоган в Москва са, разбира се, разговорите с Путин и договорките, които са успели да постигнат. 

Не са тайна разногласията по ред въпроси 

между двете страни, както и анализите в някои руски медии в популярния стил "Москва не вярва на сълзи". Конфликти по света дал Господ, а Москва и Анкара участват в някои от тях с впечатляващи ангажименти. Предварително бе известно, че Анкара, подготвяща се за нова военна операция в Сирия, ще постави този въпрос на вниманието на Путин и то със своите "железни" аргументи за опазване на националната сигурност. Знаеше се, че темата за безвизовия режим между двете страни ще бъде решена с цел тласък на туристическия бизнес в Турция. Един от проблемите, по който има пълно покритие, е запазването на териториалната цялост на Сирия и търсене на пряк път за политическо уреждане на вече наричаната "криза" в страната на Асад. В другите предварително обявени теми акцент бе поставен на заседанието на Съвета за сътрудничество на високо ниво между Русия и Турция, двустранните и регионални отношения, срещите на бизнес делегациите, като и въпросът с доставките на С-400. Няма как да не са разменени мнения и съгласуване относно ситуацията в Либия, Венецуела, Голанските възвишения, Палестина или т.нар. изтегляне на САЩ от Сирия. Не е тайна, че сложната икономическа ситуация в Турция принуждава Ердоган да се спре преди всичко на "осигуряване на всички удобства за руските фирми за инвестиции в Турция", а Путин на свой ред да заяви, че "чуждестранните инвеститори трябва да са спокойни в Русия" и да гарантира, че ще се съдейства за ползотворна дейност на големите фирми от двете страни. За него е важно, че е създадена подходяща културна среда и че военното сътрудничество и съвместни проекти в тази област са в напреднал стадий. 

Ердоган е посочил, че вече 26 млрд. е търговският обмен между двете страни, но целта отново е да се достигнат 100 млрд. Направени са договорки  в търговските отношения да се ползва местна валута, въпреки че търговското салдо е в полза на Москва. Турция внася 50% от необходимата й газ от Русия. Относно споровете за цената на този газ, за Путин е важна не само цената, но и "да има сигурни доставки". А за Ердоган е важно, че 6-те млн. руски туристи от 2018 г. през настоящата да се увеличат. Още повече, че 1300 турски бизнесмени инвестират в Русия. И няма отказ от извършващите се и в момента доставки на руските С-400, обект на протести от страна на Вашингтон.

Конкретно по Сирия Путин е заявил също, че "има напредък и именно Идлиб ще намери изхода за политическо решение на кризата в Сирия". За Ердоган въпросът за Идлиб е свързан най-вече с императива 

"да извадим терористичните гнезда от Сирия" 

като, естествено, визира сирийските кюрди. Заради нашата сигурност, казва турският президент. Турция има своето място в Сирия, особено при появата на "празнота" в Идлиб, което е "чувствително за нас". Затова "съгласуваме с Русия, а режимът в Дамаск извършва своите работи". Той е убеден, че "не е възможно връщане назад", защото "положението на запад от Ефрат е заплаха за териториалната цялост". Именно затова трябва да продължи процесът Астана, който не изключва процеса Женева. Ако се получи, Турция ще намери бърз начин да върне 3.6 млн. сирийци от Турция обратно по домовете им в Сирия. 

Това поне става известно след първите информации за срещата Путин-Ердоган в Москва. Но в същото време в Турция се наблюдава бързо покачване на цените и то само дни след приключване на местните избори от 31 март. С 2 лири поскъпват цигарите, с 10 лири местните плодове и с 20 лири (около 7 лева) вносните, ел. енергията е нараснала с 37 на сто. Цените на хранителните продукти и почистващите препарати препускат, а това вещае нови проблеми за управляващите в страната. Въпросът отново е ще се справи ли Ердоган и ще издържи ли неговата политика на баланс както вътре, така и навън от страната? Досега е успявал.  

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ