22 Юли 2024понеделник08:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Пустите македонци станали австрийци!

А кога Европа ще поеме своята отговорност пред България?

/ брой: 226

автор:Велислава Дърева

visibility 2959

1.

Кратка разходка из публикации в "Дойче веле"

Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в София и бивш посланик в Скопие: 

"Доскоро много разбраните българи за всеобща изненада издигнаха нелепи исторически претенции. И сега македонците ще бъдат препънати по пътя към ЕС само заради Гоце Делчев? Нима призраците в балканската история са безсмъртни? И няма ли някога да се приключи с провинциалните балкански циркове?"; "Българските претенции по отношение на езика, идентичността, историята и т.н. са без значение - те представляват намеса във вътрешните работи на Скопие." 

Гудрун Щайнакер, бивш зам.-посланик в София (2006-2009) и бивш посланик в Скопие (2011-2014): 

"Твърдението, че македонският език е просто диалект на българския, е ненадминато в своята абсурдност. Искането на България към Северна Македония е обидно, провокативно, ненаучно, нереалистично. Някога в Норвегия са писали на датски, но днес никой не поставя под въпрос съществуването на норвежкия език." Ето как пустите македонци станаха норвежци!

Улф Брунбауер, всебългарски "любимец" (помните "мита Батак"):

"България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми"; "прехвърля собствените си националистически възгледи за историята и културата върху друга държава"; "налага своя исторически империализъм"; "натрапва агресивно своята мания по македонския въпрос"; "вярно е, че официалната македонска идентичност е насадена сред населението с държавна намеса, дори може да се твърди, че нацията е "измислена" от комунистите. Но почти същото важи и за България, където изграждането на нацията се проведе при авторитарен режим. Същото е и с езика"; "все едно Германия да каже на австрийците, че са германци"... 

Ето как пустите македонци станаха австрийци! 

Йохана Даймел, член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа: 

"Еврочленството на Македония е под заплаха заради ретро-националистически причини и различни интерпретации на историята"; "Какъв е Бетовен - германец или австриец?... Това няма никакво значение. Същото може да се прехвърли и върху Гоце Делчев"; "Българите решиха да се присъединят към групата на онези, които през последните десетилетия подкопават целия европейски проект. Ако България не се откаже от ветото си, това ще бъде голяма грешка, която ще има необозрими последици не само за България, но и за целия европейски континент"; "Абсурдно е да вкарваш споровете за идентичността в преговорния процес с ЕС"; "Опасно е да заставаш на страната на онези, които искат да загробят ЕС с неговите ценности". 

И накрая: "Едно обаче е ясно отсега: ако цялостният проект ЕС се провали, на българите лошо им се пише."

Извод: Българската позиция е нелепа, националистическа, фалшива, лицемерна, абсурдна, маниакална, надменна, зловредна, империалистическа - безкраен балкански циркаджилък. Тази позиция застрашава, руши и загробва Европа. За което България скъпо ще плати. И изобщо - лошо им се пише на българите!

2.  

За какво България скъпо ще плати? 

За похитената българска история? За "академичния" грабеж на личности, събития, факти, исторически периоди? За още по-"академичните" фалшификации, измишльотини и фантасмагории? За "принципа" на "историчарите": "Немам докази, ама твърдим!"? За методичното изличаване на българската историческа памет и българското самосъзнание? За "македонската азбука", наждрапана на сръбска пишеща машина? За "македонската литературна норма", която натрапва един безобразно сърбизиран и изкелиферчен български език?

За нелепите писаници в учебниците, че българите (бугарите!) са татари, монголи, турци, бусурмани (туй последното ще рече неверници/езичници/мюсюлмани)? Че св.св. Кирил и Методий избягали от Македония заради българските набези? Че св. Климент отишъл в Охрид, щото св. Цар Борис Покръстител го бил изгонил? Че българският език е диалект на "македонския"? Че Самуил (Самоил!) бил "македонски цар" на несъществуващо "македонско царство"? (Само дето не казват кой е българският цар по времето на Самуил, ама туй е дребна работа!) Че Гоце воювал срещу България, за да избави Македония от "татаро-монголите", сиреч от българите? Че в Илинденското въстание участвали македонци, албанци, турци, сърби, власи, роми и бошняци, но ни един българин? Че българите коварно българизират българската история? Прочее, учебниците в РСМ (Република Северна Македония) не се различават от учебниците в СРМ (Социалистическа република Македония, част от СФРЮ).

За това, че през 1873 г. над 90% от жителите на Повардарието припознават Българската екзархия, защото са българи? За последвалите погроми в Скопие, Охрид, Битоля, Велес, Струмица, Струга, Преспа, Куманово, Ресен, Крушово? За избитите български учители и свещеници? За оплячкосаните, осквернените, порутените български училища, църкви и манастири? За изпепелените български богослужебни книги? За простреляните български икони?

За бясната сърбизация след Първата световна война, когато Сърбия забранява българския език и обявява българите за "прави сърби, забравили своя сръбски произход, език и традиции"? За това, че през 1922 г. Сръбската църква купува (!!!), а Цариградската патриаршия продава (!!!) българските епархии в Повардарието за 1 млн. и 500 хил. златни франка или 435 кг злато? За това, че българите са продадени като добитък?    

За бруталната македонизация след Втората световна война? За Кървавата Коледа? За 30 000 избити българи? За над 200 000 българи, хвърлени в Титовите концлагери? За масовите гонения и издевателства, за разбългаряването на българите, за поруганите светини, фалшифицираните учебници, подменената историческа памет?

За македонизма - тази сърбоманска антибългарска доктрина, начената всред ХIХ век? Доктрина, безпогрешно разпозната и изобличена от П.Р. Славейков като едно "зло намерение с разорителна за българите цел, скрита под булото на язика и неговите наречия". Ето какво пише дядо ви Петко през 1871 г.: "Много пъти сми чували от македонистите, че те не били българе, но македонци, потомци на древните македонци, и всякога сми чакали некакви доказателства на това, без да ги дочакаме. Македонистите никога не са ни показвали основанията на таквозито си мнение!"  

Та за какво българите ще плащат скъпо? За все същия македонизъм, формулиран през 1886 г. от сръбския дипломат Стоян Новакович: 

"На македонския народ да му се внушава сръбски дух, да му се доказва, че не са българи и с българите вече нямат никакви връзки, че българите са врагове на македонския народ... Изолиране на българските владици и учители от Македония... Откъсване от българския екзарх... Да се пише на чисто македонски език, но тъй като македонският език не е литературен, да се изхвърлят всички български изрази и да се въведат сръбски... да бъде съставен специален буквар на македонски диалект."

И още: "Понеже българската идея е хванала дълбоки корени в Македония, аз смятам, че е невъзможно да бъде разколебана, като бъде изтласкана само от сръбската идея. Обезпокоен съм, че тази идея не би била в състояние самостоятелно да се противопостави и потисне българската идея и поради това сръбската идея се нуждае от съюзник против българизма. Този съюзник аз го виждам в македонизма, в разработване на македонския диалект и на македонска идентичност."

Ще минат още 50 години преди резолюцията на Коминтерна от 1934 г., списана от един чех, Бохумил Шмерал, и един поляк, Хенрих Валецки (псевдоним на Максимилиан Хоровиц), които си нямат хал хабер, ала си имат ръководител -  поврътливият Димитър Влахов. А зловещата УДБА още не е блясък в очите на Тито...

3.  

Кое точно в българската позиция е нелепо, националистическо, фалшиво, лицемерно, абсурдно, маниакално, надменно, зловредно, циркаджийско, империалистическо? Как точно България застрашава, руши и загробва Европа?

Много просто. С факта, че съществува. Че я има. Вече 1340 години. Че е най-старата държава в Европа, която никога не си е променяла името. Че е първата духовна крепост на славянския свят - една държава на духа, с богат, могъщ, величав език; с писменост, книжовност и култура. Че без българските духовници, просветители и държавници, без Светата ни Църква, делото на св.св. Кирил и Методий щеше да погине, а Кирилската цивилизация нямаше да се роди. Това е великото достояние българско, неизмеримия български принос в световната цивилизация. Ето как България застрашава, руши и загробва Европа!

Всеки един миг от тези 1340 години, всяко усилие и подвиг, страдание и възход, трагедия и надежда - това е историята на България, на българския народ. И тази история пречи, дразни и гневи.   

"Ама Европа не ни разбира!", казват. Тъй ли? Кой разпарчетоса България? Не беше ли Берлинският конгрес? А днес германското председателство е силно смутено, щото план гони - танте Меркел е обещала до края на 2020 г. да започнат преговорите за еврочленството на Македония. С цената на всякакви лъжи, манипулации и фалшификации на историята и историческата истина. С цената на всичко. България се нарича тази цена. Затуй е целият напън и цялата припряност!

150 години продължава издевателството над българите в Повардарието. 150 години страдания и гонения. 150 години разбългаряване. 150 години македонизмът, това свирепо чудовище, трови българите от двете страни на границата. 150 години България плаща прескъпо за своето мълчание и дълготърпение, за своята добронамереност, стигаща до наивност.

Обаче! Чудо невиждано! 

България наложи вето на преговорите с Македония!

България проговори! Най-сетне! Преди три години, когато подписваха договора за добросъседство (!) с Македония, българските политици хълцотеха щастливо като влюбени глухари и не чуваха предупрежденията, че за пореден път България ще получи ритник в лицето, гарниран с мазни приказки. 

България проговори и настана апокалипсис! България имала претенции, моля ви, имала интереси даже! Ах, ужас, ужас! 

И какви претенции има България? България има една претенция - истината. 

България проговори и тутакси беше заклеймена - "Лошо им се пише на българите! Скъпо ще платят!". 

Един бивш германски дипломат посъветва България "да отстъпи и да не дразни Брюксел във финансово (!) отношение", щото щяла да дойде Русия! Друг бивш германски дипломат посъветва Меркел "да убеди България да поеме своята отговорност пред Европа". Тъй ли? 

А кога Европа ще поеме своята отговорност пред България? 

Това е същинският разговор. Българското вето е златният шанс за започване на този разговор. Ако българските политици малко от малко имат здрав разум!

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 3141

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 3022

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2851

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2942

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ