23 Февруари 2020неделя20:07 ч.

Министър Бисер Петков и изпълнителният директор на АСП Румяна Петкова обясниха за пореден път механизма на новите помощи

Пускат новата помощ за хора с увреждания

До 31 март нерегистрираните трябва да подадат заявления в АСП

/ брой: 15

автор:Аида Паникян

visibility 2109

От 1 януари хората с 50 и над 50% увреждания, навършили 18 г., получават нов вид месечна финансова помощ. Тя ще бъде процент от линията на бедност (348 лв. за 2019 г.) и по-висока от получаваните досега месечни добавки за социална интеграция, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Около 500 хил. души, които до края на 2018 г. са получавали интеграционни добавки, не е необходимо да подават заявления за новата помощ. Но има над 50 хил. души, които досега не се вземали добавки и не фигурират в списъците на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Те трябва до 31 март да подадат заявления в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес.

До 1 април хората ще получават помощта без индивидуална оценка на потребностите. Новата помощ се отпуска за времето на ТЕЛК-овото решение. Ако то е пожизнено, срокът е 5 години. След 1 април, ако решението на даден човек изтече, той първо ще се явява на ТЕЛК, след това ще му се прави индивидуална оценка на потребностите и въз основа на нея ще получи право на помощта.

Петков поясни, че първите плащания на помощта по банков път ще започнат от 12 февруари, а в пощите - след 15 февруари. Новата помощ през 2019 г. ще бъде между 24,36 лв. и 198,36 лв. По думите на социалния министър в масовия случай ще бъде по-голяма от досега получаваните добавки. Законът гарантира, че никой няма да вземе по-малка сума от получаваната до края на 2018 г., увери Петков. Той даде пример за човек с увреждане над 90% с право на чужда помощ, който получава като основна социална пенсия за инвалидност, подкрепата ще се увеличи поне със 134 лв.

Към 21 януари АСП сключила споразумения с 285 общини и райони на общини за предоставянето на социалните услуги "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник". По думите на Петков предстои потвърждаването на още 8 споразумения, с което общият им брой ще стане 293. Това ще даде възможност над 25 550 души в цялата страна да получат необходимата асистентска подкрепа без прекъсване, увери социалният министър. 

Бисер Петков:
Акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ови решения ще дисциплинира

МВР и прокуратурата си вършат работата, коментира Бисер Петков схемата с фалшивите ТЕЛК-ове, разкрити от МВР и прокуратурата. По думите му това ще "действа дисциплиниращо на всеки, който се опитва да изкара пари" от подобна схема. Петков припомни, че през 2017 г. МТСП предложи концепция, която да промени законодателството и да се въведе нова експертиза за работоспособност, но идеята не получи политическа подкрепа и подкрепа от организациите на хората с увреждания. Петков каза, че изнесените от службите данни сочат, че медицинската експертиза се нуждае от подобрение. По думите му трябва да се търсят ефективни мерки за прекратяване и на злоупотребите с болничните. 

Преувеличени са числата за фалшивите ТЕЛК-ове според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Не мисля, че корупцията е в такива мащаби. Това, което чух от изявленията на прокурора за 4 досъдебни производства и 7 прокурорски следствия - няма как това да обясни милионите, коментира Кацаров. Според него основната причина за загубите не е в корупцията, а в неправилната организация на цялата система на медицинската експертиза, което води до неправилно насочване на парите.

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 33

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 48

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 44

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 49

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 42

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ