25 Юни 2021петък02:57 ч.

Пушачите са невинни за проблемите в туризма

Загубите на бизнеса нямат връзка със забраната за пушене

/ брой: 122

автор:Аида Паникян

visibility 13

Туризмът не е в упадък заради въвеждането на забраната за тютюнопушене, категоричен е Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му в момента българският туризъм стои изключително стабилно и въпреки въвеждането на ограничението преди една година, секторът бележи ръст. Нещо повече: в общите условия за подписване на договори за предоставяне на туристически услуги е записано, че България е страна с ограничаване на тютюнопушенето. Няма и оплакване от ни един туроператор след въвеждането на забраната, няма и рекламации заради забраната, увери Драганов.
Общо приходите в туризма за 2012 г. са над 2,9 млрд. евро, което е 2,2% ръст по отношение на чуждестранни гости в страната и ръст с 3,8% на чуждестранните туристи. Според Драганов не е ясно откъде се получават числата, според които туристическият бизнес губи от въвеждането на забраната. Той представи и данни за броя на работещите в сектора хотелиерство и ресторантьорство - през 2011 г. са били 159 200 души, през м.г. - 152 700, а през 2010 г. спадът на работните места в отрасъла е от 9 хил. в сравнение с предходната година. В същото време в 2/3 от хотелите ресторантите по морето са на открито, където не е забранено пушенето. В София от около 290 хил. места в заведенията за хранене над 180 хил. са на открито. Според Драганов сред основните причини за загубата на работни места в отрасъла са поскъпването на енергоносители, на продуктите, на транспорта и пр. Драганов припомни, че туристическите услуги у нас са значително по-скъпи от други страни - 7-дневна почивка в Тунис (199 евро) и Египет (около 299 евро), а в България - 465 евро. Драганов призова държавата да помогне на туризма не чрез връщане на пушенето в закритите заведения, а с намаляване на ДДС за хотелиерите от 9% на 7%, както бе доскоро; да бъде премахната туристическата такса, която хотелиерите плащат, защото това оскъпява услугата в сравнение със съседни страни; правителството да изработи специална програма или по програмите от еврофондовете или по общински програми да бъдат създадени нови работни места в туризма.
По-рано шефът на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин подчерта, че едва 5% от заведенията са успели да наложат забраната и са готови да продължат с тези мерки.      
25 пъти по-висок е рискът от развитие на рак на белия дроб и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) в сравнение с непушачите, заяви д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести от болница "Св. София" в столицата. Според наблюденията й нараства заболеваемостта на пасивните пушачи. Тя е пресметнала, че 7-дневното лечение на влошено състояние на белия дроб струва на пациента 129.10 лв.
Тази година темата на 31 май е "Забрана на рекламата, спонсорството и промоцията на тютюневите изделия", припомни д-р Маша Гавраилова, експерт към сдружение "България без дим".

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ