14 Август 2022неделя17:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Гениалният "учен" Венелин Терзиев

Актуално

Пука ли се ледът под научния Остап Бендер?

В Русе освобождават скандалния Венелин Терзиев от длъжността професор

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 1965

Станаха точно три години, откакто алармирахме за пръв път за нечуваните подвизи на бизнесмена Венелин Терзиев - световен уникат в науката и висшето образование, символ на падението в отраслите на знанието у нас. Случаят е толкова фрапиращ и толкова широко известен в бранша и в медиите, че отдавна трябваше да бъде изведен на чиста вода. Не би, напротив - възходът на Остап Бендер продължи. Като доказателство, че България в последните години е рай за измамниците и ад за честните хора - във всички сфери. 

През юни т.г. ДУМА се обърна за пореден път към МОН, при поредния министър - проф. Николай Денков, с въпроса: "Има ли проверка от МОН за случая Венелин Терзиев - човека, който за три години е защитил 4 докторски дисертации и е станал професор в 4 различни висши училища. Очевидно при спазване на закона това не може да се случи. Какви са резултатите от проверката и ще има ли последици за Терзиев и за хората, които са му дали научните степени и длъжностите?"

Припомням накратко 

шеметната кариера

на Терзиев. Той се дипломира през 1997 г. като инженер-химик и учител по химия в Бургаския университет "Проф. А. Златаров". Същата година специализира счетоводство и контрол в Стопанската академия в Свищов. Започва работа в русенското градче Ветово, в Службата по заетостта, която оглавява след 11 месеца. След това става директор на Службата по заетостта в Русе, а не след дълго - зам.-директор на Националната служба по заетостта в София. През 2003 г. е бил и кандидат за кмет на Русе от ПП "Гергьовден". Оглавява фирмата "Скални материали" АД в Русе, още 6 фирми и три НПО с дейности от медицина до строителни материали. Според Търговския регистър е свързан с 10 фирми.

От 2014 г. започва фантастичният му "научен възход". Защитава докторска дисертация по... икономика във Варненския свободен университет, пет месеца по-късно става "доктор на науките" (с тема "социална адаптация на военнослужещите") в Националния военен университет във Велико Търново. След още 11 месеца геният защитава втори голям докторат в Стопанската академия в Свищов - по... финанси. За трети път "доктор на науките" Терзиев става на 17 януари 2018 г. в Бургаския свободен университет - по "политики в социалните дейности".

През 2015 г. е избран за професор в Русенския университет. Получил бил благославящо становище от министър Божидар Лукарски в кабинета "Борисов 2". През февруари 2017 г. "светилото" става професор във Висшето училище по пощи и далекосъобщения, след още година - и в Бургаския свободен университет, както и във военния университет. Преподава 15 дисциплини, учи докторанти, прави проекти... Хвали се с научна продукция от около 2200 статии, с участие в над 1100 конференции у нас и в чужбина, с над 40 монографии и учебни полагала, с членство в редакционните съвети на над 50 научни издания в България и в още десетина страни. Научните му интереси са разнообразни: образователни политики и технологии, развитие и управление на културно-историческо наследство, социално управление, социални политики, пазар на труда, управление на човешките ресурси, геополитика, национална сигурност и пр. 

През 2017 г. Терзиев става "член-кореспондент" на Руската академия по естествознание и там е награден с ордени. Проверка на ДУМА показа, че и в Русия, и в ЕС има официални предупреждения, че тази частна НПО е шарлатанско формирование, раздаващо измислени титли и медали.

След първите публикации в ДУМА бившият министър Красимир Вълчев назначи проверка по случая. През 2019 г. тя констатира, че няма нарушения на процедурите, но че "при изследване на четирите дисертационни труда на Венелин Терзиев в 4 различни висши училища чрез прилагане на системата за откриване на плагиатство Strike Plagiarism е установено, че във всеки следващ дисертационен труд на Терзиев процентът автоплагиатство се увеличава. Предвид това е сезирана Комисията по академична етика за проверка относно висока степен на автоплагиатство и плагиатство в дисертационните трудове на Венелин Терзиев". 

Въпросната проверка така и не завърши, а в това време Терзиев се обозначи и като гл. научен секретар в Университетска болница "Канев" АД в Русе, получи награда "Учен на годината" от International Achievements Research Center в Чикаго. Стана един от носителите на "Годишната награда за социална иновация - 2019" на Министерството на труда и социалната политика. Паралелно въртя с фирми обществени поръчки за по над 2 милиона лева и проекти от еврофондове. А министърът на културата Боил Банов го назначи за шеф на... държавната фирма "Реставрация" ЕАД! През ноември м.г. пак Банов награди нашия гений с почетна значка "Златен век" - заради значимия му принос към развитието и популяризирането на българската култура. Терзиев е участник и в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово. За наградата е номиниран от: Регионална библиотека "Любен Каравелов в Русе, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Университетска болница "Канев" в Русе, Военна академия "Г.С. Раковски" в София. 

Ще кажете, че 

всичко това не е възможно

Всеки, който има и най-малък досег до висшето образование и науката, не изпитва никакво съмнение, че става дума не за друго, а за велик комбинатор. Най-малкото е, че дори гений няма как да прави по две научни публикации на ден! А някогашният министър и бивш ректор на Русенския университет доц. Марко Тодоров публично обясни как с един и същи текст и с плагиатство може да се множат до стотици научните публикации на едно лице. Какво от това? Някои си лапат баницата, която други им дават. 

Да напомня, че министърът на ГЕРБ Сергей Игнатов натрапи т.нар. Закон за развитие на академичния състав, действащ от 2011 г., който премахна ВАК и прехвърли научните степени и длъжности директно към автономните вузове, без всякакви изисквания. Сега берем плодовете на това безобразие. Със законова поправка в 44-тото НС бяха въведени минимални изисквания, а министърът получи право на контрол при незавършени процедури. При завършени конкурси обаче само при сигнал за плагиатство министърът може да упражни контрол чрез създадената Комисия по академична етика.   

Какво отговори МОН 

На въпроса на ДУМА преди дни от МОН отговориха, че министърът проф. Николай Денков "по собствена инициатива е възложил на Комисията по академична етика проверка за плагиатство и автоплагиатство". В отговора се обяснява, че за всяка от процедурите за научна степен или длъжност се определят по трима хабилитирани арбитри в същата специалност или професионално направление. Т.е. за всяка от титлите на Терзиев трябва да се произнесат различни арбитри. Ако се установят плагиатство и автоплагиатство, комисията взема решение, на лицето се отнемат степените и министърът може да настоява пред съответните ректори да го освободят от заеманата длъжност. Когато има резултат, МОН ще го оповести, се казва в отговора. 

Е, очевидно ДУМА ще задава същите въпроси и на следващия министър. И така - до края на света. Само че в случая не става дума само за плагиат, а за очевадно мошеничество, документни врътки, фалшивки и измами в крупни размери. За което има текстове в Наказателния кодекс. 

Първа промяна...

Но, представете си, най-неочаквано, от в. "Труд", който от години е личен рупор и пиар на лицето Терзиев, дойде първи сигнал за някаква промяна. Един бивш декан от Русенския университет сипе огън и жупел по когото намери, защото по предложение на катедрата, към която е Терзиев, факултетният съвет е решил той... да бъде освободен от длъжността професор. Причината - получил е отрицателна оценка при задължителното атестиране на преподавателите! От факултета обясниха за ДУМА, че Венелин Терзиев поне от година и половина не се е мяркал във вуза, не е водил занятията си със студентите дори онлайн, не се е появил даже да подпише атестационните документи, а и не може да бъде открит от колегите си. Атестиращите са сезирали Комисията по академична етика към МОН, че в представените от Терзиев данни за научни публикации има двойки еднакви статии, че повечето са доклади от конференции, че цитира сам себе си, че в публикация с двама автори след това е добавено името на Терзиев и тя е представена като нова публикация с куп цитирания на негово име, които не са цитати от реферирани издания, каквото е изискването. Оказва се дори, че в литературна публикация са цитирани ни в клин, ни в ръкав технически изяви на Терзиев, всичко може да се види и провери в официалния регистър на НАЦИД, казват от факултета. Освен това Терзиев искал да става шеф във вуза в Русе, обаче по закон няма как да заеме ръководна длъжност, понеже там той е само на четвърт щат. В "Труд" обаче отрицателната му атестация е определена като отмъщение от страна на некадърните преподаватели и ръководство на университета!     

И още един любопитен акцент: според автора на "Труд", визиращ ДУМА, Терзиев бил "охулен чрез една жалка поръчкова статия, публикувана двукратно в някакъв партиен вестник". Не, господине, статията не е една, няколко са през годините. И понеже истината не може да бъде "поръчкова", в още много честни медии случаят бе разследван. Ала ви е удобно да го изкарвате политически. Не е, криминален е. Ледът се пропуква под Остап Бендер. А ви обещавам, че публикациите ще спрат, когато се премахне и в науката сенчестата държава, в която властта натика България в последните години.

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 352

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 594

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ