15 Октомври 2019вторник18:24 ч.

Снимки Личен архив

Прозрения от дъното на Европа

Книгата на публициста Лазар Мурджев бие камбаната. Ще я чуем ли?

/ брой: 120

автор:Тодор Коруев

visibility 1234

Яркият и разностранен талант на Лазар Мурджев е познат на интелектуалната публика преди всичко с острата публицистика, дълбоките социално-политически анализи, метафоричната есеистика, умни фрагменти, безпощадни филипики, мъдри прозрения и дръзки неочаквани прогнози. Познаваме го от списание "Сигурност", на чиито страници разкрива непримиримия си характер и бързите си публицистични рефлекси. Неговото творчество, за разлика от разхвърляните писания на много от пишещите братя, скачащи от тема на тема като по неравен калдъръм, е концептуално. Ще ми се името му да става все по-известно, текстовете му - все повече търсени, защото Лазар Мурджев, автор с всестранни познания и богато въображение, със свой творчески стил, не само пише остро, умно и убедително, но той е един от малцината, които търсят Брод за България. Дори само заради това си заслужава да се срещнете с него в книгата му "Прозрения от дъното", издание на "Захарий Стоянов". Ето как го оценяват първите читатели:

Чл.-кор. на БАН Иван Гранитски: "Словото на Лазар Мурджев е наситено с дъх за България, със справедлив патос и преклонение, когато говори за великите отечествени предци, заложили брод към бъдещето - създатели на държавата на духа, отдадени на вярата през времена на тежки потресения и изпитания. И в същото време словото му е изпълнено с презрение и отвращение срещу съвременните погубители на благородните национални исторически традиции, срещу днешните пишманполитици, недостойни марионетки на новата политическа несъстоятелност."

Анна Заркова: "Прозрения от дъното" - не е така. Да, Лазар Мурджев пише от държава, която е на дъното на класациите - тя е първа по бедност, по смъртност, по неефективност на съдебната система, по корупция и безнаказаност на престъпленията. Обаче вярното заглавие на тия записки би било "Прозрения от дъното на душата". Защото тия прозрения на Лазар са направени по духовния път, който той изминава в търсенето на онзи Брод за България, който вече почти е намерил - ако не тялом, то поне духом - и то с другари. Такъв брод има. Не знам за вас, но аз му повярвах на Лазар."

Проф. Орлин Загоров: "Книгата "Прозрения от дъното" представлява четиво, което не само боде гузните съвести със своите остри прозрения за реалността на повърхността, където царството на несигурността и безвластието на законите се окопават в дълбоката пропаст между богатството и бедността, а посланията от недрата на народното недоволство разбиват всяко бездушие и го трансформират в непокорство на духа. Основното съдържание на "Прозрения от дъното" е призивът за промяна на съзнанието, т.е. пробуждането, насочено към проницателна духовност и постоянно себеусъвършенстване." 

Проф. Радослав Радев: "Лазар Мурджев има своите политически пристрастия, но те не му пречат да бъде добър публицист, той влага в крайността на метафорите, за да не потъне в безизходността на цинизма, уморен е от клишета, затова предпочита остротата на думите. Творбите му могат да се назоват и репортажи, но вместо с географска - с нравствена определеност - "от дъното на Европа"."  

Подчертах концептуалността в творчеството на Лазар Мурджев. Тя е подкрепена убедително от художественото оформление на книгата, осъществено от сина му Димитър Мурджев, от полиграфическото изпълнение и от структурирането на книгата, която има няколко раздела: I. Раздел за оцеляване - БРОД; II. Само дъх надежда; III. Фрагменти/ Пристрастия/ Апострофи; IV. Убий българина. Заглавията, естествено, не казват всичко, но подсказват, че тъкмо такива книги са потребни днес на читателите и на обществото.                                                                     

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ