14 Април 2021сряда01:31 ч.

За първи път

Прозрачен избор на шеф на ДАНС

Изказване на народния представител от КБ Димитър Дъбов, председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, при вчерашния избор на председател на ДАНС в НС

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 0

Днешното (б.р. - вчерашното) гласуване за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" ще се проведе в наистина тежка обстановка. Продължаващите и в момента протести показват, че обществото е свръхчувствително към този избор. Справедливите очаквания за прозрачно вземане на решението ескалираха до радикални искания за "граждански" номинации и едва ли не за налагане на кандидатури от улицата. Народното събрание отново понесе обвинения в "задкулисие", че кадрува "на тъмно" и не зачита волята на суверена за прозрачност и отчетност. На този фон дясната половина на залата продължава да бъде празна. Част от българските депутати отказват да носят отговорност за пълноценното протичане на парламентарните процедури, в които решенията на поддържащите управлението срещат коректива на опозицията.
Давам си сметка, че в тази обстановка трудно ще срещне разбиране обяснението, че изборът на шеф на агенция, чиято основна дейност е контраразузнаването, е наистина специфичен случай. Че не само световната практика, но и националният интерес налагат в този случай процедурата по избора да не излиза от строгата рамка на държавните институции, определени изрично в закона.

Недялко Недялков и Владимир Писанчев по време на изслушването им в комисията за контрол над спецслужбите


Следвайки именно тази логика, председателстваната от мен комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения осъществи процедура по

предварително парламентарно изслушване на кандидатите

за председател на ДАНС, с която бих искал да ви запозная.
Такава процедура при избора на шеф на контраразузнаването се следва за пръв път. При назначаването на нито един от предишните ръководители на ДАНС, а преди това и на Националната служба "Сигурност", не е консултирано Народното събрание. В интерес на истината, не е имало и искания в обществото за това. Широката публика научаваше името на новия председател едва от президентския указ за назначаването му. Част от философията на промените в Закона за ДАНС, с които изборът се възложи на парламента, беше именно тази - председателят на агенцията да се избира от най-представителната от трите власти. С това се целеше да се осигури максимално възможната за тази чувствителна дейност публичност.
Конкретното предложение за изслушване на кандидатите на заседание на комисията, която контролира службите за сигурност, с широко участие на други институции, имащи отношение към националната сигурност, дойде от министър-председателя г-н Пламен Орешарски. Това стана с писмо, получено в комисията в късния следобед на миналия петък, 12 юли. В него бяха предложени двете кандидатури - на и.д. председател на ДАНС г-н Владимир Писанчев и на директора на специализирана дирекция в агенцията г-н Недялко Недялков. Бяха приложени и техни подробни кадрови справки.
В най-краткия възможен срок - на 16 юли, вторник, се проведе извънредно заседание на комисията, на което присъстваха и вицепремиерът с  ресор "Сигурност" и министър на вътрешните работи, секретарите на президента по вътрешни работи и правни въпроси, председателите на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по отбрана. Поставената цел на изслушването не бе да се избере единият от двамата кандидати, защото правото да предложи на Народното събрание кандидат според Закона за ДАНС принадлежи единствено на министър-председателя. Членовете на комисията и поканените за участие в заседанието представители на други институции трябваше да преценят дали двамата кандидати отговарят на законовите изисквания и дали имат професионалните качества за председател на ДАНС.
В първата част на заседанието двамата кандидати имаха възможност да направят експозета, в които да изложат концепциите си за управлението и развитието на агенцията. Експозетата трябваше да съдържат в себе си отговори на четири предварително зададени от комисията тематични кръгове от въпроси.
Тази част от заседанието беше открита за акредитираните в Народното събрание представители на медиите. Такова нещо се допусна отново за пръв път в българската парламентарна практика в заседание на комисията, която контролира служби за сигурност, откакто съществува отделна такава комисия. Целта беше обществото да получи информация за

визията за развитие на ДАНС

на всеки от кандидатите.
Втората част на заседанието беше закрита според изискванията на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и вътрешните правила на комисията. В продължение на близо два часа кандидатите отговаряха изчерпателно на въпроси, които им поставяха членовете на трите парламентарни комисии, които присъстваха на заседанието. По много от тях се разви дискусия. Част от обменената информация съдържа елементи на класифицирана информация с оглед естеството на работата на ДАНС. По тази причина в тази зала ще ви запозная само най-общо с някои по-важни от обсъжданите теми:
* Бе обсъден въпросът за интегрирането на бившата ГДБОП в структурата на ДАНС. Бе изразено опасение от възможността ГДБОП да премине само "под шапката на ДАНС", като остане де факто агенция в агенцията. За предотвратяването на това се посочи, че е необходимо да се търси баланс между една сравнително обособена в автономна структура дейност и пълното сливане на функциите, както и премахването на дублиращите функции в досегашната структура на ДАНС. Кандидатите описаха механизмите за преминаването на служителите на ГДБОП, което ще стане не механично, а след доказване, че всеки един от тях отговаря на условията за работа в агенцията, включително с преминаване на психологически тест и изследване с полиграф. И.д. председател на ДАНС докладва за няколко случая на

доказано нелоялно поведение

както и за служители, които доброволно се отказват да преминат на работа в новата служба.
* Друг, свързан със структурата, въпрос бе за звеното, експлоатиращо СРС в ДАНС, и дали то няма да дублира новосъздадената Държавна агенция "Технически операции". Кандидатите смятат, че със запазването на това звено може да се постигне взаимен контрол на службите, но че все пак това е въпрос на законодателно решение.
* Постави се въпрос за прогнозируемите ползи за бюджета от предотвратените икономически и финансови престъпления, както и за обсъждането на механизъм за материално стимулиране на служителите на агенцията в разкриването на такива по модела на НАП.
* Много чувствителен въпрос бе за прекратяване на всички практики за използване на ДАНС за политически поръчки и политически чадър, както и на разследване на всички такива случаи, за които има сигнали, от близките години, които нанесоха немалко вреди по авторитета на службата.
* Кандидатите дадоха информация за партньорството на ДАНС с аналогични служби както от евроатлантическите страни, така и от Черноморския регион, и за степента на координация и взаимодействие с тях.
* Потърсена бе информация за най-голямата

разузнавателна активност на чужди държави

срещу България и всички рискове за националната сигурност, свързани с това.
* Бе попитано за противодействието срещу засилващото се влияние на съседна държава в България.
* Друга подобна тема бе за заплахата от развитие на ислямския фундаментализъм в страната.
* На фона на навършването на 1 година от атентата в Сарафово, кандидатите бяха попитани за изводите за ДАНС след този терористичен акт и за мерките срещу международния тероризъм, незаконното разпространение и притежаване на оръжие и общоопасни средства, пролиферацията, защитата на държавните граници и границите на ЕС.
* Бяха зададени и въпроси за безпристрастните действия на ДАНС срещу местни олигарси и бе изразена готовност от кандидатите, че подобни действия биха се предприели при подаване на конкретни сигнали за доказана престъпна дейност.
* Не бе спестен и въпросът за информационното дело "Галерия". Питането отправи председателят на ПГ на Коалиция за България г-н Станишев. Г-н Владимир Писанчев получи възможност да обясни участието си в разработката, по начин, който постави извън съмнения името му. Той също докладва пред комисията, че всички материали по нея вече са публикувани в интернет, с изключение на частите, които съдържат лична информация.
Имаше много други обсъдени теми, които няма как сега да намерят място в това мое изложение.
След изслушването комисията прие становище, че и двамата кандидати - г-н Писанчев и г-н Недялков, отговарят на законовите и професионалните критерии да бъдат избрани в ръководството на ДАНС. Становището бе изпратено чрез председателя на Народното събрание до президента на Република България г-н Плевнелиев и до министър-председателя г-н Пламен Орешарски.
От името на Министерския съвет вчера бе внесено предложение да изберем за председател на ДАНС г-н Владимир Писанчев. Вероятно за избора на премиера е натежал опитът му в ръководството на държавната агенция.

 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ