24 Януари 2019четвъртък12:32 ч.

Прожекции на български филми по повод Деня на киното

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 334

2019 година започва оптимистично за българското кино, което през 2018-а спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми, както и сърцата на българските зрители. Филмът "Ага" на Милко Лазаров беше избран да закрие 68-ото издание на Берлинале и спечели голямата награда "Златна роза" във Варна. Копродукцията с българско участие "Не ме докосвай" на Адина Пинтилие получи "Златна мечка" в Берлин, а копродукцията "Дивата круша" на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. "Ирина" на Надежда Косева беше показан във Варшава и грабна множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов "Тайният живот на Вера" ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс. 

Законът за филмовата индустрия беше адаптиран през 2018 г. към европейските изисквания, беше възстановено финансирането на български филми чрез Националния филмов център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 г. беше увеличен за първи път от шест години насам с 2 милиона лева.

Българската филмова общност чества своя професионален празник на 13 януари от 2005 г. по инициатива на НФЦ. В чест на този ден НФЦ, в сътрудничество със Столичната община и Националния дворец на културата, организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона - "Одеон", Дом на киното, "Люмиер-Лидл", "G8", "Евросинема", както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. Зрителите имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев "Далеч от брега", семейния "Смарт Коледа", боксофис хитовете "Възвишение" и "Дъвка за балончета", носителя на голямата награда "Златна роза" за 2017 г. "Вездесъщият" и много други. Билетите ще са на специална цена от 5 лв. Официалното честване на 13 януари е от 18.30 ч. в зала 6 на НДК.

Властта тихомълком посегна на свободата на словото

автор:Дума

visibility 221

Предупреждения за опасни валежи в цялата страна

автор:Дума

visibility 93

Грипна епидемия в Кърджали и Видин от днес

автор:Дума

visibility 78

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 16

Преврат във Венецуела

автор:Дума

visibility 229

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 297

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 292

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 121

/ брой: 16