01 Юни 2020понеделник20:46 ч.

Проверяват за фалшиви дезинфектанти

/ брой: 92

автор:Аида Паникян

visibility 185

"Министерството на здравеопазването е предприело действия върху над 100 икономически оператора за пуснатите от тях продукти, неотговарящи на нормативните изисквания, и над 15 интернет магазина, предлагащи такива продукти". Това пише министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП д-р Десислав Тасков кой ще контролира предлагането на дезинфектиращи препарати, които не са подходящи за ситуацията. Проверките на МЗ били продиктувани от констатирани недобри практики както в търговската мрежа, така и при рекламни кампании на продукти с обявена неправомерна претенция за дезинфекция без издадено разрешение от министъра на здравеопазването. Става ясно, че дезинфектантите се пускат на пазара с разрешение на здравния министър по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. Контролът върху пуснатите на пазара дезинфектанти, биоциди с доказано вирусоцидно действие, се извършва от РЗИ. 

От отговора не става ясно каква е причината за проверките и какви са резултатите, дали проверените препарати не са ефективни или съдържат вредни съставки. "Не това беше въпросът ми, а дали лечебните заведения са надлежно подготвени за настоящата високо рискова и за пациенти, и за медици ситуация. От трите страници текст не става ясно има ли разписани правила за дезинфекция в ситуацията на КОВИД-19, какви са конкретните мерки за употреба на вирусоцидни препарати. Не става ясно дали лечебните заведения са задължени и дали са снабдени с тях, откъде се снабдяват, МЗ осигурява ли им необходимите количества или болници, аптеки, лаборатории и др. сами си ги купуват, на какви критерии трябва да отговарят тези препарати, за да бъде постигнат необходимият ефект от ползването им", коментира д-р Тасков пред ДУМА.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 90

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 306

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 416

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 601

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 500

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ