28 Ноември 2020събота19:49 ч.

Провали

Провали

/ брой: 207

автор:Евгени Гаврилов

visibility 502

Твърденията на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, че държавата няма да строи собствени бензиностанции, а ще излезе на пазара на горива чрез публично-частно партньорство или чрез франчайзинг, не е новина. Това стана ясно в началото на месеца, когато бе публикуван бюджетът на новосъздадената Държавна петролна компания. За 2021 г. са предвидени 49 млн. лв., от които 12 млн. са за издръжка на петролни бази, 18 млн. - за ремонт, 15 млн. - за прираст на държавните резерви и запаси от нефт, 821 000 лв. - за компютри, автомобили и други капиталови разходи. За 2022 и 2023 г. са разчетени почти 30 млн. лв., но пак не са предвидени пари за бензиностанции. Идеята за тях е от края на миналата година, като целта бе да не се допускат спекулативни цени на горивата. Дали държавните бензиностанции ще изпълнят целта не може да се каже, защото намеренията са все още само на книга. А какво ще търси държавата като партньор при частника? Ще му осигурява печалбите?

Проблемът не е само там. Спекулативните и картелни цени на горивата отдавна поставят въпроса за работата на КЗК например, чието съществуване се оказа безсмислено. Тя прави безчет секторни анализи и въпреки това години не можа да види очевадното - че картел на цените у нас има, и да наложи санкции. Това е първият провал на държавата.

Според финансовото министерство държавата губи около 1,2 млрд. лв. годишно от укриване на данъци върху доставките и продажбите на течни горива. Оказва се, че при около 3000 действащи бензиностанции у нас има 30 000 други обекти за зареждане с горива, които са извън обсега на НАП. След двугодишни спорове бе приет специален закон за търговията с нефтопродукти, който трябваше да регулира проблема, но това не се случи. Тук е вторият провал. Третият е в неуспешния опит да се промени наредбата за касовите апарати. В бензиностанциите касовите бележки трябваше да показват как се образуват цените на горивата - и тази идея отиде в небитието. Дали и държавните бензиностанции няма да тръгнат по този път?

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 130

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 154

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 184

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 308

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 490

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 916

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 465

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 548

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ