07 Март 2021неделя14:11 ч.

На фокус

Провалът "София тех парк"

Българската "Силициева долина" се оказа поредната хранилка за калинки

/ брой: 168

автор:Евгени Гаврилов

visibility 431

За шефовете на "София тех парк" се твърди, че са като министрите на здравеопазването при управлението на ГЕРБ, защото не се задържат дълго на поста си. От 2012 г. досега там са се извъртели 15 борда на директорите, сочи статистиката. Така от една хубава идея Техпаркът се превърна в традиционна  държавна компания - лошо управлявана, източвана и удобно убежище за калинки. През последния месец това държавно предприятие се оказа отновово в окото на бурята. Там се проведе последната "историческата" среща на управляващата партия, където журналисти отнесоха боя. За сметка на това обаче от ръководството на София тех парк отказаха да дадат информация какъв наем е платил ГЕРБ. Във финансовите отчети на държавните фирми обаче всичко пише. За първото полугодие София тех парк е отчел загуба от 1,19 млн. лв. Наистина "завиден" резултат, като се има предвид, че година по-рано загубата е била 1,97 млн. лв.  Освен това дужеството има сключени два банкови заема с ДСК за по над 5 млн. лв. всеки, като те са обезпечени с недвижими имоти на компанията. 

Прилики и разлики

Много хора бъркат "София тех парк" и "Бизнес парк София". Но те си приличат само по имената, като изключим и факта, че се намират на различни места в столицата. Разработването им също бе доста сходно. Но всичко останало е коренно различно. Край IV километър на бул. "Цариградско шосе", разбирай "София тех парк", се вихрят скандали, а новопостроените сгради бухат празни. Докато в кв. "Младост 4", разбирай Бизнес парка, всички офиси са пълни, дори ще се строят нови и търговията и свързаните услуги направо кипят. Затова логично възниква въпросът откъде идва разликата? Отговорът е изключително лесен - "София тех парк" се стопанисва от правителството, а "Бизнес парк София" е изцяло в частни ръце. 

Инициативата за техпарка бе на президента Росен Плевнелиев, който бълнуваше как тук ще нахлуят гиганти от мащаба поне на "Майкрософт". Е, миражът му се реализира - през 2017 г. правителството на Борисов му даде офис в техпарка - безсрочно и безвъзмездно, да приема граждани и да упражнява иновативна обществена дейност. 

Проектът за "София тех парк" започна да се изпълнява през 2012 г., като до края на миналата година в него бяха вложени 76 млн. евро от оперативна програма "Конкурентоспособност". В началото само за четири години старите и изоставени военни казарми там бяха заменени с модерни сгради и лаборатории. Обещаваха се разработки на иновации, сътрудничество с институти и университети, бизнес инкубатори - с две думи, нещо като Силициевата долина. Но изведнъж започнаха да се правят промени в борда на директорите на дружеството, чийто принципал е министърът на икономиката. Съответно реализирането на старите обещания бе заменено със скандали, препирни и нападки. Кулминацията на скандала бе преди година, когато Ивайло Пенчев, шеф на "Уолтопия" - единствения частен инвеститор в парка, излезе с отворено писмо срещу ръководството. "Една година след като открихте техпарка за сто милиона имате петдесетина човека в няколко стартъпа, май всичките финансирани с държавни и европейски пари, на ниски наеми. В лабораториите май нищо не се създава, но сигурно имат директори и харчат пари. Имате си и борд и не знам колко служители...", отбеляза Пенчев, с което на практика отвори кутията на Пандора. Като резултат от скандала беше сменено ръководството на държавното дружество. До последно обаче предишният изпълнителен директор Иван Симеонов отхвърляше обвиненията за прахосване на държавни средства. 

Аргумент

Основният аргумент на Симеонов бе, че парите за строеж на парка не са били на данъкоплатците, а са дошли като европейско финансиране. Подобно твърдение е нелепо с оглед на това, че парите по европейските фондове не падат свише, а отново са част от парите на данъкоплатците, били те граждани на България или на някоя европейска държава. В този дух финансирането по програма "Конкурентоспособност" не дава основание да се твърди, че неуспешният проект не ощетил българските данъкоплатци. Напротив, но редом с тях засегнати са интересите и на европейските такива.

Още по-важно е да припомним къде е построен "София тех парк". "Българската сицилиева долина се разполага гордо върху 300 дка имоти на IV километър, близо до зала "Арена армеец". Става дума за едни от най-апетитните терени на Министерството на отбраната, където са се разполагали бивши военни поделения. Имотът е апортиран в компанията "София тех парк", без да му е направена предварителна оценка. Въпреки че МО разчита именно на военните имоти, за да изпълни приходната част от бюджета си, от апортирането на имота военното ведомство не спечели нищо. Това е държавен терен, така че просто го прехвърляме от едно министерство на друго, обясниха тогава от МО. Колко е реалната цена на имотите, върху които е паркът, не би могло да се каже. С оглед на разположението им обаче може да се твърди, че тя е доста висока. Неуспехът в изграждането на модерен технологичен парк може също да се изчисли като пряка загуба за данъкоплатците.

Поръчки

Идеята на тех парка беше да събере на свой терен иновативни компании. Официално строителството му приключи в края на 2015 г. "София Тех парк" действително харчи милиони - например за почистване и профилактика вие, мили хора, се провалихте". Това беше и лайтмотивът в емоционалното писмо на Ивайло Пенчев към вече бившето ръководство на София Тех парк. Оказа се, че думите му изобщо не са без основание. Пример в тази насока са две обществени поръчки - за "предоставяне на услуги по почистване и поддръжка на сгради на територията на обект "Научно-технологичен парк", която е на стойност 1,1 млн. лева без ДДС и за "профилактика, поддръжка и ремонт на инсталации и съоръжения на обект "Научно-технологичен парк", която е на стойност 1,5 млн. лева. Първата поръчка е спечелена от фирма "Скарабей 69" ЕООД. Уникалното е, че тази фирма печели, макар офертата й да не е икономически най-изгодната, какъвто е основният критерий. Тя обаче взема апетитната поръчка, защото техническото й предложение е най-добро. Няма значение, че всъщност в "Скарабей 69" работят само трима души, според справка на сайта "Биволъ" в системата "Дакси" и че в Търговския регистър не е записано, че компанията се занимава с почистване. Втората поръчка също отива при фирма с по-слаба от икономическа гледна точка оферта - "Ю Сървисиз" ООД. Пак натежава по-доброто техническо предложение.

Празни обещания

"Излъгахте ме, като ме кандардисвахте да строя при вас. Нищо от това, което обещахте, не се случи. Няма наематели в сградния ви фонд, още по-малко високо-технологични, няма други частни инвеститори от ранга на Уолтопия. Всъщност от никакъв ранг. Едни големи поляни и няколко празни сгради. И един борд и малко чиновници. И само харчите пари. Пари, които не толкова високотехнологични гурута изкарват с честен труд и плащат под формата на данъци, за да можете вие да се преструвате на важни, че и да си вярвате", написа Ивайло Пенчев. Не трябва да се отрича и положителният ефект от появата на "София тех парк". Той се превърна в отличен декор за снимането на филми.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ