29 Ноември 2023сряда14:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП единствена се опита да работи за експертно правителство, но тънките политически сметчици на другите партии задълбочават политическата криза

Анализ

Провалът на медийния тероризъм срещу БСП

Всички интриги за участието на левицата в кабинет на Бойко Борисов рухнаха, но ще се извинят ли техните трубадури

/ брой: 92

автор:Александър Симов

visibility 9

Александър Симов


Още на първия ден след изборите България беше заразена с лъжата, че всички партии са готови да полегнат на Бойко Борисов и да направят правителство с него. Първоначално тезата беше хвърлена като паве към ПП/ДБ, а след това, за да бъдат натикани в ъгъла, започна да се говори, че БСП, ДПС и ИТН са се наредили на опашката и всекидневно тормозят Бойко Борисов да направи правителство с тях.

Специално за БСП това още от първия момент е абсолютна спекулация, лъжа и подла интрига. 

Всичко това, уви, е част от токсичната медийна атмосфера, в която живеем. Тук интригата минава за първокачествен анализ, откровената лъжа за морална позиция, а ръсенето на тъпотии - за високоволтова журналистика.

Заради това блато от неистини, глупости и зловредни токсини, е добре да внесем малко яснота за всичко, което се случи след изборите.

БСП от самото начало се опитваше да намери 

конструктивен начин 

за експертно управление, 

което да се опита да реши поне част от проблемите, които са ни залели като цунами. Високите цени, замръзналите доходи, липсата на бюджет, тотална неяснота по законите за Плана за възстановяване, нелепите опити за бързо влизане в еврозоната. Изобщо край нас пейзажът е осеян с осколки от нерешени проблеми, но за сметка на това никой не им обръща внимание. Тотален постапокалиптичен екшън.

И единственият начин за излизане от този лабиринт е политическият. Сядаш, говориш, обсъждаш разгорещено и търсиш формула, която да е най-малко дразнеща за по-голямата част от хората.  Ясно беше, че не може да има идеално правителство. Но имаше няколко мига, в които можеше да има реално такова, без никой да прави катастрофични компромиси и да се самоубива зрелищно.

Защото политическата криза в България достигна до своята задънена улица. Когато партиите не говорят една с друга, това е сигурна рецепта за катастрофа. Колкото й предсрочни избори да направим, ако тази атмосфера не се промени, държавата няма да мръдне напред. От подобен блокаж на диалога печелят единствено обществените спекуланти, кандидатите за чудотворци и политическите инженери, които вече виждат как сменяме модела на управление в страната.

На този чудовищен фон пак БСП показа своите най-силни качества - че тя е партията, която търси конкретни решения, че е политическата формация на диалога и единствена не бяга от разговори.

Но нима има 

изненадани?

Още след изборите на 2 април 2021 година БСП беше партията, която упорито и инатливо настояваше да има редовно управление, което да предложи конкретна програма за справяне с последствията след Бойко Борисов. И на всички, които днес се упражняват с идеята, че левицата е жадна за власт и за "попълване на кутийки", нека да напомним, че социалистите бяха готови да подкрепят и правителство, в което не участват, стига програмата му за управление да бъде качествена и адресирана към най-засегнатите от кризата обществени групи. 

Това се повтори и след вота на 11 юли същата година. Тогава БСП се оказа единствената партия, която може да говори с всички, но съгласие за пореден път не беше постигнато. Защото всякакви политически и телевизионни проекти бяха отдадени на идеята да се изколят докрай, изчегъртвайки не Бойко Борисов, а надеждите за промяна на хората.

Точно заради това БСП прие и участие в кабинета на ПП, заедно с ДБ и ИТН след гласуването на 14 ноември. Никога участието във властта не е била самоцел за социалистите. И тук, ще ви помоля, да се абстрахирате от зловещия медиен фон. У нас отдавна няма анализатори, а само идеологически работници, които обслужват силните на деня. Но кабинетът на ПП ще остане в историята единствено и само с това, че реализира мощната социална програма на БСП. Реализира нейните идеи и това се дължи само на социалистическата партия. На никой друг. И до днес ПП като паразити се опитват да пируват с тези постижения, но един ден, когато прахът слегне, всичко ще си дойде по местата.

После след изборите на 2 октомври миналата година задачата на БСП беше същата - да накара политическите партии да седнат на една маса, да се опитат да формулират реални приоритети и да постигнат съгласие поне за временен кабинет, който да ги реализира. Партизанщината отново взе връх, защото достатъчно на брой хора си правеха тънки политически сметчици за нови избори и цялата власт. Солената сметка пак я платиха хората, потънали в безвремието на служебни правителства, които безчинстват неконтролирано. 

Ето заради това след поредния вот някой трябваше да вкара конструктивния тон и да се опита да свърши основното - да накара политическите партии да помислят за хората. Пак задача за БСП.

Още щом 

ГЕРБ извадиха 

Мария Габриел

стана ясно, че те не искат редовно правителство. Напротив - използват ситуацията да играят игрички, да маневрират и да подчинят всички останали политически субекти. Изваждането на партийна фигура, без обсъждане, взриви всяка възможност за експертно правителство с първия мандат. И напомни по марксистки, че историята се повтаря като фарс. Така през юли 2021 година Слави Трифонов номинира цяло правителство и така унищожи всяко политическо предимство на своята партия, която се срина в канализацията на историята.

БСП дори след появата на Габриел се опита да покаже различен начин на правене на политика, но всъщност левицата сбърка. 

Политика може да се прави там, където има здрав разум и мъже. А срещу теб са банда самозванци, които гледат да се надвикат с лозунги и ако може да се самоунищожат едни други зрелищно. 

Това е цирк, в който БСП вече не можеше да си позволи да участва. Отново и отново преговорните екипи на левицата се опитаха да измъкнат конкретни ангажименти и ясни послания от номинираната за премиер, но удариха на камък. Как да останеш в такъв разговор? Нямаш място в него. 

Както нямаше място във всички гнусни "анализаторски" лъжи за нареждане на кутийки и едва ли не хищническа страст за участие във властта. Тъжното е, че тези анализатори сега няма да си признаят, че лъгаха безотговорно и маниакално. 

Всъщност именно трубадурите на Бойко Борисов го провалиха и унищожиха шансовете за някакъв експертен кабинет. Защото те започнаха 

да му пеят като 

древногръцки сирени 

че той е велик, че всички ситуации работят за него, че няма как да сбърка, че е шамхатист номер 1, че е неповторим покерджия. Тези хора го накараха да повярва, че всички партии са готови да му полегнат, независимо как се държи и независимо какво предлага. Върнете си медийните оратории от последния месец - пееха му на уше колко е неповторим и как всички искат вечеря на свещи с него.

Ето точно заради това пак БСП се оказа врагът. Единствената партия, която се опита да предложи рационален разговор за политика. Но в България днес никой не се интересува от хората. Никой не дава пет пари за безнадеждността, социалната фрустрация и икономическата несигурност. Всички за пореден път се отдадоха на играта на тронове, а знаем, че тя завършва с много пролята кръв и страшно много мъртви главни герои.

Забележете само - БСП се оказа врагът и за достатъчно на брой свои "приятели", които не се посвениха за пореден път да интриганстват на неин гръб.  

Няма как да подмина политическите упражнения на евродепутатите, избрани от БСП, които написаха специална декларация, че левицата не трябва да участва в кабинет на ГЕРБ.

Нали знаете, че това е пълна лъжа? Никога не е ставало дума за коалиция с ГЕРБ, нито за участие с тях, а за експертен кабинет, чиято програма подкрепят различни партии. Това към момента е единственият начин за излизане от кризата. Но в задачата се пита къде бяха тези величествени моралистични съвести, когато трябваше да отстояват националния интерес и да гласуват срещу Истанбулската конвенция и превръщането й в задължителна за ЕС. Защото именно в такива случаи си личи кой е верен на програмата на партията и кой е просто опортюнист, който иска да я разбие.

БСП никога не е имал намерение да подкрепя кабинет на ГЕРБ, да попълва кутийки за участие във властта в името на самата власт, нито пък е тропала нетърпеливо по вратата на Бойко Борисов да я включи в правителство.

И това го знаеха всички разумни и мислещи хора. 

Сега обаче ГЕРБ да си търсят сметка от "политическите анализатори". Те им обещаваха звезди, рози, залези и светло бъдеще. 

Всъщност не е късно да ги получат. 

Но от ПП/ДБ. 

БСП е твърде мъдра и спокойна, за да участва в такива медийни романси и изящни лъжи.

БСП за пореден път показа политика от различно качество. И, да, сигурно днес няма много хора, които да го оценят. Но един ден и това ще стане.

Със сигурност ще стане. 

БСП гласува "против" Бюджет 2024

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 231

Депутатите отхвърлиха проекта за бюджет на НЗОК

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 231

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 166

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 171

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 193

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 159

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ