30 Юни 2022четвъртък19:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Колонката на Мирослав Попов

Провалът на етнофедерализма

/ брой: 37

автор:Мирослав Попов

visibility 87

Речта на Владимир Путин маркира края на една историческа епоха - епоха на пределната доминация на Запада в Нашия свят.

Освен друго, руският президент, силно развълнуван, направи сурова равносметка на геополитическите резултати от един привлекателен, но сгрешен в основата си, експеримент, продължил седем десетилетия.

СССР се провали не в индустриализацията, не в социално битовите и т.н. сфери. Провали се в модела за решаване на проблемите в едно многонационално и многоконфесионално общество.

Повече от 30 години Западът се опиянява да говори за "историческия провал на социализма". Внушението е, че социализмът се е провалил на полето на правата на човека, икономическата ефективност и потреблението. По принцип не го оспорвам, но съм длъжен да посоча, че базисната грешка в държавното устройство на някогашния СССР е на по-друга плоскост. И точно на нея се спря Владимир Путин. Става дума за принципа на етнофедерализма.

СССР се разпадна, защото бе заложил на погрешен, подвеждащ модел на решаване на националните проблеми.

Днес, през 2022 г., Путин заклеймява принципа на свободно излизане от федералната държава - новаторска идея на Улянов-Ленин.

У Ленин тя обаче се появява като свидно наследство от австромарксизма. В края на XIX век австро-унгарските и след тях и немските социалдемократи търсят отговор на "проклетите национални въпроси" в условията на капитализма.

Нациите трябва да са свободни, но не всяка човешка общност е нация. Мотивите на социалдемократите от края на XIX век безусловно са чисти. Резултат - саморазрушителен. Представата, че всяка етносоциална общност може да бъде самоуправляваща се, е абсурдна.

В самата прогресивна Русия подвеждането има и вътрешна мотивация. През втората половина на по-миналия век руските революционни демократи - прекрасни мислители, впрочем, се опияняват да говорят, че Русия е "тюрма на народите". Безспорно е, но вместо да се борят за освобождаването на човека, те искат да освобождават народите като общности. А това е нещо съвсем друго.

И всяка общност, която се самоопредели като народ, претендира за суверенитет. Но той по същността си принадлежи на цялото, не на частите.

Това е етнополитически капан, в който попадат Ленин, болшевиките и многобройните им последователи.

След толкова десетилетия Путин разтвори капана.

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 299

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 85

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 62

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ