24 Октомври 2020събота18:32 ч.

Протестирайте!

/ брой: 179

автор:Светла Василева

visibility 1914

Има смисъл от протестите, от възмущението чрез действия, от уличния натиск. Ако гневът беше останал "заключен" само в социалните мрежи, централната част на София щеше да се сдобие с поредния колос от стъкло и бетон. Сякаш не ни стигат новопостроеното ръбесто грозно чудовище на пл. "Македония" и почти завършеният 120-метров гигант "Милениум център" на бул. "Витоша". Строителите на последния си повярваха, че са велики и пожелаха да вдигнат още една грозота, този път 150-метрова в кв. "Стрелбище". В отпускарския август оградиха терена - площ с трева и дървета, разрушиха съществуващата улица. Ама че двама главни архитекти на София не им издават разрешения за строеж, хич не ги интересува.
Че няма влязъл в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство на небостъргач при положение, че районът е с 6-7-етажни сгради, изобщо не ги вълнува. Защото те са "велики". Защото, построили веднъж 120-метров гигант, използвайки пролуки в закона, повярваха, че номерът ще мине втори път. И как да не повярват, като съдът е на тяхна страна, отсъжда в тяхна полза, аргументирайки се с това, че общината не е "изследвала възможностите за отчитане и постигане на здравословна градска среда при зачитане на интересите на собствениците, които са купили имота с инвестиционна цел".
Казано иначе, да живеят инвеститорите, а гражданите... Парите си знаят как да намерят път към "сърцата" на администрация, съд и законотворци. Само че този път не се получи. Общинските съветници прекратиха производството по одобряване на проект за Подробен устройствен план в района. Това означава, че любителите на небостъргачи губят правното основание да искат разрешение за строеж. Това нямаше да се случи, ако не беше натискът и протестите на гражданите. Протестирайте! Има смисъл!    

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ