10 Юли 2020петък18:46 ч.

In memoriam

Прощаване с Цветан Начев

/ брой: 221

автор:Иван Гранитски

visibility 1943

    Отиде си и Цветан Начев. Онези, които го познаваха отблизо знаят, че той беше необикновена личност - смел, с непоколебим характер, истински патриот, работил за Отечеството самоотвержено и безкористно десетилетия наред.
    Ако говорим за неговата поезия (издателство "Захарий Стоянов" издаде пет негови стихосбирки - "Кокичета зиме", "Кокоша слепота", "Очила за цвят", "Душа под душа", "Насрещен вятър"), най-точната формулировка е - изящна простота. Какъв е лирическият свят на Цветан Начев? Светът на чувствителния човек, попаднал в навалицата на едно безумно време, когато се взривяват традиционни човешки ценности. На грубостта и насилието, на фалша и демагогията, на пошлостта и цинизма поетът противопоставя нежността и любовта, искреността и доблестта, вътрешната светлина на вечните човешки добродетели.
    Поезията на Цветан Начев се чете с лекота. Сякаш се разхождаме из чиста и облъхната от добротворна светлина градина. И с лириката си, и с огнената си публицистика (десетките телевизионни изяви, интервюта и антрефилета) Цветан Начев атакуваше политическата апатия и цинизъм на прехода. Той не се страхуваше на висок глас да осъжда вината на безскрупулните, алчните Катоновци, които се самопровъзгласяваха за политически елит. .
    Ако трябва да намерим една дума, която да характеризира този удивителен човек, то това без съмнение беше Съпротива. Мир на праха му!
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 20

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 399

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 364

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1022

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ