02 Март 2021вторник22:35 ч.

In memoriam

Прощаване с Цветан Начев

/ брой: 221

автор:Иван Гранитски

visibility 2087

    Отиде си и Цветан Начев. Онези, които го познаваха отблизо знаят, че той беше необикновена личност - смел, с непоколебим характер, истински патриот, работил за Отечеството самоотвержено и безкористно десетилетия наред.
    Ако говорим за неговата поезия (издателство "Захарий Стоянов" издаде пет негови стихосбирки - "Кокичета зиме", "Кокоша слепота", "Очила за цвят", "Душа под душа", "Насрещен вятър"), най-точната формулировка е - изящна простота. Какъв е лирическият свят на Цветан Начев? Светът на чувствителния човек, попаднал в навалицата на едно безумно време, когато се взривяват традиционни човешки ценности. На грубостта и насилието, на фалша и демагогията, на пошлостта и цинизма поетът противопоставя нежността и любовта, искреността и доблестта, вътрешната светлина на вечните човешки добродетели.
    Поезията на Цветан Начев се чете с лекота. Сякаш се разхождаме из чиста и облъхната от добротворна светлина градина. И с лириката си, и с огнената си публицистика (десетките телевизионни изяви, интервюта и антрефилета) Цветан Начев атакуваше политическата апатия и цинизъм на прехода. Той не се страхуваше на висок глас да осъжда вината на безскрупулните, алчните Катоновци, които се самопровъзгласяваха за политически елит. .
    Ако трябва да намерим една дума, която да характеризира този удивителен човек, то това без съмнение беше Съпротива. Мир на праха му!
 

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ