13 Юни 2021неделя07:31 ч.

Промяна в плана: Ударно ще се ваксинират възрастни и хронично болни

автор:Дума

visibility 941

Първа заповед на новия здравен министър – промяна в плана за ваксинация и в приоритетните групи за имунизация. Стойто Кацаров нямаше публични изяви, откакто зае поста, но в последните дни се появиха информации, че се готви промяна в коридорите за ваксинация.

От заповедта на министъра днес стана ясно, че приоритетните групи се променят - на фокус ще са възрастните и хронично болните.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на хора и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря, гласи заповедта на д-р Кацаров.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи по реда на тяхното записване.

В повечето държави в първа група на имунизацията попаднаха именно хората над 60 години и хронично болните. У нас предишното правителство възприе друг подход и възрастните хора попаднаха едва в четвърта фаза на ваксинационния план. Затова е процентът на ваксинирани сред тях е много нисък, казва министър Стойчо Кацаров в свое видеообръщение, разпространено от Министерството на здравеопазването. В него той призовава хората да се ваксинират, като признава, че самият той е имал известни резерви спрямо ваксините заради краткия срок и обхват на клиничните изпитвания. Казва обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони хора по целия свят и че дори и неспециалистите признават, че ползите надвишават многократно рисковете.

Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните шест месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от последните пет години, казва служебният министър.

В заповедта на д-р Кацаров се променя и начинът, по който ваксините ще достигат до личните лекари.

До утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо, и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Всеки общопрактикуващ лекар до четвъртък на предишната седмица по електронна поща на РЗИ ще заявява необходимите количества ваксини срещу COVID-19 (по вид, за първа/втора доза, брой флакони) за следващата седмица, както и логистичния пункт, от който ще ги получава. Регионалните здравни инспекции организират транспортирането на разпределените ваксини срещу COVID-19 до логистичните пунктове. При необходимост съдействие за транспортиране на доставките да бъде оказано от регионалните структури на МТСП, МВР, областните управители и кметовете на общини, е записано в заповедта.

 Вижте видеото с апела на здравния министър тук:https://www.facebook.com/1622143941376548/videos/180400427297661

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 671

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 677

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 402

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ