Променят стандарта "Стара планина"
Разрешават най-малко 0,1% соя в колбасите по БДС
/ брой: 245
В пробите на месни продуктите на 3 от общо четирите фирми, изпратени за изследване в Германия по стандарта "Стара планина", е открита соя под 0.1%.
"И най-добрият лазер не може да я хване", призна земеделският министър Мирослав Найденов. Отново на извънредна пресконференция, както се случи и при откриването на соята, аграрният министър обяви, че незабавно ще бъде върнат лицензът на четвъртата фирма - "Сами-М", тъй като при пробите на карначе на фирмата не е открито никакво съдържание на соя.
Положителен резултат при изследването на германската лаборатория по качествен метод PCR са дали колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "Кен" - Стара Загора. Но ниският процент на съдържание на соя от едва 0.1% доказва, че фирмите не са влагали умишлено соя в продуктите си. "Най-вероятно нищожно количество е попаднало в продуктите чрез подправките", заяви още министър Найденов.
Днес ще стане ясно дали трите фирми, при които е открито макар и минимално съдържание на соя, ще бъдат санкционирани. Най-вероятно това ще стане, тъй като стандартът в момента не допуска никакво съдържание на соя. На производителите ще им бъде върнат лицензът за производство на местни продукти по стандарта "Стара планина".