24 Октомври 2020събота17:52 ч.

Променят наредбата за лекарства от автомати

/ брой: 196

автор:Аида Паникян

visibility 311

Да бъде увеличена номенклатурата на предлаганите продукти без рецепта в автоматите за продажба на лекарства се предлага в проект за изменение на Наредба 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти. 

Според проектонаредбата ще се предлагат повече от 30 лекарства без рецепта - антиациди, лекарствва за пептична язва и ГЕРБ, за функционални разстройства на червата, спазмолитици в комбинация с аналгетици, очистителни, продукти, потискащи перисталтиката, както и повлияващи храносмилането, различни мултивитамини, аскорбинова киселина, антихистамини, противовъзпалителни и антиревматични, нестероидни, противотемпературни лекарства, сънотворни, препароти против гърлобол. 

От мотивите става ясно, че списъкът на лекарства без лекарско предписание, които се продават чрез автомати, не е осъвременяван от 2008 г. и планираните от МЗ действия имат за цел да осъвременят "обхвата от лекарствени продукти без лекарско предписание, до които българските пациенти могат да получат достъп". Според МЗ "това би било особено полезно за аптеки, които не са с денонощен режим на работа, като същевременно би облекчило натовареността на медицинските специалисти, работещи в тези здравни заведения". В момента предлаганите в автомати лекарства са около 10. 

Промяната в наредбата се прави около 10-15 дни след скандала за помощта, която държавата тихомълком се канеше да даде на частната "Пос-Фарма", която да постави в страната над 100 машини за продажба на лекарства.  

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 757

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 27

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 691

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1020

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 456

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ