19 Септември 2021неделя11:42 ч.

Премиерът Стефан Янев разясни пред депутатите причините за актуализация на бюджета

Промените в бюджета влизат в парламента през август

Финансовата ситуация през пролетта е била притеснителна

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 394

Актуализацията на бюджет принципно е работа на парламентарно подкрепено правителство, то обаче все още не е съставено. Това заяви премиерът Стефан Янев преди извънредното заседание на служебния кабинет, посветено на промените в основния финансов закон на държавата. Ситуацията в страната е такава, че се налага да бъдат взети неотложни мерки, които гарантират работата на бизнеса и социалните плащания и посрещането на нова здравна криза, добави Янев.
По рано през деня премиерът информира депутатите, че неговият кабинет е заварил, меко казано, притеснителна финансова ситуация през пролетта ."Установено бе несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е бил последващият контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата", каза Янев. Според него голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи е била изчерпана в първите четири месеца на годината. Янев обеща актуализираният бюджет да влезе в парламента в началото на август.
За приходните агенции служебният премиер обясни, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, получили публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата, са със силна концентрация на публичните средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени на 7 фирми. Отделно за периода 2017-2020 г. приходната агенция е отписала 10 млрд. лева по давност, а други 10 милиарда висят несъбрани.
Служебното правителство предлага до края на годината държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, акумулирани допълнително, така че да не се допусне превишение на дефицита. Той се намалява с 0,5%, като се осигуряват допълнителни приходи от 2 млрд. лв. при 1,8 млрд. разходи. Допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост на данъци, акцизи и от здравни и социални вноски. Правителството предлага повишение на пенсиите - през промяната на тежестта на осигурителния стаж във формулата на изчисление от 1,2 на 1,35. Допълнителни 200 млн. лева ще бъдат осигурени за други социални плащания - месечна помощ за пенсионерите, които са под линията на бедност, както и помощ за родители с деца до 14 години, ако се наложи да останат вкъщи и да гледат децата заради нова КОВИД вълна. 82 млн. са предвидени по Закона за личната помощ.
С актуализацията минималната пенсия би станала 340 лева, а таванът вече ще е 1500 при 1440 лв. сега. Социалната пенсия ще е 170 лева. "Няма толкова наивни хора, които да повярват, че само за 50-60 дни могат да бъдат събрани 2 млрд. лв. допълнително. Истината е, че към края на април данъчните и неданъчните приходи нарастват с 2 млрд. спрямо миналата година, която беше кризисна, а през май увеличението вече е с 3,1 млрд. лв. От началото на годината фискалният резерв се движи между 8 и 9 млрд. лв.", каза бившият финансов министър Кирил Ананиев, сегашен депутат от ГЕРБ.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ