30 Октомври 2020петък13:46 ч.

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 642

Прокурори от цялата страна избират днес и следващата събота своя нов представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Кандидат е Евгени Иванов - прокурор във Военно-апелативната прокуратура. Днес той ще представи концепцията си пред своите колеги, а другата събота ще е гласуването, съобщава БНР.

Мястото, за което е номиниран Иванов, се оваканти след оставката на Даниела Машева, за да стане заместник на главния прокурор Иван Гешев. В концепцията си той обявява за свои приоритети - създаването на стандарти за дисциплинарните производства, мотивиране на работещите и почтените прокурори, преодоляване на нежеланието на магистратите да подпомагат законодателния процес, по-високи застрахователни обезщетения.

Евгени Иванов е и председател на Асоциацията на българските прокурори. Той беше издигнат за съдебен кадровик от ръководители на различни звена на държавното обвинение.

Право да гласуват имат 1531 прокурори. От тях над 1312 са декларирали, че ще го направят електронно. За да довърши мандата на Даниела Машева, Евгени Иванов трябва да получи повече от половината от действителните гласове.

Междувременно прокурор Даниела Машева отново разви тезата, че прокуратурата е атакувана и притискана политически и затова не е разумно главният прокурор да подава оставка, каквите са исканията на протестиращите вече 73 дни.

Прокуратурата ще отговори на въпросите на комисията "LIBE" между 25 и 28 септември. Два от въпросите на комисията са свързани с това дали се извършва разследване за записите, които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов, коментира Машева през БНТ.

По думите й прокуратурата „никога не прави разграничение относно политическата принадлежност на хората, които разследва“. Затова била назначена експертиза за автентичността на записите с гласа на Бойко Борисов, а по отношение на имотите в Барселона тече проверка и данъчни ревизии. Изискана е информация от испанските власти. Ако там са събрани вече някакви доказателства, ние искаме да ни ги предоставят. Назначени са експертизи относно автентичността на записите. Когато има яснота, тогава ще дадем отговор на българските граждани, каза още Машева.

В момента има безпрецедентен опит за натиск върху прокуратурата. Има такива и от политически сили, и от медии. Част от атаките срещу прокуратурата са и от известни олигарси, защото се засягат техни интереси, обясни зам.-главният прокурор.

Машева твърди, че „при тези условия не би следвало да има оставка на главния прокурор“. Ясно е разписано в закона кой може да иска неговата оставка. Зад това искане не видях никаква аргументация сериозна и то в период, в който прокуратурата отчита много добри резултати. За 5 месеца има 20% спад на кражбите, много са редки случаите на телефонните измами, е тезата на прокуратурата.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 85

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ