09 Август 2020неделя05:13 ч.

Прокурори претърсват в Президентството

автор:Дума

visibility 756

Прокуратурата извършва обиски в сградата на Президентството, претърсват се кабинетите на секретар и съветник на държавния глава Румен Радев. Това е безпрецедентно в новата история на България.

По неофициална информация, акцията е по две отделни разследвания: за търговия с влияние (по което се проверява секретаря Пламен Узунов), и за нерегламентирано изнасяне на класифицирана информация от Държавна агенция "Разузнаване".

 Стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа до информация с гриф "Строго секретно" на лице с инициали И.М. от президентската администрация - името съвпада с това на бившия военен пилот Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на Румен Радев.

Прокурори и екипи на Бюрото за защита към държавното обвинение са започнали акция в сградата на Президентството. На място са изпратени полицейски автомобили и бусове на прокуратурата, съобщи по-рано БГНЕС.

"Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция", казва главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Габрово, където се намира по повод друга акция срещу битовата престъпност.

Припомняме, че през последните седмици прокуратурата се занимава с проверка по съмнения за търговия с влияние между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря по правните въпроси на президента Пламен Узунов. В дома на Узунов беше проведен обиск, но до момента не е повдигнато обвинение на нито един от разпитваните лица по случая.

От думите на главния прокурор Гешев става ясно, че проверката в Президентството се води по две досъдебни производства - на Специализираната прокуратура и на Военно-окръжната прокуратура. Първият казус е свързан с Пламен Узунов, докато при второто дело има данни за изтичане на класифицирана информация.

"По едно от делата на Военно-окръжната прокуратура съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво още има в тази каса. Едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитвано и на 3-4 път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", каза Иван Гешев.

Той нарече искането за провеждане на обиски и изземвания от военни прокурори "съвсем логично".

„Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България. В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация", се казва в информация на ДАНС относно отнемането на достъп до секретна информация.

В съобщението на ДАНС става ясно, че И. М. е имал разрешение за достъп до строго секретна информация, което е отнето с решението от 9 юли. П.У. е получил отказ за достъп до класифицирана информация. 

Коментарът на Президентството: "Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата".

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ